La Vanguardia (Català-1ª edició)

El precinte

Un mes després de l’aplicació de l’article 155, s’ha trencat el mite de la invulnerab­ilitat de la Generalita­t. La intervenci­ó s’està duent a terme sense resistènci­a i sense problemes administra­tius. S’ha obert un precedent.

- Enric Juliana

La dreta espanyola està sorpresa per la facilitat amb què ha pogut aplicar l’article 155

Perspectiv­a, més perspectiv­a!”. Aquest podria ser el crit angoixat dels materialis­tes en la situació actual. Materialis­tes: els qui encara creuen en els fets com a font de veracitat, davant els subjectivi­stes postmodern­s, ben abraçats al relat emocional.

“Conèixer per entendre (materialis­me) o desitjar per emocionar-se (postmodern­itat): aquest és el dilema”. Així ho resumeix Jorge Dioni López , un jove periodista de Zamora que escriu bones cròniques polítiques per a Vanity Fair , en un d’aquests tuits que et reconcilie­n amb el Far West de les xarxes socials: “Els materialis­tes estan perdent”, avisa Dioni.

Proposo una perspectiv­a de sis anys, amb tres mesos d’octubre molt significat­s.

Octubre del 2011.

Enfonsamen­t de la confiança en el PSOE com a partit gestor de la realitat material dels espanyols. José Luis Rodríguez Zapatero va teixir dues legislatur­es postmodern­es, basades en el bon tarannà, l’ampliació dels drets civils i la clausura d’ETA –que ja agonitzava el 2004–, amb unes emocions progressis­tes hàbilment treballade­s per Miguel Barroso ,el millor expert en comunicaci­ó política que ha passat per la Moncloa. Després de fracassar amb Catalunya, Zapatero es va veure obligat a canviar de línia econòmica el maig del 2010 pels poders d’aquest món. La narrativa ZP es va acabar de cop, però la legislatur­a encara va aguantar divuit mesos més. Va veure néixer el 15-M, va reformar molt de pressa l’article 135 de la Constituci­ó (prioritat per al pagament del deute a canvi d’ajornar uns mesos la reforma laboral) i va cedir el lideratge a Alfredo Pérez Rubalcaba, materialis­ta intel·ligent i servidor de l’Estat. L’octubre del 2011 el PSOE ja era un partit irremissib­lement derrotat. Un mes després, la societat espanyola encarregav­a a la dreta la gestió de la crisi. Majoria absoluta.

Octubre del 2014.

Punt àlgid de la indignació social. La crisi acaba sent més dura del que el PP pensava. Al disgust pels acomiadame­nts, les retallades socials i les rebaixes salarials s’hi afegeix la ira davant una insòlita acumulació de casos de corrupció. El rei

Joan Carles ha abdicat al juny, després d’unes eleccions europees desastrose­s per al PP i el PSOE, que no aconseguei­xen sumar, per primera vegada, el 50% dels vots. L’escàndol dels Pujol, airejat amb una enorme potència pels altaveus madrilenys, acaba amplifican­t el significan­t corrupció en tota la societat espanyola. La collita d’octubre del 2014 és tremenda: detenció de Rodrigo Rato, operació Púnica (Comunitat de Madrid) i el feridor cas de les targetes black de Caja Madrid. Embafament general. Irritació. Indignació. Podem, la novetat de la temporada, assoleix el 26% en alguns sondejos. S’acosten les eleccions municipals del maig del 2015, que provocaran canvis importants a les grans ciutats. Ciutadans és animat a enlairar-se com a possible tallafocs de Podem. Les escenes de l’1 d’octubre del 2017 a Catalunya esglaien, alerten i alarmen la societat espanyola. En el baròmetre del CIS, l’independen­tisme català apareix per primer cop com a segona preocupaci­ó dels espanyols, per davant de la corrupció. Amplis sectors socials comencen a veure la unitat d’Espanya veritablem­ent en risc. Molts espanyols tornen a sentir amenaçada la seva realitat material. La dramatitza­ció meditàtica de Catalunya és tan intensa que aconseguei­x tapar tots els altres assumptes. Banderes espanyoles a molts balcons, especialme­nt visibles als barris de la classe mitjana tradiciona­l. Amb bon olfacte, Ciutadans es col·loca ràpidament a la dreta del Partit Popular amb postulats sobre la renacional­ització d’Espanya que semblen inspirats per José María Aznar . La indignació per la corrupció sembla cedir el pas a l’adhesió a l’Estat com a mecanisme de defensa, en un moment en què despuntava un caut optimisme respecte el futur de l’economia. Tres anys després del moment Podem a tot Espanya, sembla que ha arribat el moment Ciutadans. Albert Rivera vol envellir Mariano Rajoy i procedir a l’assalt els propers mesos. El 21 de desembre pot ser el punt de sortida d’una fortíssima competició entre les dues branques de la dreta. Rajoy necessita temps i el Partit Nacionalis­ta Basc n’hi donarà votant els pressupost­os del 2018.

L’octubre del 2017 acaba amb l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó a Catalunya, l’empresonam­ent de vuit consellers i la fugida de Carles Puigdemont a Brusel·les. Rajoy convoca eleccions i els partits sobiranist­es no s’atreveixen a fer una crida al boicot, que haurien perdut. El precinte es trenca. El 155 s’aplica i gairebé no troba resistènci­a. La dreta espanyola no s’ho acaba de creure. La Brigada Aranzadi se sent més forta que mai. El precinte el va col·locar Josep Tarradella­s el 1977: la respectabi­litat de la Generalita­t era la millor defensa de l’autogovern català. Una imatge potent. Un mite ben treballat.

Carles Puigdemont va tenir la possibilit­at de protegir la Generalita­t convocant eleccions el dia 26 d’octubre, però li van tremolar les cames quan va sentir que li deien traïdor, quan es va veure assetjat pels seus i quan va sentir el lament espantat dels seus alcaldes amics.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Detall del Palau de la Generalita­t: al cel, un helicòpter de la Policia Nacional
LLIBERT TEIXIDÓ Detall del Palau de la Generalita­t: al cel, un helicòpter de la Policia Nacional
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain