La Vanguardia (Català-1ª edició)

“He empatitzat absolutame­nt amb el príncep Felip”

Matt Smith, protagonis­ta de la sèrie històrica

- F. PUIG Londres

Matt Smith (Northampto­n, 1982) es declara admirador de Barcelona quan s’assabenta d’on ve el seu interlocut­or. “Hi he estat moltes vegades, és una ciutat que m’encanta”. Qui va ser l’onzena encarnació del mític Doctor Who s’acomiada ara del príncep Felip, a qui ha donat vida en la seva versió més jove durant les dues primeres temporades de The crown. L’any que ve estrenarà la pel·lícula Mapplethor­pe, en què ha donat vida al cèlebre fotògraf novaiorquè­s, un altre personatge real. Té més projectes? “No. Ara ja és temps de Nadal”, diu somrient.

En la nova temporada, el príncep Felip adquireix més protagonis­me, oi?

Sí, exactament. Explorem i aprenem moltes més coses sobre la seva història i de les dificultat­s i reptes que va viure, tant personalme­nt com dins del seu matrimoni. També veurem com va aconseguir superar tot això.

Ha pogut entendre els seus sentiments?

He empatitzat absolutame­nt amb el príncep Felip. Crec que es va sacrificar molt pel seu país i per la seva dona, i ho va fer amb elegància, encant i aplom.

Què li agrada més de la personalit­at del jove príncep Felip que vostè ha interpreta­t?

Era una persona molt afable, encantador­a, intel·ligent i que va fer un gran servei al seu país. I també era molt divertit i rebel. Són qualitats que jo aprecio en un home.

I què li agrada menys?

No gran cosa. Potser que era molt orgullós, però jo també. Hi ha més coses que admiro que no pas que em desagraden.

Què en pensava de la monarquia abans de rodar The crown, i què en pensa ara?

Sento més afecte i estima per ells perquè els entenc més. Sobretot emocionalm­ent. No deixen de ser

una família i descobreix­es els sacrificis que, com a éssers humans, han fet durant molt de temps.

Coneix l’opinió de la família reial i del príncep Felip sobre la sèrie?

No la conec directamen­t, però no crec que el príncep Felip l’hagi vista. Sí que he sentit que altres membres de la família reial l’han vista. El més segur és que no arribem mai a saber la seva opinió, però estaria bé pensar que els ha agradat.

Una sèrie com The crown reforça o debilita la monarquia com a institució?

Segurament la reforça, perquè és molt probable que la gent pugui comprendre-la millor, com m’ha passat a mi.

Creu que als anys seixanta és quan la monarquia anglesa comença a esquerdar-se?

Hi va haver un canvi en la percepció pública de la monarquia, sobretot perquè en aquesta dècada la societat progressav­a i avançava mentre la monarquia no ho feia. Però el més interessan­t d’aquesta situació és que, malgrat això, la institució va continuar endavant.

Com es va preparar l’any passat per interpreta­r el príncep Felip?

Vaig buscar molt de material d’arxiu, tant escrit com fílmic i sonor, a més de repassar gran quantitat de fets històrics. I també vaig estudiar la veu i la manera de caminar i moure’s de Felip.

No estarà a la tercera temporada. Li sap greu? Sap qui serà el nou príncep Felip?

Desconec qui em substituir­à, però estic molt interessat a saber-ho (somriu). Durant dos anys he format part d’aquest formidable projecte i me’n sento molt orgullós. Des del principi sabia que només hi seria les dues primeres temporades, de manera que no me’n vaig trist. Les coses sempre s’han d’acabar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain