La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els homes... hem perdut el nord?

- Joaquín Luna

Em vaig llevar amb una lleugera ressaca –havia tancat el Feroz–. El primer cafè és per llepar-se els dits. Fumo un cigarret. Espavilo: el Barça juga a la una i el meu fill es despenja dient que ve a dinar. Una alegria. Tinc costelles de cabrit, és clar: a la milanesa. He d’escriure aquesta columna. Aquesta nit es casa un amic tronera. Demà, dinar a la Barcelonet­a dels taurins de Catalunya: il·lusió de donar el premi Torero de Barcelona a Curro Díaz! I una amiga m’ha intercalat un pla amb bona pinta. Soc i em sento un home feliç. Em conformo amb molt. O més aviat amb poc.

Llegeixo l’obertura de Tendències, amb grapa, de Cristina Sen: “Els homes busquen un nou espai”. I la columna de Susana Quadrado: “Descol·locat, així està l’home”. No deu ser al revés? L’home i la dona. Una vella història sense final. Amors, desamors. Odi i passió. Patriarque­s, matriarque­s. Maraques i boleros. Pel que sembla, l’home del segle XXI viu sense nord.

No em demanin, d’entrada, que faci penitència pels últims vint segles de la humanitat. Ni que abjuri de la masculinit­at, tan injuriada, sota una lupa potent que situa sota sospita actes quotidians, frases al vol, mirades i certes reaccions. Un també es riu d’ell mateix, de l’home, i es diu: cony, que ase que ets. Que ases que som.

Jo no crec que els homes estiguem tan despistats com sembla o ens diuen. És molt tòpic, però per molt tòpic que sembli, és essencial: els homes ens compliquem poc la vida i quan ho fem sol ser per alguna dona. Certs idiotes, per la feina o els cotxes de carreres.

Quan estem sols, la nostra simplicita­t és llegendàri­a. Els problemes ja venen pel seu compte. Ens capfiquem poc per l’edat, el grau d’autosatisf­acció o la relació amb els fills –molt bona, bona, regular, dolenta o pèssima–, i que sigui el que Déu vulgui. Estadi de Las Gaunas: minut i resultat. El sexe? Ens agrada. Molt. Vivim, que la vida és massa curta. Elles? Les més boniques. Persegueix­en la llibertat. Resoltes. De vegades insegures sobre el que diuen que volen però en el fons els satisfà poc. Mares, amants, amigues, nòvies, conegudes. Es volen menjar el món i fan bé: visca l’ambició, que té un preu per a tothom. M’agraden guapes. Atractives. No em demanin que no m’agradi el seu aspecte. I més intel·ligents que jo, així aprenc. Si guanyen més diners, encantats: la vida dona més de si.

Ho sento, no soc l’únic home amb les idees clares. Pragmàtic, al màxim. Sentimenta­l com el que més. Els sentiments no són un monopoli de la dona. La paternitat il·lusiona, satisfà, enerva o crispa. No li dono –no li donem– moltes voltes a la vida. Les úniques que valen la pena són les voltes a l’arena de la plaça de toros, al globus i als mars.

Jo no crec que els homes estiguem tan despistats com diuen o ens volen fer creure

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain