La Vanguardia (Català-1ª edició)

El secretaria­t de la CUP anuncia que dimiteix a pocs dies del 21-D

La formació decidirà el 9 de desembre el calendari per renovar l’òrgan executiu

- ÀLEX TORT Barcelona

Poc més d’un any i mig durarà el secretaria­t nacional de la CUP per a un mandat que, segons els estatuts de la formació, pot arribar fins als quatre anys. Els quinze membres de l’òrgan executiu van notificar la seva decisió d’abandonar-lo durant el consell polític celebrat ahir a Barcelona. Tot just després ho van fer saber en una carta enviada a la militància i a la qual ha tingut accés La

Vanguardia. En la missiva, l’equip, que té com a cares més visibles les de Quim Arrufat, Lluc Salellas i Núria Gibert, anuncia que obre un nou “procés de renovació” del secretaria­t “després de dies de debats” i “tenint en compte el context intern i extern del propi òrgan” i de la seva organitzac­ió.

Segons el text, la formació decidirà el 9 de desembre en un nou consell polític el calendari per renovar l’òrgan executiu. La decisió obre dubtes dintre de la CUP, si es té en compte que l’anunci es produeix pocs dies abans del 21-D. En el rerefons, segons fonts, hi podria haver les llistes presentade­s per als comicis, on el sector d’Endavant –en què militen Anna Gabriel i Carles Riera– és en bona part de les primeres posicions amb gent afí. I això que el secretaria­t va aconseguir maquillar al darrer moment les primeres propostes per a les candidatur­es, després de les protestes d’algunes assemblees territoria­ls .

Aquesta situació va provocar la dimissió d’algun històric de la CUP, com per exemple Adam Majó, regidor a Manresa del 2007 al 2015, que fins i tot va assegurar que es plan“són tejava votar altres opcions el 21-D.

No obstant això, altres fonts de la CUP rebutgen aquest argument i esgrimeixe­n que “el secretaria­t es renova perquè l’actual ja ha acomplert la seva funció” i que de fet s’havia compromés només fins al 1-O.

Cal tenir en compte, però, que els actuals membres del secretaria­t es mantindran en els seus càrrecs fins al nomenament dels nous integrants. En la carta justifique­n que les eleccions del 21 de desembre l’últim repte que afronta com a equip de treball” i entén que “és un bon moment perquè l’organitzac­ió es doti d’un nou equip de militants que entomin els mesos que vindran”. Amb tot, l’òrgan cupaire reconeix un cert desgast, ja que el darrer tram de la legislatur­a ha estat “intens”: “Sentim que hem arribat al final del trajecte i que l’organitzac­ió requereix que un nou equip engegui per dotar l’organitzac­ió de l’impuls necessari”.

Els 15 membres de l’òrgan executiu dels anticapita­listes van ser escollits a principis d’agost del 2016 per posar pau a la CUP després que l’anterior mandat acabés amb la dimissió de sis membres que acusaven la resta de components de mantenir una actitud “sectària i maquiavèl·lica”, i que creessin “greus disfuncion­s democràtiq­ues”.

Ahir la CUP va aprovar el seu programa electoral durant el consell polític a Barcelona. La reunió a la seu nacional de la formació va estar marcada per la manifestac­ió de grups d’ultradreta a les seves portes, amb uns 50 congregats, que va ser contrarest­ada per uns 300 cupaires que van protegir la seu. Davant la presència dels Mossos d’Esquadra finalment no hi va haver incidents. En declaracio­ns als periodiste­s, Maria Sirvent, número dos de la CUP a Barcelona el 21-D, va insistir a fixar com a punt en comú amb JxCat i ERC un compromís per “fer efectiva la república”. Segons va dir, els cupaires també hi inclouen l’“alliberame­nt de presos polítics” i el control “efectiu” del territori, a més d’un acord per tirar endavant un “procés constituen­t”.

Uns 300 cupaires protegeixe­n la seu de la formació davant d’una manifestac­ió de grups d’ultradreta

 ?? JOSEP LAGO / AFP ?? Manifestan­ts ultradreta­ns protestant ahir davant la seu de la CUP
JOSEP LAGO / AFP Manifestan­ts ultradreta­ns protestant ahir davant la seu de la CUP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain