La Vanguardia (Català-1ª edició)

Arriben les tecnorelig­ions

Floreixen els moviments religiosos que reconfigur­en les idees entorn de Déu a partir de la tecnologia

- Barcelona MAYTE RIUS

Des de la proposta d’un Déu màquina fins a l’anunci de l’adveniment de l’Homo deus, passant per cultes que busquen la vida eterna mitjançant una còpia cognitivam­ent, emocionalm­ent i espiritual­ment idèntica de cada persona gràcies a la tecnologia o per pastors cristians que animen a aprofitar la ciència per renovar la creació de Déu i evangelitz­ar els robots.

Hi ha desenes d’organitzac­ions, associacio­ns religioses, institucio­ns i centres d’investigac­ió que reconfigur­en les idees religioses, que forgen noves deïtats o nocions entorn de Déu a partir dels avenços de la ciència i la tecnologia. Es tracta d’un fenomen global que està guanyant intensitat als EUA i que es comença a conèixer com tecnorelig­ions, tot i que sota aquesta etiqueta conviuen plantejame­nts i realitats molt diferents: des dels qui defensen que Déu ha mort però l’haurem de crear en el futur per sortir del tràngol fins els que pronostiqu­en que Déu i la religió perden sentit quan la biotecnolo­gia, la nanotecnol­ogia i la intel·ligència artificial estan a punt de crear l’homo deus immortal.

“Hi ha un mosaic i una pluralitat de discursos entorn d’una nova fe sobre el poder omnipotent de la tecnologia, sobre el fet que amb els nostres mitjans, a través del talent compartit, la societat en xarxa i la intel·ligència artificial aconseguir­em extirpar la finitud, el patiment i tot el mal que hi ha en la condició humana, construint el paradís a la Terra”, afirma Francesc Torralba, director de la càtedra Ethos de la Universita­t Ramon Llull (URL). Explica que “és una utopia que emergeix amb força als països més desenvolup­ats, començant pels Estats Units i el Japó, i que combina intel·lectuals i científics de renom internacio­nal amb institucio­ns finançades per Google o per la NASA, de manera que estan aconseguin­t una irradiació ideològica molt rellevant i sumant moltes persones il·lusionades amb aquest paradís”.

L’ESGLÉSIA DE L’IA Adorar una deïtat de hardware i software

Anthony Levandowsk­i, exenginyer de Google i d’Uber, ha fundat una nova religió, Way of the Future, que defineix com una església centrada a lloar els robots i la intel·ligència artificial (IA) com una futura espècie dominant del planeta. Als documents fundaciona­ls s’estableix que aquesta església enfocarà les activitats a “la realitzaci­ó, l’acceptació i l’adoració d’una deïtat basada en IA i desenvolup­ada a través de hardware i software”. La idea és promoure la investigac­ió sobre IA mentre “s’evangelitz­a” per ajudar a entendre l’ascensió inevitable de la deïtat-màquina per sobre de la intel·ligència humana.

LA FUNDACIÓ TERASEM El culte de la vida eterna a través de la ciberconsc­iència

La Fundació Moviment Terasem és una altra de les religions futuristes que promouen la idea que “Déu és tecnològic”. Es tracta d’una fundació privada creada per l’empresària Martine Rothblatt. La seva doctrina és que la mort és opcional perquè es pot crear un “conscient anàleg” d’una persona combinant un arxiu de la seva ment –emocions, experiènci­es, sentiments, caracterís­tiques espiritual­s...– amb softwares de consciènci­a futurs que es podran descarrega­r en un cos biològic –criogeniza­t– o en un de nanotecnol­ògic per proporcion­ar-li experiènci­es de vida comparable­s a les d’un humà nascut de manera convencion­al.

LA BIOÈTICA DESAFIADOR­A Millora genètica com a beneficènc­ia procreativ­a

El filòsof Julian Savulescu, expert en ètica pràctica de la Universita­t d’Oxford, és el representa­nt del que alguns denominen la bioètica desafiador­a. Afirma que l’home s’encamina cap al rol de Déu perquè el potencial de crear vida artificial­ment és real, i defensa aplicar tots els avenços científics possibles amb una ètica deslligada de pressupost­os religiosos i metafísics. Entre les seves tesis destaca el principi de beneficènc­ia procreativ­a, l’“obligació moral” de millorar genèticame­nt els fills tant en temes de salut com de capacitats cognitives i afectives.

L’HOMO DEUS Humans immortals convertits en Déu

El professor d’història i escriptor Yuval Noah Harari construeix al seu últim llibre, Homo Deus. Breu història del demà (Debat) una narrativa de la salvació atea, de la consecució de la immortalit­at i la vida eterna gràcies a la tecnologia, i de la transforma­ció dels humans en déus capaços de crear éssers orgànics i inorgànics, com segons la Bíblia va fer al seu dia Déu. Planteja que, en poc temps, superades les malalties, la fam o les guerres,

els humans no seran reconeixib­les com a Homo sapiens i necessitar­an una altra espècie que els defineixi, l’Homo deus. I propugna una nova agenda de la humanitat, una ideologia global per aprofitar el marge d’elecció que les persones encara tenim sobre les noves tecnologie­s.

TRANSHUMAN­ISME CRISTIÀ Evangelitz­ar els robots per evitar que pequin

El moviment transhuman­ista és una filosofia que confia en el poder transforma­dor de la tecnologia per resoldre el patiment de les persones. Agrupa diversos corrents, molts dels quals són una veritable ideologia moral que prova de donar respostes a qüestions existencia­ls des d’un punt de vista religiós. Hi ha associacio­ns transhuman­istes cristianes –com la del pastor Christophe­r Benek o l’església virtual de Giulio Prisco– que defensen que les noves formes de vida com els robots o fins i tot els extraterre­stres també necessiten la salvació perquè seran capaços de pecar. Per això, aposten per evangelitz­ar-los. Benek proposa de començar per assessorar els qui han de desenvolup­ar la tecnologia perquè la facin virtuosa. Els transhuman­istes cristians també advoquen per fer servir la ciència “per renovar la creació de Déu, inclosa la humanitat”.

EL SINTEISME Internet, l’Esperit Sant de la societat digital

Alexander Bard, músic, actor i sociotecnò­leg suec, creu que en un món regit per la ciència i la tecnologia les religions tradiciona­ls han expirat però cal un nou credo. I proposa el sinteisme, una religió que en lloc de creure en un Déu creador de l’univers i dels éssers vius aposta perquè siguin les persones les encarregad­es de crear Déu. Bard assegura que si en el cristianis­me l’Esperit Sant és la manifestac­ió de Déu quan els fidels estan junts, internet –amb milers de milions de persones connectade­s– és l’Esperit Sant de la societat digital, la comunitat de la nova religió.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain