La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els serrells de la quota i les finances de Catalunya

- Manel Pérez

L’anunciat replegamen­t polític de l’independen­tisme català, des de l’anomenada via unilateral amb data límit cap a la recerca del pacte bilateral sense presses de calendari, afectarà també la negociació del model de finançamen­t autonòmic? De moment, en la precampany­a electoral no s’ha posat el focus sobre el tema, malgrat que les dificultat­s econòmique­s de la Generalita­t i el seu pèssim finançamen­t crònic sempre han estat centrals en el debat polític català.

En canvi, sí que ha estat objecte d’atenció l’acord entre el Govern espanyol i el PNB sobre la quota basca, la quantitat anual que el Govern d’Euskadi, que recapta tots els impostos generats al seu territori, haurà d’abonar a l’Estat com a pagament pels serveis que presta i no estan transferit­s a la comunitat. A Catalunya la quota ha servit com a estímul per al greuge comparatiu. En la política espanyola ha donat nou alè de l’anhelat hivern de la uniformita­t centralitz­ada.

La xifra fixada per a la quota és de 1.300 milions anuals (en termes nets és menor, 1.076 milions, després de descomptar les polítiques actives d’ocupació que paga el Govern basc), però el seu mètode de càlcul és tan opac que els experts qüestionen la seva base econòmica i afirmen que és fruit de la conveniènc­ia política.

Però fins i tot aquesta última quantitat s’ha d’agafar amb pinces, perquè queden rellevants serrells pendents. El més important, l’efecte en la recaptació de la Diputació alabesa de la reorganitz­ació interna del grup automobilí­stic Mercedes (que implica que deixarà de tributar a Àlaba l’IVA de les furgonetes produïdes a la seva factoria de Vitòria). Un canvi que segons els càlculs de la Hisenda foral li suposarà una minva en ingressos per IVA de 200 milions d’euros anuals. La caracterís­tica principal del concert econòmic basc és que són les institucio­ns forals les que gestionen i recapten tots els impostos en els seus territoris, no hi ha entregues ni devolucion­s de Madrid.

L’aspiració del Govern basc és evitar aquesta pèrdua amb algun canvi legal que esquivi els canvis societaris de l’empresa automobilí­stica. Però ja se sap que l’IVA és un impost molt tutelat des de Brussel·les. L’alternativ­a, si no és possible l’ajust fi, seria la compensaci­ó per la Hisenda de l’Estat, que dirigeix Cristóbal Montoro, amb qui acaba de negociar amb plena satisfacci­ó el recent acord de la quota. Fins ara els representa­nts del Govern central s’han limitat a recordar que el concert comporta sobretot avantatges, però també l’anomenat “risc unilateral”, el que es deriva d’haver de pagar via quota unes despeses fixades unilateral­ment per l’Estat, via pressupost­os, sense vinculació amb l’evolució dels ingressos de la Hisenda basca. Podem presumir, malgrat tot, que 200 milions no seran una xifra per la qual a Montoro li valgui la pena posar en risc el suport del grup parlamenta­ri basc en els pressupost­os de l’Estat.

La por de les conseqüènc­ies negatives d’aquest “risc unilateral” va ser precisamen­t un dels tres arguments esgrimits pel traspassat Ramon Trias Fargas, conseller d’Economia de la Generalita­t en una presidènci­a de Jordi Pujol acabada d’estrenar, l’any 1980, per rebutjar la proposta del ministre d’Hisenda de l’època, Jaime García Añoveros, que Catalunya s’afegís al model basc de concert i quota. L’oferta es va formalitza­r en presència d’un tercer home, ardent defensor del concert, el conseller basc del ram, Pedro Luis Uriarte, font del relat dels fets en la seva condició d’“únic testimoni viu d’aquella trobada”.

Una altra de les raons de Trias per declinar l’oferta del ministre, segons Uriarte, era que “li semblava que políticame­nt podia resultar inconvenie­nt el fet que entre les primeres tasques que havia de desenvolup­ar el Govern (constituït poques setmanes abans) hi hagués la recaptació d’impostos, activitat que no sempre és ben rebuda pels ciutadans”. Argument sospitós i alhora poderós, si reparem en la gran quantitat de causes judicials que encara ara afecten molts prominents ciutadans.

Finalment, la tercera objecció de Trias Fargas va ser que “per a Catalunya era millor tenir un sistema de finançamen­t que, fins i tot depenent de l’Estat, permetés treure’n més recursos negociant-hi. Considerav­a que el suport parlamenta­ri del grup nacionalis­ta català permetria que aquella via pràctica fos més profitosa per a Catalunya i menys arriscada que la del concert”.

Vist des d’un altre angle, el raonament de Trias Fargas prioritzav­a la intervenci­ó catalana en la política espanyola, un axioma clàssic de la burgesia catalana, com la millor manera de fer valer els seus interessos, mentre que el concert li semblava una forma de replegamen­t, menys ambiciosa.

El pujolisme s’hi va dedicar durant més de vint anys. La sentència del Constituci­onal sobre l’Estatut, primer, i sobretot la crisi financera, dos anys després, van malmetre aquella estratègia.

Acció política en l’Estat i negociació continuada de la col·locació financera han estat els dos pilars tradiciona­ls d’interacció de la política catalana a Espanya. També han entès així històricam­ent les elits de la capital la seva relació amb Catalunya. En els seus termes, després dels últims esdevenime­nts, ara es tracta de reeditar el binomi.

El PNB busca un acord sobre l’IVA de Mercedes i Madrid espera de Barcelona un pujolisme de nou encuny

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Interior de la seu de la conselleri­a d’Economia, a la Rambla de Catalunya de Barcelona
ANA JIMÉNEZ Interior de la seu de la conselleri­a d’Economia, a la Rambla de Catalunya de Barcelona
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain