La Vanguardia (Català-1ª edició)

El colofó de Theorin

- JORGE DE PERSIA

Life Victoria

Intèrprets: Iréne Theorin, soprano; Magnus Svensson, piano Lloc i data: Paranimf Universita­t de Barcelona (30/XI/2017)

La soprano sueca Iréne Theorin va tancar amb un memorable recital el Life Victoria 2017, un cicle dedicat al lied que creix en importànci­a. Fa la sensació, veient el suport del públic, que els impulsors d’aquest gènere a Catalunya estan fent passos definitius. L’important espai per al lied que va obrir i consolida en cada edició la Schubertía­da de Vilabertra­n es veu complement­at per aquest cicle de tardor, que pel que sembla fa les coses molt ben fetes. Important savoir faire per a un espai d’expressió artística tan sensible; amb tractament de llums, espais adequats i rellevants i una bona programaci­ó amb aposta per al futur.

He escoltat els últims quatre concerts del cicle, començant pel recital de Carolyn Sampson a la capella de Santa Àgata, que va sorprendre per la sensibilit­at, el contingut del programa i, sobretot, la qualitat, subtil, dolça emissió i exquisit bon gust. També la cançó catalana hi va ser present el dia 23 amb David Alegret i Albert Guinovart, sobresorti­nt per la qualitat de les peces de Morera, Lamote de Grignon i Toldrà, naturalmen­t. El lloc –Recinte Modernista de Sant Pau– va afegir calidesa, com després al recital del jove i brillant Benjamin Appl amb Sholto Kynoch al piano. Per fi un baríton; el lied adquireix en aquesta corda molta entitat, i a més amb caracterís­tiques singulars de saber dir, naturalita­t en l’expressió i certa llibertat coincident amb un repertori variat.

Tots els recitals –tret de l’últim– comencen amb joves promeses, i és interessan­t veure la qualitat de sopranos com Mercedes Gancedo, Susanna Puig o Natalia Labourdett­e (entre el que vaig poder escoltar). Sense oblidar el cicle de masterclas­ses de gran interès.

I per fi va arribar el recital d’Iréne Theorin en homenatge a Victòria dels Àngels, al Paranimf de la UB, en certa manera la casa de la gran soprano espanyola. En els Wesendonck Lieder (Wagner), Lieder der Mignon (Wolf) i lieder de Sibelius, Theorin va lluir el seu estil íntim, elegant, amb una veu de soprano d’envejable cos de sustentaci­ó en el baix i en harmònics, suau legato i mitja veu, alhora que caràcter i potència. Aplaudimen­t també per al pianista Svensson. Davant els prolongats aplaudimen­ts Theorin va sortir a saludar lluint –emocionada– la capa que Victòria havia utilitzat en el seu debut a Bayreuth. Qui vulgui emoció i bon gust... a aquests concerts.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain