La Vanguardia (Català-1ª edició)

Elles caminen menys

L’anàlisi dels passos comptats pels mòbils evidencia un nivell d’activitat més baix entre les dones

- MAYTE RIUS Barcelona

La bretxa de gènere es vincula amb la seguretat de l’entorn; als veïnats més transitabl­es, es redueix

L’anàlisi dels passos comptats pels mòbils de centenars de milers de persones arreu del món que han fet un grup d’investigad­ors de la Universita­t de Stanford (Estats Units) ha suposat dos descobrime­nts interessan­ts. El primer, la bretxa de gènere: a gairebé tots els països del món les dones caminen menys que els homes. El segon, que mentre als països amb poca obesitat la majoria de persones fa un nombre força similar de passos al dia, en les societats amb més percentatg­e d’obesos hi ha una bretxa entre els qui caminen molt i els qui no ho fan, i es poden distingir rics i pobres en passos. “La desigualta­t en el nombre de passos és un predictor de la prevalença d’obesitat en una població millor que el volum d’activitat mitjana”, resumeixen els autors de l’estudi, que relacionen la desigualta­t amb el nivell d’activitat més baix de les dones.

I per què elles caminen menys? “Només podem fer especulaci­ons, però creiem que aquesta bretxa de gènere en els nivells d’activitat pot estar relacionad­a amb la seguretat de les dones, amb la participac­ió femenina en el món laboral i, en alguns casos –com als països de l’Orient Mitjà–, amb raons culturals, ja que les dones no tenen tanta llibertat de moviment” com els homes, explica l’investigad­or Tim Althoff, primer autor de l’article, en una entrevista per correu electrònic.

Althoff emfatitza que l’estudi revela que el nivell d’activitat de les dones té molt a veure amb la transitabi­litat de l’entorn, de manera que a les ciutats i els barris més propicis i segurs per als vianants tots, però en especial les dones, caminen més. “Els veïnats transitabl­es es van associar amb una bretxa de gènere en l’activitat més petita, i també amb menys desigualta­t entre rics i pobres en passos en general”, detalla. N’és un exemple Suècia, on es constata una de les fractures més petites entre rics i pobres en passos i entre els nivells d’activitat masculins i femenins, coincidint a més amb una de les taxes més baixes d’obesitat. En canvi, els EUA, amb un percentatg­e d’obesos alt, són el quart país amb més desigualta­t entre rics i pobres en activitat i el cinquè amb més bretxa de gènere en nombre de passos.

L’investigad­or de la Universita­t de Stanford Tim Althoff subratlla que analitzar els passos que registren els mòbils és important perquè dona una idea de l’activitat física regular d’una persona, i si les dones en fan menys, s’hauria de treballar per reduir el decalatge i introduir canvis als entorns urbans que facilitin la seva mobilitat.

“Caminar és un pilar crucial per a la salut perquè l’activitat física regular redueix el risc de malalties coronàries i accidents cerebrovas­culars, diabetis, hipertensi­ó, càncer de còlon, càncer de mama i depressió, i és crucial per a l’equilibri energètic i el control de pes”, afirma.

 ?? ERIK WITSOE / EYEEM / GETTY ?? L’estudi de la Universita­t de Stanford detecta una bretxa de gènere també en el nombre de passos
ERIK WITSOE / EYEEM / GETTY L’estudi de la Universita­t de Stanford detecta una bretxa de gènere també en el nombre de passos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain