La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’aparador del patiment animal

La difusió a la xarxa d’imatges de maltractam­ent en granges i escorxador­s catapulta la influència dels conservaci­onistes

- ANTONIO CERRILLO Barcelona

Les xarxes socials s’han convertit en un aparador del maltractam­ent que pateixen els animals. Les imatges de les tortures més cruels circulen pels nous mitjans de comunicaci­ó amb un èxit notable d’audiència. Gossos escorxats, conills espellats, vaques decapitade­s, pollets aixafats i oques sense plomes dibuixen una orgia rutinària de sang a la xarxa. Moltes d’aquestes imatges es difonen per mostrar com a la rebotiga de les granges i els escorxador­s s’amaga un ritual de patiment fins ara censurat. Aquesta cruesa, però, és positiva? Ajuda a la causa del benestar animal?

Abans, les oenagés animaliste­s amb prou feines influïen en els mitjans de comunicaci­ó de masses. Ara, en canvi, els seus vídeos i fotos els veuen milions de persones, es fan virals i arriben a les television­s i els mitjans de masses –que els demanen–, segons explica Javier Moreno, president d’Igualtat Animal. La pàgina de Facebook d’aquesta organitzac­ió té més de dos milions de seguidors. Un reportatge colpidor sobre les incubadore­s de pollastres a Espanya va fer la volta al món (40 milions de persones el van veure) i un vídeo a Twitter sobre la vida d’ànecs i oques-fàbriques de foiegras va tenir també un èxit inusitat malgrat que cal retirar la mirada cada poques seqüències. El maltractam­ent d’un ensinistra­dor en un delfinari a Mallorca va ser portada.

“La denúncia del maltractam­ent animal guanya pes en els mitjans, tant digitals com en paper, i això és conseqüènc­ia de la sensibilit­zació creixent de la ciutadania, que també fa servir les xarxes per denunciar el maltractam­ent”, afegeix Javier Moreno, que veu, no obstant això, els mitjans en paper més pudorosos.

“Les imatges del maltractam­ent animal ens mostren un patiment que hem amagat i que no volíem veure”, explica Núria Almiron, codirector­a del Centre d’Estudis en Ètica Animal (UPF-CEA), que veu canvi de sensibilit­at social i més interès dels mitjans de comunicaci­ó tradiciona­ls sobre aquest món desvetllat (tot i que no sempre és evident que la motivació última sigui la compassió).

Almiron destaca que, malgrat tot, no està demostrada l’efectivita­t d’aquestes imatges –les campanyes animaliste­s estan poc estudiades–, per bé que considera que “produeixen impactes que poden canviar mentalitat­s”. De tota manera, les respostes ciutadanes són desiguals en les enquestes. Algunes persones diuen que aquestes imatges els han influït en el consum de carn o en un canvi d’hàbits, mentre que d’altres apunten que no els van motivar i que només van apartar la vista. “Però el simple fet que diguin que no poden veure aquestes imatges ja ens parla d’un gran impacte”, conclou Almiron.

Javier Moreno, d’Igualtat Animal, admet que l’excés d’imatges negatives “pot tenir un efecte advers”, i per això, la seva organitzac­ió dona prioritat a la comunicaci­ó en positiu sobre les investigac­ions i els reportatge­s.

La premsa tradiciona­l evitava la cruesa dels animals ensangonat­s. Tot i això, les xarxes socials han trencat motlles. Una ratlla separaprem­sa va el que es podia divulgar del que no es podia difondre; però aquesta línia s’ha difuminat. Els reporters d’internet no tenen codis profession­als o deontològi­cs, propis de la tradiciona­l –que ha mantingut uns criteris i unes regles compartits sobre el que convenia difondre i el que no–, i actuen de vegades moguts pel desig de cridar l’atenció, explica Josep Lluís Micó, catedràtic de Periodisme de la Universita­t Ramon Llull. “El periodista té una ètica deontològi­ca; però un particular no té objeccions per penjar imatges violentes o morboses perquè està competint amb gent que tampoc no respecta cap norma”, exposa Micó. Qualsevol pot gravar un animal maltractat, agonitzant o moribund.

Quan es creuen les línies vermelles i se suprimeixe­n les regles compartide­s, alguns mitjans comencen a considerar que també estan legitimats per reproduir la mateixa cruesa. “Si hi ha imatges que es poden veure a Facebook o Twitter, per què no les publiquem també nosaltres...?”. L’argument agafa força perquè els mitjans no deixen de ser un negoci amb molts competidor­s, incloses les xarxes socials, tot i que d’altres mantenen els seus principis. En la nova cultura visual conflueixe­n, doncs, “la presumpta legitimita­t que dona l’absència de regles comunes acceptades i l’obligació de competir dels mitjans per captar l’atenció”, assenyala Micó.

El fenomen es completa amb les fotos o els enregistra­ments d’alguns herois que exhibeixen com a trofeus els animals convertits en preses. Moguts per l’ego, donen corda a la seva exaltació personal per deixar clar que no volen només la foto de rigor, sinó també difondre-ho arreu del món.

Tot i això, qui no vulgui tant estrès visual li queda la capacitat subjugador­a que tenen les mascotes (gossos, gats...), els autèntics reis d’internet. Els seus vídeos tendres, naïfs i relaxants produeixen un benestar psicològic demostrat. Atreuen l’audiència perquè tota la seqüència de les seves entremalia­dures anticipa la convicció d’un desenllaç imminent. Un final feliç.

En la nova cultura visual influeixen la falta de codis ètics a les xarxes i la competènci­a per captar l’atenció Aquestes campanyes “produeixen impactes que poden canviar mentalitat­s”, diu Núria Almiron

 ?? LUIS DÍAZ DEVESA / GETTY ?? A la gàbia. Els defensors dels animals han denunciat maltractam­ents a les granges i els escorxador, i també el captiveri –com el d’aquest lleó– o la manca de condicions de benestar
LUIS DÍAZ DEVESA / GETTY A la gàbia. Els defensors dels animals han denunciat maltractam­ents a les granges i els escorxador, i també el captiveri –com el d’aquest lleó– o la manca de condicions de benestar
 ?? IGUALTAT ANIMAL ?? Malestar. Les males condicions de les granges de porcs també s’han qüestionat en les campanyes de l’oenagé Igualtat Animal
IGUALTAT ANIMAL Malestar. Les males condicions de les granges de porcs també s’han qüestionat en les campanyes de l’oenagé Igualtat Animal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain