La Vanguardia (Català-1ª edició)

Privacitat

- Suso Pérez

La informació afecta inevitable­ment la vida de la gent. I, de fet, un dels objectius fonamental­s del periodisme és contribuir a la millora de la societat en la qual es desenvolup­a. Ara bé, hi ha facetes de la informació que incumbeixe­n a la vida privada d’individus concrets i allà emergeix un debat tan vell com el mateix periodisme: quan és lícit entrar en la privacitat d’una persona?

La resposta no està en absolut clara. No només perquè es produeixen situacions en les quals precisamen­t la vida privada d’una persona constituei­x una notícia d’interès general per a la societat (com seria ara mateix el cas del productor de cinema dels Estats Units Harvey Weinstein, acusat d’abusos a dones per als quals s’hauria valgut de la seva posició de poder social, econòmic, laboral...), sinó que hi ha no pocs casos en els quals els mateixos protagonis­tes de notícies busquen sortir en els mitjans tant sí com no i a continuaci­ó pretenen que la fama els persegueix­i només per a allò que els interessa a ells.

Amb tot, sí que hi ha casos en els quals no hi hauria d’haver tants dubtes. Un d’ells es va produir fa pocs dies, quan es va conèixer que Malia Obama, la filla gran de l’expresiden­t dels Estats Units, surt amb un jove britànic de la seva mateixa edat, 19 anys, amb qui comparteix estudis de Dret a la Universita­t de Harvard. La parella va ser captada fent-se petons sense amagar-se abans de la disputa d’un partit de futbol entre Harvard i Yale i, com sol passar avui dia, les imatges es van expandir a tota velocitat en aquest món hipercomun­icat. I el tema es va publicar com a notícia en nombrosos mitjans de tot el món, també en La Vanguardia.

La lectora Anna Belén Chamorro Ruiz va enviar una carta al Defensor en la qual plantejava dues qüestions. “D’una banda, trobo que el titular és una mica masclista (en l’edició digital la informació es va titular “Rory Farquharso­n, el jove que ha robat el cor a Malia Obama”), ja que es dona per entès que la noia cau rendida davant seu. Ell és qui sedueix i ella qui es deixa seduir. Crec que hi ha altres maneres de dir que una parella ha començat una relació”.

“D’altra banda –continua dient Anna Belén Chamorro–, trobo desafortun­at parlar d’una persona que ja no és famosa. La filla de l’expresiden­t Obama intenta refer la seva vida i la gent es dedica a xafardejar sobre amb qui surt. No és una noia que acostumi a mostrar-se als mitjans, només intenta fer la seva vida i estudiar”.

La lectora encerta amb l’ús d’aquell verb: xafardejar. Certament, no hi ha elements de la informació que puguin considerar-se objectivam­ent com una notícia. La jove és coneguda exclusivam­ent per ser filla de l’expresiden­t Barack Obama i no només no pretén valer-se’n sinó que no fa res diferent del que faria una desconegud­a de la seva edat.

Al nostre diari, la informació va tenir continuïta­t quan es va publicar que Ivanka Trump, filla gran de l’actual president dels EUA, i Chelsea Clinton, filla de l’expresiden­t Bill Clinton i de Hillary Clinton, havien sortit en defensa de Malia Obama i del seu dret a la privacitat. Chelsea Clinton va ser molt dura amb els mitjans de comunicaci­ó, deia el text publicat dilluns passat: “La vida privada de Malia Obama, com a dona jove i estudiant università­ria, una ciutadana privada, no hauria de ser el vostre clickbait (esquer de clics o ciberham). Sigueu millors”.

L’escarida, i també cordial en el to, lliçó de Chelsea Clinton, recollida per les edicions impresa i digital de La Vanguardia, segurament no necessita més postil·les. Els lectors poden escriure al Defensor del Lector (defensor@lavanguard­ia.es) o trucar al 93-481-22-10

Una lectora planteja el debat pertinent sobre per què ha de ser notícia la vida privada d’una de les filles de l’expresiden­t Barack Obama

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain