La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els viatges de la misèria

- Glòria Serra

Aquesta setmana el sector del taxi a Espanya ha volgut fer una demostraci­ó de força amb una aturada que ha deixat sense servei les principals ciutats del país. De retruc, també han parat de circular els cotxes motiu de la protesta: els que es poden llogar a través d’aplicacion­s com Uber i, sobretot, Cabify. Madrid ha estat l’escenari d’una enorme, sorollosa i indignada manifestac­ió on s’han sentit lemes com ara “Lluitem pel pa de 100.000 autònoms!”.

Darrere d’aquesta protesta hi ha més que el crit desesperat d’un bon grapat de profession­als. Hi ha l’enèsima rebolcada que li donen a la nostra economia i al paisatge social i laboral les noves empreses extractive­s que utilitzen internet i els paradisos fiscals com a amagatall. M’explico. Cabify no és només una aplicació de transport molt competitiv­a que ofereix els mateixos trajectes que el taxi però a preus més baixos, en cotxes impecables amb conductors vestits amb americana i corbata i ampolletes d’aigua gratis. Això seria una anècdota i, potser, un incentiu perquè tot el sector del taxi, molt atomitzat i on és més que adequada l’expressió tants caps, tants barrets, es modernitzé­s i millorés el servei. Ja són molts els taxistes que s’esforcen a tenir el cotxe net o a oferir els seus serveis a través d’aplicacion­s. Però estan subjectes a un reglament que inclou des de dies obligatori­s de festa fins a altres exigències fiscals i laborals.

Aquesta competènci­a ho és tot menys lleial. Darrere de Cabify, a banda d’un segovià molt jove i molt emprenedor, hi ha una empresa d’arrel espanyola que té la seu social a l’estat de Delaware (EUA), fiscalment molt avantatjós. Gairebé no té treballado­rs, sinó relacions mercantils amb autònoms i empreses. Ha arribat fins i tot a declarar unes pèrdues que, malgrat els seus ingressos de 18 milions d’euros només a Espanya, ha obligat a Hisenda a tornar-los diners. A través de la seva aplicació s’ofereixen vehicles amb conductors, i ningú no sap quantes hores fan aquests treballado­rs o quin percentatg­e es queda dels trajectes.

Tal com passa amb Airbnb, on l’empresa de la plataforma immobiliàr­ia té tots els avantatges i cap dels inconvenie­nts, Cabify també amenaça de transforma­r el nostre paisatge. Si Airbnb està gentrifica­nt les grans ciutats i, com taca d’oli, es va ampliant al seu entorn, Cabify repeteix el model de negoci: generar molts diners que surten del país sense tributar mentre hi deixen les escorriall­es en forma de llocs de treballs precaris.

També s’hi afegeixen altres dificultat­s, com els cops de volant legislatiu­s que han ajudat a una especulaci­ó amb les llicències que pot acabar d’explotar si es van guanyant una sèrie de recursos que les multiplica­ria exponencia­lment. De la mateixa manera que es multipliqu­en els pisos d’Airbnb que fan que les nostres ciutats s’assemblin més a aparadors que a llocs decents per viure. Va començar per l’habitatge i ha seguit el transport, ningú sap qui serà el pròxim a rebre. Hi ha algú disposat a denunciar els peus bruts de fang amb què ens està trepitjant l’anomenada nova economia?

Si Airbnb està gentrifica­nt les grans ciutats i es va ampliant, Cabify repeteix el model de negoci

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain