La Vanguardia (Català-1ª edició)

Missioner sant Francesc Xavier

- J. PUJOL, arquebisbe metropolit­à de Tarragona i primat Jaume Pujol Balcells

Aquest primer diumenge d’advent coincideix amb la festa d’un sant molt apreciat en tota la cristianda­t, sant Francesc Xavier, amic i deixeble de sant Ignasi de Loiola, fundador de la Companyia de Jesús, els Jesuïtes, l’orde religiós que tanta glòria ha donat i continua donant a l’Església.

Al segle passat, una obra dramàtica en vers de José María Pemán, El divino impaciente, estrenada en la República i molt representa­da en la postguerra, va popularitz­ar la vida d’aquest sant nascut de família noble al castell de Xavier, un bonic enclavamen­t de Navarra al qual he anat nombroses vegades. També he visitat, amb molta emoció, la casa-fortalesa de sant Ignasi a la localitat guipuscoan­a de Loiola. En els dos enclavamen­ts és habitual trobar-se amb persones de procedènci­es molt diferents, com correspon a la universali­tat de les seves vides i missatges.

La trobada entre aquests dos sants va ser a la Universita­t de París a finals del 1529, un fet casual si no hi veiéssim la mà de la divina providènci­a.

Iñigo de Loiola, de 38 anys, va ser acceptat en l’escola-residència Santa Bàrbara, i el seu preceptor el presenta a dos alumnes que seran els seus companys d’habitació: Pierre Favre i Francesc Xavier, tots dos de 23 anys. D’aquella habitació, de moltes hores d’estudi compartit i d’anhels manifestat­s, sortirà l’embrió d’una tasca apostòlica que s’estendrà arreu del món.

Francesc Xavier no era un jove dòcil i predisposa­t per a la seva vida. Li agradaven els espectacle­s, triomfava en els esports, es regalava una vida còmoda pròpia d’una família rica que havia posat un criat al seu servei ja d’estudiant. Però una vegada va sentir, a través d’Ignasi, la crida de Déu, la va seguir amb un ímpetu exemplar, i això és el que el va portar a ser un model de missioners, viatjant primer a Lisboa, i des d’allà va fer el salt a l’Índia i el Japó, fins que va morir, als 46 anys, quan es preparava per embarcar cap a la Xina.

És fàcil pensar que el papa Francesc, jesuïta de formació, demanarà avui especialme­nt al sant navarrès per aquestes terres de missió, i en particular pels grans països asiàtics. Amb ell tots nosaltres podem fer el mateix.

Advent és un temps litúrgic de preparació per a la vinguda del Senyor. Li demanem que vingui a ser conegut en aquestes zones del món on amb prou feines saben de Jesucrist; però també preguem que ens faci missioners on la vida ens hagi col·locat, ja que també entre nosaltres hi ha molta ignorància i set de Déu.

Quan el Papa insisteix que vol una “Església en sortida” ens està cridant a una tasca molt il·lusionant. No la farem amb xerrameca, sinó amb el testimoni amable del nostre exemple.

Potser per això abans hem de reflexiona­r sobre la nostra fe, fer el que sant Ignasi va anomenar “exercicis espiritual­s”, en una paraula, exercitar-nos en l’amor als altres perquè veiem en ells germans en Crist. Aquest pot ser un bon propòsit per a l’advent que comencem.

Quan el Papa insisteix que vol una “Església en sortida” ens està cridant a una tasca molt il·lusionant

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain