La Vanguardia (Català-1ª edició)

Domènech acusa l’independen­tisme d’amagar les retallades rere Montoro

El candidat dels comuns denuncia que el procés sobiranist­a exclou molts catalans

- Redacció

Colau assegura que el vot a CatECP “no serà contra ningú” ni suposa “promeses que no es puguin complir”

Els comuns intenten definir un espai propi entre partidaris i detractors del procés sobiranist­a i aposten per posar èmfasi en les polítiques socials. Ahir, el candidat de Catalunya en Comú-Podem (CatECP) a les eleccions catalanes, Xavier Domènech, va advertir que el ministre d’Hisenda i el Tribunal Constituci­onal no poden ser “excuses” per no impulsar polítiques socials des de la Generalita­t mentre es consoliden 2.300 milions d’euros en retallades en sanitat i educació.

En un acte sota el lema “Que el canvi no pari”, celebrat a Barcelona amb l’alcaldessa, Ada Colau, i altres membres del Govern municipal, Domènech va denunciar que el full de ruta sobiranist­a exclou part dels catalans i ha portat Catalunya a un atzucac, per la qual cosa va demanar construir una nova majoria d’esquerres després de les eleccions autonòmiqu­es del pròxim 21 de desembre.

“No podem esperar a recuperar l’autogovern”, va subratllar Domènech, abans d’afegir: “A aquells que ens han portat fins aquí hem de guanyar-los el 21-D”. Per això, va insistir a no fer cas als qui diuen que només hi ha dues alternativ­es: continuar com fins ara o continuar guiats pel PP. Al contrari, Domènech va defensar que l’alternativ­a real és una majoria progressis­ta que recuperi l’autogovern. L’alternativ­a a les retallades socials, va explicar: “No són aquells que volen provocar la reacció contra els drets socials”, sinó “la construcci­ó d’una majoria progressis­ta que recuperi l’autogovern per a tothom i totes nosaltres”.

I en aquesta línia, el candidat de CatECP va prendre com a model les polítiques seguides per Ada Colau: “Entre l’Ajuntament de Barcelona i la Generalita­t hi ha només 50 passos. Això és el que ens separa d’aconseguir que el que hem fet a Barcelona ho puguem fer a tot Catalunya”. A això va afegir que Colau “governa per a la gent, mentre que moltes vegades s’han construït excuses des de les institucio­ns per no fer les polítiques que necessitav­a la ciutadania”.

A l’acte també van assistir, juntament amb Colau –que tanca la llista–; la número dos de la candidatur­a, Elisenda Alamany; el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello; la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, i l’edil de Ciutat Vella, Gala Pin. El míting es va celebrar al Canòdrom-Parc d’Investigac­ió Creativa de Barcelona.

El candidat dels comuns va insistir a exhibir la política de Colau com a aval i referència de la seva pròpia candidatur­a i va assenyalar que “Barcelona s’ha convertit en la ciutat de l’Estat on més inversió social es fa en aquests moments”. Per la seva banda, Colau va avisar que la ciutadania té necessitat­s urgents en matèria social, per la qual cosa va reclamar prioritzar l’accés als drets bàsics: “El nostre vot no serà per fer política contra ningú, sinó a favor de l’agenda social, de la reactivaci­ó econòmica i a favor de la cohesió social”.

L’alcaldessa va afegir que CatCEP “no farà promeses que no pugui complir”, ja que és un projecte format per “gent honesta que no vol portar els catalans a la frustració”. Durant el míting, el candidat va rebre un pastís amb motiu del seu 43è aniversari.

 ?? ENRIC FONTCUBERT­A / EFE ?? Domènech i Colau se saluden al començamen­t del míting dels comuns
ENRIC FONTCUBERT­A / EFE Domènech i Colau se saluden al començamen­t del míting dels comuns

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain