La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona és la quarta ciutat d’Europa on més s’inverteix en ‘start-ups’

Les tecnològiq­ues emergents europees captaran aquest any la xifra rècord de 16.000 milions d’euros

- MAR GALTÉS Barcelona

L’ecosistema tecnològic europeu tancarà el 2017 amb un rècord de 19.000 milions de dòlars (uns 16.000 milions d’euros) invertits en start-ups (en 3.449 operacions), un 32,5% per sobre dels 14.400 milions de l’any anterior (en 3.720 transaccio­ns). El 2012 la inversió va ser de 4.100 milions en 1.276 operacions. Aquestes dades les ha recollit el fons d’inversió Atomico al seu tercer informe anual sobre el panorama tecnològic a Europa, i la conclusió que se n’extreu és que l’ecosistema està més fort que mai. La xifra, tot i això, encara està lluny dels Estats Units, on el 2016 les empreses emergents d’aquest tipus van aixecar 71.000 milions de dòlars en 8.500 operacions.

El Regne Unit és el principal destinatar­i d’aquestes inversions (5.400 milions), seguit d’Alemanya, França, Suècia, i Espanya (800 milions; entre les operacions de l’any destaca la venda de Social Point i la ronda de Cabify). I per ciutats, el 2017, Barcelona és la quarta ciutat en què s’ha invertit més en les start-ups (722 milions de dòlars), per darrere de Londres (5.080), Berlín i París; les posicions són les mateixes segons el nombre d’operacions.

“Europa està construint un sistema propi, definit per un profund coneixemen­t tecnològic, una increïble diversitat geogràfica i un enfocament col·laboratiu únic amb la indústria tradiciona­l”, explica en la presentaci­ó de l’informe Tom Wehmeier, soci i responsabl­e d’Investigac­ió a Atomico. El fons va ser creat el 2006 a Londres i està especialit­zat en projectes disruptius, majoritàri­ament a Europa, però també a Amèrica i Àsia (entre les seves inversions hi ha Hailo, Jobandtale­nt, Ontruck, Skype, Viagogo, Jawbone, Gympass). En aquest últim informe sectorial, Atomico considera que l’ecosistema europeu està basat en un ampli i sòlid planter de talent, amb ambicions globals i una creixent base d’inversors; és per això que Wehmeier assegura que es poden descartar els dubtes sobre si Europa pot produir innovació de primer ordre mundial o companyies de mil milions de dòlars (els anomenats unicorns, dels quals a Europa n’hi ha 41, com Spotify, Zalando, Supercell, Skype o Blablacar). Des del seu parer, “la probabilit­at que la pròxima empresa que provoqui un nou model de negoci disruptiu sigui europea i es converteix­i en una de les empreses més valuoses del món mai ha estat tan alta”.

L’informe s’ha elaborat partint de 3.500 respostes obtingudes al setembre i l’octubre i 50 entreviste­s qualitativ­es a destacats actors de l’ecosistema, “no només en els hubs tradiciona­ls com Londres i Berlín, sinó també a Sevilla, Sofia o Reykjavík”.

El rècord d’inversió no és l’únic indicador del moment dolç del sector. La indústria tecnològic­a europea està creant ocupació a un ritme del 2,6%, molt per sobre (més del triple) del 0,8% de creixement anual de l’ocupació prevista aquest any a la UE.

En aquest escenari, tot i això, Atomico també ha detectat algun punt negre: en les start-ups avalades pel capital de risc, només un 9% de les posicions directives estan ocupades per dones (un 6% de consellere­s delegades, un 2% de directores de tecnologia, un 23% de directores de màrqueting). El mateix problema el pateix la indústria del capital risc, on les dones només ocupen el 13% dels càrrecs executius. Curiosamen­t, Atomico ha detectat que una majoria absoluta dels enquestats consideren que la diversitat de gènere està ben reflectida en la seva empresa. El 95% dels fundadors d’empreses a Europa són homes.

“La qüestió clau és saber com de forta és la creació de talent tecnològic a Europa”, es pregunta Atomico. Recorda que Europa és la seu de la meitat de les deu millors institucio­ns de ciència del món, i que a Europa es graduen el doble de doctors en ciència, tecnologia enginyeria i matemàtiqu­es (STEM), un total de 58.941, que als Estats Units (28.328). Aquesta fortalesa tècnica s’acompanya d’enfocament de negoci: segons l’estudi, un de cada cinc MBA treballarà la indústria tecnològic­a.

La creixent competènci­a de la indústria a Europa té efecte en els salaris dels enginyers de software (vegeu el quadre adjunt), que resulta, amb molta diferència, l’especialit­at on és més difícil captar talent. Europa té 5,5 milions de desenvolup­adors de software, davant de 4,4 als Estats Units. Per països, Alemanya ha superat el Regne Unit (813.000) i lidera el rànquing, amb 837.000. A més distància hi ha França, Rússia, Holanda i Itàlia, i Espanya és setena amb 268.000.

Per ciutats, Londres és el hub més gran de desenvolup­adors de

software, seguit de París, Moscou, Madrid i Berlín; Barcelona és la plaça 14. En canvi, Barcelona és la tercera ciutat preferida pels emprenedor­s per crear una startup nova, només per darrere de Londres i Berlín.

Un fet diferencia­l del sector tecnològic europeu és la seva capacitat per organitzar esdevenime­nts: es van celebrar poc més de 8.000 actes el 2012, i gairebé 63.000 aquest 2017 (és a dir, 172 esdevenime­nts cada dia a tot Europa). El Regne Unit és el país més actiu (195.000 membres actius dels esdevenime­nts), i Espanya és el quart país (70.151 assistents habituals).

Atomico ha constatat que el 90% dels fundadors de start-ups europeus són optimistes sobre el futur de l’ecosistema (els britànics, pel Brexit, són els menys convençuts).

El 95% de fundadors són homes, i només hi ha un 9% de dones en posicions directives a les ‘start-ups’

 ?? LUIS TATO / ARXIU ?? Vista del Palau de Mar, que allotja el Pier01, la seu del clúster Barcelona Tech City, on operen un centenar de start-ups
LUIS TATO / ARXIU Vista del Palau de Mar, que allotja el Pier01, la seu del clúster Barcelona Tech City, on operen un centenar de start-ups
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain