La Vanguardia (Català-1ª edició)

Poblet llueix el seu tresor

El monestir amplia i renova el seu museu d’art per a començamen­ts de l’any 2018

- SARA SANS Tarragona

El virrei de Nàpols, Pere Antoni d’Aragó, va encarregar a un artista flamenc una talla per a les exèquies del rei Alfons V el Magnànim, quan el 1671 les seves restes van ser traslladad­es a Poblet. El Crist d’Ivori, que després de la desamortit­zació, espoli i abandoname­nt posterior del monestir va estar amagat durant dècades, ocuparà un lloc principal al nou Museu d’Art de Poblet. Amb la incorporac­ió de dues sales, el museu reobrirà a començamen­ts de l’any vinent amb un discurs renovat i l’exposició de més d’un centenar de peces que fins ara estaven guardades en un magatzem.

“El Crist d’Ivori és una peça excepciona­l, per la seva història i la qualitat artística. És una de les millors mostres d’escultura barroca sobre ivori; en queden molt poques d’aquest estil”, explica Carme Clemente, coordinado­ra dels tallers de conservaci­ó i restauraci­ó de l’Escola d’Art de la Diputació de Tarragona. En aquests tallers s’està restaurant tota la col·lecció d’orfebreria i argenteria, integrada per gairebé un centenar de peces. En una segona fase, a partir del febrer, els restaurado­rs abordaran la col·lecció d’escultura i pintura sobre tela o fusta.

L’equip de l’Escola d’Art de la Diputació també està col·laborant en els aspectes tècnics d’organitzac­ió del futur museu, que a més de l’espai actual incorporar­à dues noves sales: la d’Abat Copons i la d’Abat Mengucho, que antigament va ser el dormitori dels conversos. L’exposició constarà de tres blocs temàtics per entendre la vida al monestir, catalogat com a patrimoni mundial, i la seva transcendè­ncia religiosa. “Hi haurà una espai dedicat a la creu com a símbol de la cristianda­t i mostrarem com s’ha interpreta­t des del segle XIII fins a l’actualitat”, apunta Damià Amorós, del museu del Monestir de Poblet. L’objectiu és que el nou espai es converteix­i en un atractiu més enllà del circuit del monestir.

L’abat de Poblet, Octavi Vilà, destaca que el nou discurs expositiu permetrà mostrar peces que fins ara no eren accessible­s al públic “i les dotarem de sentit vinculant-les a la seva funció litúrgica”. A més de la creu com a símbol,

L’Escola d’Art de la Diputació està restaurant les peces, inclosa la col·lecció d’orfebreria

el relat planteja altres temàtiques com la mort, la resurrecci­ó i l’eucaristia a través d’una col·lecció d’art que inclou, a més de l’orfebreria, pintures i escultures, peces d’alabastre, vidre o tela, com reliquiari­s, creus procession­als o calzes. Es tracta d’una col·lecció d’obres –la part més petita, originària del monestir– formada principalm­ent per donacions privades.

La posada al dia del museu forma part del projecte Cosmos de millora integral del monestir, que inclou el nou centre de visitants que s’està construint a l’entrada del recinte i en el qual també col·labora econòmicam­ent la Diputació de Tarragona. En aquest espai es presentarà Poblet i la seva relació amb el territori i el paisatge, i el seu vessant cultural i espiritual per entendre el monestir abans d’entrar al recinte monumental.

Al costat d’aquest centre de visitants s’ubicarà el futur Jardí Bíblic, que recrearà diversos escenaris de paisatges bàsics d’inspiració bíblica a través de les plantes.

“Totes aquestes inversions tenen l’objectiu d’augmentar el nombre de visitants de Poblet, fet que repercutir­à en l’economia de la zona”, va destacar Josep Poblet, president de la Diputació, durant una visita recent al monestir.

 ?? S. SANS ?? El Crist d’Ivori, ara en procés de restauraci­ó, ocuparà un espai principal
S. SANS El Crist d’Ivori, ara en procés de restauraci­ó, ocuparà un espai principal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain