La Vanguardia (Català-1ª edició)

Forta indemnitza­ció per haver cedit terrenys que no eren municipals

- F. CEDÓ Mataró

La comissió informativ­a especial creada per l’Ajuntament de Mataró per estudiar les possibles irregulari­tats comeses durant el procés de concessió, construcci­ó, gestió i explotació de la zona esportiva municipal El Sorrall ha detectat greus anomalies que han comportat indemnitza­r amb 2,3 milions l’empresa a la qual es va adjudicar el servei, Nuscamps SL.

L’empresa, que té la concessió des del 1999, fa tres anys va comunicar a l’Ajuntament de Mataró que patia pèrdues a causa de la falta dels terrenys de 13.562 m2 que el Consistori s’havia compromès a cedir per ampliar amb noves instal·lacions esportives que havien de complement­ar les actuals de la piscina, com camps de futbol 7 i pistes de tennis i pàdel.

Es dona la circumstàn­cia, segons la comissió d’investigac­ió, que aquestes noves instal·lacions s’havien de construir en uns terrenys que l’Ajuntament havia compromès tot i no ser de la seva propietat i que, finalment, per falta de disponibil­itat econòmica, no van poder ser adquirits. El llavors alcalde, Manuel Mas (PSC), actual president d’Aigües de Mataró, va comparèixe­r davant la comissió i, segons la documentac­ió a què ha tingut accés aquest diari, va declarar que era “habitual” oferir terrenys per a projectes que encara no eren de propietat municipal i que es pensaven obtenir amb els excedents de l’aprofitame­nt urbanístic.

Davant la impossibil­itat que el complex es pugui ampliar i per evitar que la concession­ària vagi als tribunals per denunciar l’incomplime­nt de les condicions implícites al contracte, l’actual govern socialista ha optat per negociar una sèrie de prerrogati­ves econòmique­s, a tall d’indemnitza­ció. Així, s’ha equiparat la tarifa d’aigua a la d’altres instal·lacions municipals per un valor de 1.272.329 euros i s’ha compensat l’IBI un 95%, una quantitat que suposa un valor de 615.131 euros. A més, l’Ajuntament ha assumit el deute que Nuscamps SL mantenia amb les empreses d’aigua i energia sostenible per a la calefacció que ascendia a 433.322 euros.

De la comissió especial es desprèn que les bases de concessió “no van aconseguir la pulcritud requerida” i es responsabi­litza d’aquest fet el llavors regidor d’Esports, Joan Antoni Barón (PSC) que posteriorm­ent va ser alcalde de la ciutat entre el 2004 i el 2011.

Els ponents de la comissió sentencien que les instal·lacions que van sortir a concurs “no cabien en els terrenys que l’Ajuntament tenia en propietat” per la qual cosa era impossible la seva realitzaci­ó.

De tals despropòsi­ts, de la comissió que presideix el regidor Juan Carlos Ferrando (Cs) es desprèn que els màxims responsabl­es van ser el mateix Manel Mas i Joan Antoni Barón, però també el regidor de Serveis Centrals, Ramon Bassas (PSC). Dels dos últims, la comissió en denuncia la “poca col·laboració” en la investigac­ió.

Les irregulari­tats en la concessió del complex esportiu El Sorrall han costat 2,3 milions d’euros

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain