La Vanguardia (Català-1ª edició)

El palau de Kensington acull la seva nova inquilina: Meghan Markle

Els fills de lady Di han convertit la seva casa infantil en focus d’atenció internacio­nal

- MARINO RODRÍGUEZ Barcelona

Amb la tràgica mort de la princesa Diana el 1997 i la de la princesa Margarida, única germana d’Elisabet II, el 2002, el palau de Kensington –ubicat al parc londinenc del mateix nom, a l’altre extrem del famós Hyde Park– va quedar bastant enfosquit com a centre d’atenció mediàtica, un interès que ha anat recuperant amb escreix gràcies al retorn a la seva casa infantil dels dos fills de lady Di, els prínceps Guillem i Enric. I és que tots dos, juntament amb la seva dona i els seus fills el primer, i juntament amb la seva promesa el segon, són sens dubte els royals britànics que més atractiu tenen i que més simpatia desperten a escala internacio­nal (i potser al mateix Regne Unit), per davant de la seva àvia, la reina, i del seu pare ,Carles, el príncep hereu.

Meghan Markle, la futura dona d’Enric, amb qui es casarà el maig a Windsor, serà sens dubte una difícil competènci­a pel que fa a l’atenció dels mitjans per a la duquessa Caterina. El seu atractiu físic i el fet de ser una actriu de certa popularita­t gràcies a la seva destacada participac­ió a la sèrie Suits així ho fan suposar.

Cal suposar també que això no serà obstacle perquè Caterina i Meghan es facin bones amigues. Entre altres coses perquè les seves parelles són dos germans molt units –el xoc de perdre la seva mare d’adolescent­s sens dubte hi va contribuir– i perquè seran veïnes.

En efecte, Meghan Markle ja viu amb el príncep Enric al cottage (caseta), on ell ja vivia en solitari. Nottingham Cottage forma part del complex de Kensington, però en realitat és un petit habitatge aïllat situat al costat del gran palau. Té uns 125 metres quadrats –amb dos dormitoris, saló, menjador i cuina– i un petit jardí.

Ubicat davant l’ala del palau en què van viure Carles, Diana i els seus fills mentre va durar el matrimoni, i després ella sola després de la separació, el cottage va estar habitat primer pel secretari personal del príncep hereu i després per la germana de la princesa, lady Jane Fellowes, i el seu marit.

Va ser també el primer lloc on van viure Guillem i Caterina des- prés de casar-se. Ell va voler allunyar-se de la residència del seu pare –Clarence House, on continua vivint amb la seva segona dona, Camila Parker– i després li va seguir el seu germà.

Guillem i Caterina es van traslladar a la gran ala del palau on va habitar la princesa Margarida fins a la seva mort, el 2013, després del naixement del seu primogènit. Això sí, després d’una reforma que li va costar als contribuen­ts 4,5 milions de lliures (5,1 milions euros). Els seus quatre pisos d’alçària inclouen una vintena d’habitacion­s –nou per al servei–, dos grans sa-

lons, dues cuines, diversos banys, un gimnàs, una bugaderia...

És previsible que si Enric i Meghan tenen fills –cosa a què es preveu que es llancin ben aviat, ja que ella té 36 anys– passaran a ocupar una zona més gran de Kensington i rejovenira­n encara més el palau. Hi ha contribuït també el trasllat recent a un altre cottage del complex davant del seu d’una altra neta de la reina, la princesa Eugènia, la filla petita del príncep Andreu i Sara Fergusson, que té 27 anys.

A Kensington viuen també uns altres sis royals, aquests sí, molt veterans, habitants del palau. Es tracta dels tres cosins homes d’Elisabet II, que són nets com ella del rei Jordi V, i que la represente­n en alguns actes –el duc de Gloucester (73), el duc de Kent (82) i el seu germà, el príncep Michael de Kent (75)– i les seves respective­s dones.

Certes zones del palau estan dividides en apartament­s més petits que ocupen destacats empleats reials i alguns alts caps de l’exèrcit, que paguen per això una petita part del seu salari. Fins i tot alguns es lloguen als qui puguin pagar els alts preus de mercat d’acord amb un lloc tan noble, malgrat que només si passen la rigorosa investigac­ió que assegura que són “adequats” per habitar-hi.

Però Kensington no és només un palau residencia­l, sinó també un monument visitable. La part oberta al públic és la més noble, la de les anomenades “estances d’Estat”, i hi ha també diverses sales d’exposicion­s, on triomfa ara Diana, una història de moda, amb desenes de vestits que va utilitzar la princesa, que va viure a Kensington 15 anys, des del seu matrimoni amb Carles i fins a la seva mort, tot i que, a diferència dels seus fills, no l’apreciava gaire, ja que va arribar a dir que per a ella va ser “més una presó que una casa”. El mite de lady Di es perpetuarà encara més a Kensington, el seu palau, amb la pròxima ubicació als seus jardins, també visitables, d’una estàtua de la princesa encarregad­a pels seus fills amb motiu dels 20 anys de la seva mort.

Les estances estatals i els jardins del palau de Kensington de fet ja

El complex encara serà més mediàtic amb l’arribada de Meghan Markle, que viurà amb Enric a la seva ‘caseta’

van començar a obrir-se al públic fa més d’un segle, el 1899, per desig de la reina Victòria, que hi va néixer, tot i que tampoc no l’apreciava gaire, ja que quan va arribar al tron, el 1837, va decidir abandonar-lo i convertir el palau de Buckingham en la residència oficial de la monarquia britànica.

Kensington va ser originalme­nt una gran casa de camp construïda el 1605. La va comprar i va ordenar convertir-la a palau, el 1689, el rei Guillem III, que tenia asma i buscava un aire més net que el del centre de Londres, i es va convertir en la residència preferida dels monarques anglesos fins a la mort del rei Jordi II el 1760.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain