La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pioner del pop espanyol

- TONY LUZ (1943-2017) Músic, productor i dissenyado­r PABLO CUBÍ

Tony Luz és una de les figures més importants del pop i el rock a Espanya, i no només dels seus inicis. És cert que com a guitarra de Los Pekenikes va protagonit­zar una de les èpoques més riques de la música a Espanya, amb Los Sirex, Miguel Ríos o Los Salvajes. Tot i això, la seva carrera va molt més enllà, perquè va participar pràcticame­nt en tots els àmbits del món musical.

Va ser compositor dels grans èxits de Karina, amb qui va estar casat, va produir alguns de les millors treballs de Loquillo y los Troglodita­s o Los Rebeldes, i a més a més, va dissenyar les portades de centenars de discos. Entre una cosa i una altra, també va tenir temps de crear una colla de bandes: Zapatón, Bulldog, Los Silvertone­s... “M’agrada començar coses constantme­nt, perquè per acabar-les sempre hi ha temps”, admetia el mateix Tony Luz en una entrevista a Radio3.

Antonio Luz Payer era estudiant d’Arquitectu­ra quan va conèixer Los Pekenikes. Els va veure actuar amb Los Estudiante­s, el seu etern grup rival al Madrid dels primers seixanta. Aleshores els dos grups obrien el camí del rock que arribava amb comptagote­s dels Estats Units.

S’hi va unir en una època en què la formació rotava constantme­nt. Pel grup van passar també com a cantants, entre d’altres, Juan Pardo i Júnior, abans que formessin Los Brincos. Però curiosamen­t l’etapa més creativa i famosa de Los Pekenikes va arribar quan es van centrar a fer temes instrumenm­eritori. tals. Així van sortir Frente a palacio o Hilo de seda, el seu tema més emblemàtic.

L’altre moment de glòria va ser la nit del 2 de juliol del 1965, a Las Ventas, quan van fer de teloners dels Beatles a Madrid, tot i que no els van arribar a conèixer mai. “El més a prop que vaig estar d’ells va ser quan vaig veure el paper de Ringo amb la llista de cançons”, deia. A finals dels anys seixanta també va conèixer la cantant Karina (amb qui surt a la foto), amb qui va estar casat tot just onze mesos. Però la seva relació profession­al va ser molt més duradora. Li va compondre el seu gran èxit, El baúl de los recuerdos el 1969 i l’any següent

Un mundo nuevo, la cançó amb la qual Karina va competir en Eurovisió i va obtenir un segon lloc ben Després de deixar Los Pekenikes, Luz va entrar en la discogràfi­ca Hispavox, que més tard es va convertir en EMI. Els seus coneixemen­ts de disseny, adquirits a la universita­t, li van servir per començar una carrera estable com a creatiu de portades. Durant anys en va fer centenars i de tot tipus, des de flamenc fins a les d’Enrique y Ana, passant per Los Monjes de Silos, Nacha Pop o Radio Futura.

En la dècada dels vuitanta també es va centrar a descobrir bandes i produir-les. Així apareix en els crèdits de Mis problemas con las mujeres de Loquillo y Troglodita­s o Mescalina, l’èxit de Los Rebeldes.

Tampoc no va deixar mai els escenaris. El 1979 després d’anar a escoltar un grup prometedor, Los Cocodrilos, es va animar a tocar amb ells i van formar Bulldog, un dels millors exemples de rockabilly hispà. Les seves bandes bevien sempre directamen­t dels clàssics del rock americà.

El 2007 va formar els Silvertone­s, en homenatge al model de guitarra que tocava amb Los Pekenikes. La nova formació el va tornar a la primera línia musical. Aquests últims anys encara tocaven en algunes sales transforma­ts en Tony y los Silver.

“No ha estat una mala carrera –reconeixia–. Quan em trobo amb els excompanys d’Arquitectu­ra sempre em diuen que envegen la fama i el mode de vida que he tingut. Però els explico que jo també envejo el seu cotxe i la seva casa a Somosaguas”. Tony Luz va morir dimecres passat als 74 anys.

Va ser membre de Los Pekenikes i marit de Karina, a qui li va compondre ‘El baúl de los recuerdos’

 ?? RP / GTRES ??
RP / GTRES

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain