La Vanguardia (Català-1ª edició)

“No farem cap president diferent de Puigdemont”

Elsa Artadi, directora de campanya de Junts per Catalunya

- JOSEP GISBERT Barcelona

VOLUNTAT POPULAR “Ignorar el resultat del 21-D pot crear a l’Estat una crisi política sense precedents” NORMALITAT INSTITUCIO­NAL “Si altres forces, com ara la CUP, ens acompanyen en el camí, creiem que és positiu”

Persona de màxima confiança de Carles Puigdemont al Departamen­t de Presidènci­a, Elsa Artadi (Barcelona, 1976) és ara la seva mà dreta com a cap de campanya de Junts per Catalunya, on a més ocupa el desè lloc a la llista per Barcelona. Economista amb experiènci­a al Departamen­t d’Economia, al costat d’Andreu MasColell, com a encarregad­a dels impostos, el seu rostre es va fer popular arran de la instauraci­ó del sorteig de la Grossa i en aquest moment té l’encàrrec no menor de fer de la “llista del president” l’aposta guanyadora.

Com es fa una campanya electoral amb el candidat a 1.300 quilòmetre­s de distància? Amb tecnologia, imaginació, creativita­t, esforç, voluntat i, sobretot, moltes ganes, perquè es tracta de pensar en coses que no són normals.

Imaginació i creativita­t que passen per copiar la imatge de Catalunya en Comú? Una polèmica ridícula, a la qual han dedicat més temps que a combatre el 155 i a defensar la gent de la presó i de l’exili.

Carles Puigdemont tornarà a Catalunya abans del 21-D? Comptem que la societat catalana votarà perquè el president Puigdemont continuï sent el president de Catalunya i comptem que vingui per a la investidur­a.

I com es fa perquè torni i pugui ser investit si, sigui com sigui, tindrà una causa judicial pendent? Doncs respectant el que votin els catalans en unes eleccions que no hem convocat nosaltres però que encarem com un repte i una oportunita­t de revalidar els resultats del 27-S i l’1-O.

Però si la situació judicial li impedeix tornar... La legalitat vigent diu que el president es pot presentar i que un cop és diputat té dret a presentars­e per a president de la Generalita­t i a ser escollit.

Tanmateix, si no ho pot ser, qui serà el candidat alternatiu de Junts per Catalunya a la presidènci­a de la Generalita­t? Si la societat catalana vol que el president Puigdemont continuï sent el president de la Generalita­t és ell qui ha de ser investit. El dilema és a l’altra banda. El tripartit del 155 acceptarà o no el resultat? O directamen­t decidirà que no només alguns candidats no poden fer campanya normal, sinó que alguns diputats no poden ser president de la Generalita­t?

No hi ha candidat alternatiu. No. És que creiem que no n’hi ha ni per a nosaltres ni per a d’altres.

Vostè no és la Marta Rovira de Junts per Catalunya, doncs. En absolut. El nostre únic candidat és el president Puigdemont, que ha de continuar sent el president de la Generalita­t si no volem legitimar el 155.

Dona per fet que la “llista del president” guanyarà les eleccions. I si no és així? Estem convençuts que els catalans estan a favor de les seves institucio­ns i que tindrem un Parlament que de manera no ambigua donarà suport a la continuïta­t del president Puigdemont.

Encara que no hagi guanyat el 21-D?

La democràcia passa per restablir

les tant, institucio­ns el nostre candidat catalanes, ha de i, per ser sempre el president Puigdemont.

No donaran suport a un altre candidat del bloc independen­tista? No investirem cap president diferent del president Puigdemont.

I si perd les eleccions?

No preveiem que perdi.

Dir que si no s’investeix Puigdemont president és legitimar l’article 155 és ficar el dit a l’ull a ERC. Dubto que partits que són independen­tistes no vulguin la continuïta­t de qui és el president de Catalunya.

El PDECat, que forma part de Junts per Catalunya, hauria volgut aprofitar les eleccions per desmarcar-se de la CUP. Junts per Catalunya també? Els objectius de Junts per Catalunya són molts clars: restablir el president, restaurar les institucio­ns, anul·lar el 155, eliminar els processos polítics que estem patint i fer-se seu el resultat de l’1-O. Si en aquest camí, en què prioritzem el diàleg i la negociació, però en el qual no descartem res, ens acompanyen altres forces polítiques, creiem que és positiu.

Assumir el resultat de l’1-O vol dir desplegar ara la república catalana quan en el moment de proclamar-se no es va fer? Hem de forçar el Govern espanyol a reconèixer el resultat d’aquestes eleccions. Al cap de gairebé tres mesos de l’1-O tenim l’oportunita­t de refermar la voluntat del poble català, i això el Govern espanyol no ho pot ignorar. En una democràcia el segle XXI a Europa no fer-ho els pot crear una crisi política sense precedents.

Pressuposa que el Govern espanyol hauria de negociar amb el català el desplegame­nt d’una república quan no va ser possible pactar la celebració d’un referèndum? Haurà de negociar el que signifique­n els resultats electorals. O és que faran veure que no han passat aquestes eleccions? Ells ens han portat aquí! Què pensen fer?

El programa electoral de Junts per Catalunya inclourà un referèndum sobre la continuïta­t de Catalunya a la UE? Aquest debat no és ara mateix sobre la taula. És claríssim que el poble català sempre ha estat europeista, però quan parlem de la UE i matisem que desitjaríe­m tenir unes institucio­ns millors, això és positiu. Hi ha marge de millora en aquesta UE tal com la coneixem, des dels refugiats fins al tractament que rep el cas català.

La candidatur­a de Junts per Catalunya és l’embrió d’un nou partit que substituei­xi el PDECat? És l’embrió d’un grup parlamenta­ri que espera estar al servei de la ciutadania. L’únic objectiu és guanyar les eleccions, contribuir que l’independen­tisme sigui majoritari el 21-D una altra vegada i fer un grup parlamenta­ri que sigui digne de tots els que ens han votat. Ara mateix és això.

Per què s’amaga que a la candidatur­a hi ha el PDECat?

No s’amaga en absolut.

A la imatge de la campanya no és enlloc. El PDECat es va posar a disposició del president Puigdemont pel que necessités i ell va prendre una decisió, que és coherent amb el moment excepciona­l en què vivim, que és fer una llista unitària, transversa­l, i el partit li va respondre que faria tot el possible per ajudar-lo. Això és el que hi ha.

Per què s’ha donat vostè de baixa del PDECat? Per discrepànc­ies amb la direcció? Per una qüestió personal que no té res a veure amb la candidatur­a de Junts per Catalunya.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Elsa Artadi aquesta setmana a la seu electoral de Junts per Catalunya, al barri de Gràcia de Barcelona
ÀLEX GARCIA Elsa Artadi aquesta setmana a la seu electoral de Junts per Catalunya, al barri de Gràcia de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain