La Vanguardia (Català-1ª edició)

mundial 2018

La selecció espanyola afronta en plena combustió el seu debut més complex

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ LA PRÈVIA

Rússia s’exhibeix. Putin aprofita el Mundial per mostrar el país com a gran potència. Avui debuta, contra Portugal, la selecció espanyola, encara trasbalsad­a per l’adeu de Lopetegui.

Stalin va gaudir dels seus banys termals i Putin la té entre les seves preferides. La ciutat balneari de Sotxi acull aquest vespre el debut de la selecció espanyola en el Mundial. Un equip que bé necessitar­ia proporcion­ar un bany al rival i aplicar-se un massatge després dels esdevenime­nts dels últims dies, que l’han deixat molt ferit, descompost i amb un nou selecciona­dor. Avui arrenca la inesperada etapa de Fernando Hierro al capdavant de la banqueta. Ho fa contra el Portugal de Cristiano Ronaldo i enmig d’una crisi provocada per Florentino Pérez i Lopetegui, que van contraprog­ramar la selecció ahir a Madrid presentant l’entrenador blanc. Una decisió inaudita però esperable tenint en compte l’actitud del mandatari madridista. En aquesta tessitura apareix la pilota com a teràpia o com a tortura en funció del resultat. Si la pilota entra es girarà full. Si no ho fa, l’embolic corre el risc d’accentuar-se perquè les tibantors són evidents a la roja. Ningú no va parlar de l’adversari en la concentrac­ió espanyola fins ahir, i molt poc. Una manera sui generis de tenir la ment en un debut que sembla més crucial que mai, perquè si alguna cosa necessita ara la selecció és un bon marcador. No ho va aconseguir en l’estrena ni a Sud-àfrica ni al Brasil, on va perdre d’entrada, però el final dels dos tornejos va ser molt diferent.

Al preciós estadi olímpic Fixt, dissenyat sobre la base d’una petxina de mar per retre homenatge al joier rus Fabergé, haurà de navegar Espanya per sobre dels seus problemes interns i de la campiona d’Europa. Aquí es van inaugurar i es van clausurar els Jocs d’hivern i aquí l’equip de Hierro haurà de centrar-se en el futbol, com a últim recurs al qual aferrar-se, després de comprovar com Lopetegui va passar olímpicame­nt de ser lleial a la Federació Espanyola.

És el moment dels futboliste­s, de demostrar si tenen l’ambició necessària per tirar cap endavant per sobre de capelletes, intrigues i opinions divergents sobre la destitució de l’exseleccio­nador, diferèncie­s que es van produir i que només la pilota pot pal·liar, perquè és a la gespa on els protagonis­tes tenen l’ocasió de deixar enrere la crisi. Tot plegat penja d’un fil després del desgast i les acalorades discussion­s viscudes a la concentrac­ió: el foc ha entrat per la cuina i una derrota avivaria l’incendi.

Els jugadors van rebre ahir l’escalf de desenes d’aficionats al seu hotel després d’un vol de 45 minuts en què les cares dels futboliste­s i del president de la Federació, Luis Rubiales, eren molt seriosos, conformes a la transcendè­ncia de la conjuntura malgrat els intents del nou selecciona­dor de destensar l’ambient amb bromes i tarannà positiu. Són conscients del neguit que es respira al seu voltant, però si no entren en combustió amb la tensió necessària corren el risc de ser molt penalitzat­s perquè Portugal no és un qualsevol. És el campió d’Europa i té Cristiano Ronaldo esmolant les botes. L’astre portuguès no ha marcat mai a Espanya, a la qual s’ha enfrontat en quatre ocasions, i no ha fet mai un Mundial llampant però en un duel de rivalitat per enfrontar-se als seus companys del Madrid i també a alguns barcelonis­tes sempre cal comptar amb la possibilit­at que Cristiano sigui determinan­t. Tots

UN GRUP TOCAT El viatge a Sotxi va ser curt però ric en capelletes i cares llargues després del desgast mental dels últims dies

 ?? SHAUN BOTTERILL / GETTY ??
SHAUN BOTTERILL / GETTY
 ?? RONALD WITTEK / EFE ?? Fernando Hierro amb els seus futboliste­s ahir sobre la gespa de l’estadi Fixt de Sotxi
RONALD WITTEK / EFE Fernando Hierro amb els seus futboliste­s ahir sobre la gespa de l’estadi Fixt de Sotxi
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain