La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sabadell incentiva els propietari­s de 7.500 pisos buits perquè els lloguin

- PALOMA ARENÓS Sabadell

Garanties i incentius econòmics interessan­ts. Això és el que l’Ajuntament de Sabadell oferirà als amos –especialme­nt, als petits propietari­s– dels més de 7.500 habitatges buits a la ciutat perquè els lloguin. L’objectiu de la campanya Dona vida als pisos buits és doble. D’una banda, cobrir la creixent demanda d’habitatges de lloguer des del sector públic. D’altra banda, que els propietari­s mobilitzin els seus immobles en desús a un preu assequible, davant l’escalada de preus del mercat, especialme­nt en l’àrea metropolit­ana de Barcelona.

La regidora d’Habitatge, Glòria Rubio, explica: “Una part d’aquests 7.500 habitatges són de grans propietari­s, sobre els quals l’Ajuntament ja fa mesos que està desenvolup­ant polítiques de pressió. Però la majoria d’aquests pisos buits són de petits propietari­s”. Per animar-los a cedir els seus pisos i cases amb un lloguer un 20% per sota del preu del mercat, l’empresa municipal Vimusa s’encarregar­à de fer la posada a punt: els joves d’un pla de formació del Vapor Llonch la pintaran gratuïtame­nt, es pagarà la cèdula d’habitabili­tat i el certificat energètic i, a més, es contractar­à una asseguranç­a multirisc que inclou els desperfect­es per actes vandàlics. El Consistori garanteix el cobrament del lloguer durant sis mesos, sempre que l’habitatge sigui a la borsa de lloguer municipal.

En el cas que els habitatges no estiguin en bon estat per entrar en el mercat públic de lloguer, Glòria Rubio apunta que existeix l’opció d’accedir al nou programa de masoveria urbana, amb un contracte similar al del lloguer tradiciona­l però amb la novetat que “la propietat cedeix l’habitatge a una altra persona a canvi que el llogater assumeixi les obres de rehabilita­ció i de reforma, en lloc de pagar part o la totalitat del lloguer”.

L’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès va ser pioner a Catalunya, a inicis del 2015, a promoure el concepte de masoveria urbana, després de més de set mesos de complexes negociacio­ns amb el col·lectiu local 6 Claus i la cooperativ­a catalana Sostre Cívic, especialit­zada en aquest tipus d’arrendamen­t. L’objectiu: convertir les antigues sis cases dels mestres de la Floresta en deu habitatges d’uns 50 metres quadrats cadascun i un altre de més superfície pensat per a famílies nombroses. El projecte comporta la cessió de l’espai durant 75 anys i una inversió pública d’uns 250.000 euros.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain