La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lliures però en igualtat

- Jordi Amat

Afinals de novembre del 1998 Juan Pedro Quiñonero va presentar De la inexistenc­ia de España a Madrid. Durant la dècada dels setanta havia estat una promesa avantguard­ista, però després s’havia transforma­t per reconverti­r-se en un correspons­al de prestigi establert a París. Amb aquell assaig de títol provocador va reaparèixe­r a finals del mil·lenni, trencant amb el discurs oficial que feien ressonar les trompetes de l’aznaritat. El trencava perforant-lo, com una piconadora. Quiñonero plantejava una revisió integral de la cultura espanyola: una cultura política damunt de la qual s’ha fonamentat el nacionalis­me uniformitz­ador espanyol. Rebentava la moral del cànon i, a través de la noció d’arquitectu­ra espiritual, proposava la reconstruc­ció d’una llar hispànica autèntica: una casa comuna on convivien enriquint-se totes les tradicions literàries peninsular­s.

El llibre, que va entusiasma­r el seu amic Baltasar Porcel, el va presentar un heterodox que era pur sistema de poder: el vell Camilo José Cela. No sé si el Nobel ho sabia, però aquell vespre ell era plat de segona taula. La idea inicial de Quiñonero havia estat que el seu presentado­r fos un vell amic de la joventut transgress­ora. Qui volia que glossés el llibre era Fernando Savater.

Novembre del 1998. Por, plom i mort. Arriscant fins a les darreres conseqüènc­ies, amb un sagaç coratge que l’honora, Savater liderava la batalla intel·lectual contra la màfia terrorista etarra. Però aquella batalla, que ho era contra la barbàrie assassina però també d’una manera total contra els nacionalis­mes perifèrics, va possibilit­ar una sincronitz­ació del nacionalis­me jacobí amb el vell propòsit uniformitz­ador del nacionalis­me conservado­r espanyol. D’aquella ofensiva en tots els fronts, també l’ideològic, l’Estat en va sortir reforçat: l’aznarisme va aconseguir l’hegemonia explotant la idea de la nació constituci­onal.

Pocs van diagnostic­ar aquella deriva amb tanta lucidesa com el just entre els justos Ernest Lluch, a qui dijous es va homenatjar a la Reial Acadèmia de Bones Lletres. I per això les idees de Lluch ja foren combatudes pels qui ell anomenava bascoespan­yolistes. Per això Savater no va presentar l’assaig de Quiñonero. O per això mateix va menystenir De la identitat a la independèn­cia de Xavier Rubert de Ventós amb pròleg de Pasqual Maragall i publicat el 1999. Hi he pensat mentre llegia el darrer pamflet de Savater: Contra el separatism­o.

Dos anys després que Quiñonero guanyés un premi de novel·la experiment­al amb Escritos de VN, el 1978 Savater era guardonat amb el premi Mundo d’assaig amb Panfleto contra el todo. El Tot era el poder i, segons raonava, res l’encarnava millor que l’Estat. El jove Savater volia combatre’l perquè sostenia que la naturalesa de l’Estat negava per força el dissens, la disparitat, la diferència. Però, passats els anys, després de tants clàssics –el primer, La infancia recuperada– i tants pamflets, la divisa que avui guia la seva reflexió oracular és el sermoneig de la noció “libres e iguales” que fa indeslliga­ble d’una idea uniforme de la nació constituci­onal espanyola i l’Estat.

Pensar és canviar. Res a dir a qui, fruit de la seva biografia i compromesa reflexió, capgira les seves posicions. De fet canviar em sembla un senyal d’intel·ligència. Però no és menys cert que en el trànsit que va d’aquella noció transgress­ora sobre l’Estat a l’actual defensa acrítica de l’statu quo espanyol –com si a la pràctica, vulguis que no, l’Estat de dret no s’hagués degradat darreramen­t– hi ha l’atzucac plantejat pel conflicte català, que urgeix una resolució complexa.

Contra el separatism­e defensa posicionam­ents de mínims que un demòcrata no pot deixar de compartir (no hi ha negociació política, per exemple, si no es respecta un marc comú que no es posa en qüestió), però allò que decanta el llibre és una altra cosa. Desenquadr­a la realitat catalana i la seva història moderna i recent, raona de manera maniquea i sobretot no aporta solucions. Al contrari. No és que es faci pregun s. És que l’aplicació de la seva fórmula enquista el problema. Com si fos un man ra, Savater hi repeteix l’expressió “li res e iguales”. Diria que amb variants l’usa fins a vuit vegades. Lliures tots ho volem ser, és clar, i iguals en drets i deures també, només faltaria. Però és explícit que aparellada a la seva idea d’igualtat hi ha també la proclivita­t a la noció d’uniformitz­ació, que residualit­za la diferència. Aquesta uniformitz­ació s’aconseguir­ia intervenin­t els mitjans de comunicaci­ó i l’escola. Res seria més efectiu que la seva renovada defensa de la idea del castellà com a llengua comuna, emmirallad­a en la França que va expulsar de la polis les llengües regionals.

És una posició legítima, però sembla estrany que allunyi tant la mirada d’allò que un dia va diagnostic­ar amb llibertàri­a clarividèn­cia: la defensa de la cultura olít a damunt de la qual se sosté l’Estat és, negant el dissens que el qüestiona, el mecanisme essencial de perpetuaci­ó conservado­ra del poder. Ahir i avui. Potser valdr a la pena que rellegís, ara que s’ha reeditat, De la inexistenc­ia de España.

Savater desenquadr­a la realitat catalana i la seva història recent, raona de manera maniquea i sobretot no aporta solucions

 ?? JOMA ??
JOMA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain