La Vanguardia (Català-1ª edició)

Puigdemont considera el 21-D com “la segona volta” de l’1 d’octubre

- BÀRBARA JULBE Sant Julià de Ramis

Afrontar les eleccions del 21-D com “la segona volta” de l’1-O per “garantir la llibertat de tots els ciutadans” i “ratificar la dignitat dels qui van defensar les urnes”. Aquest va ser el missatge que el candidat de Junts per Catalunya (JxCat) a presidir la Generalita­t, Carles Puigdemont, va llançar ahir durant la seva intervenci­ó, a través d’una videoconfe­rència emesa en directe des de Brussel·les, en la presentaci­ó dels candidats del partit a Sant Julià de Ramis (Gironès), localitat on Puigdemont residia amb la seva família.

Va ser el primer acte de precampany­a de JxCat, que, malgrat el fred rigorós, va reunir més de mig miler de militants i simpatitza­nts del partit, com la coordinado­ra i el responsabl­e d’organitzac­ió del PDECat, Marta Pascal i David Bonvehí. L’acte de presentaci­ó va tenir lloc en un espai simbòlic: la plaça rebatejada com 1 d’Octubre, que fa dos mesos va ser escenari de les càrregues policials per part de la Guàrdia Civil per impedir el referèndum de l’1-O i on Puigdemont tenia previst votar al pavelló, situat al davant.

El candidat de JxCat va cridar a l’“esperit del referèndum” i “la dignitat” de les persones que van participar en la jornada de l’1-O. Va demanar que aquestes eleccions serveixin per “restaurar” el Govern legítim i tornin a ser una “derrota històrica” per al govern espanyol. “L’1-O va ser una victòria de Catalunya i els ciutadans. Vam vèncer la por i la violència i ens vam unir per la llibertat; ara ho hem de tornar a fer”, va insistir.

L’expresiden­t de la Generalita­t va carregar contra l’Executiu de Mariano Rajoy i “el seu autoritari­sme” i va recordar que el futur d’un poble “no es pot decidir en els tribunals o en un consell de ministres”. També va assegurar que la imatge que es va donar el dia del referèndum “va traspassar fronteres”. “A fora, la gent ha pogut veure la potència de les càrregues policials, però sobretot la impotència política per resoldre

el problema”, va puntualitz­ar Puigdemont.

Així mateix, va qualificar d’“autèntic cop d’Estat” l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó i va lamentar que el Govern espanyol s’hagi atribuït unes funcions “que ningú no els ha donat”. Puigdemont va reclamar l’alliberame­nt dels consellers catalans destituïts, així com del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i de l’expresiden­t de l’ANC i número 2 de la llista de JxCat, Jordi Sànchez. “Reclamem que surtin d’on no haurien d’haver entrat mai”, va recalcar entre aplaudimen­ts del públic i en presència de la seva dona, Marcela Topor, que va seguir l’acte des de primera fila.

Marta Pascal, per la seva part, va plantejar les eleccions del 21-D com un “plebiscit entre Rajoy i Puigdemont”. La coordinado­ra general del PDECat va fer aquestes declaracio­ns abans de la presentaci­ó de la llista de JxCat a Sant Julià de Ramis i després de la votació, celebrada a Girona, per incorporar nous càrrecs en la direcció executiva del Partit Demòcrata. Els nous membres són Ferran Bel, Montserrat Candini, Meritxell Ruiz, Maria Senserrich i Lluís Font. Segons Pascal, “aquestes incorporac­ions permetran reforçar la direcció del partit de cara a gestionar els escenaris postelecto­rals del 21-D”.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? La dona de l’expresiden­t, a la dreta, en l’acte de presentaci­ó de Junts per Catalunya, a Sant Julià de Ramis
PERE DURAN / NORD MEDIA La dona de l’expresiden­t, a la dreta, en l’acte de presentaci­ó de Junts per Catalunya, a Sant Julià de Ramis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain