La Vanguardia (Català-1ª edició)

Colau vol decretar una moratòria d’un any en la construcci­ó d’habitatges

La suspensió de llicències està lligada a l’obligació de reservar pisos socials

- SILVIA ANGULO Barcelona

La setmana que ve el govern de l’alcaldessa Ada Colau decretarà una suspensió de llicències per construir pisos nous i per fer grans rehabilita­cions superiors als 600 metres quadrats. El punt de partida per aplicar una moratòria d’un any, que es podria allargar fins a dos, és la comissió d’Urbanisme que es farà dilluns vinent. Serà allà quan l’executiu local presentarà la proposta que obliga els promotors d’habitatge a destinar un 30% de l’immoble que edifiquin o reformin a habitatge social.

La iniciativa està plantejada a través de dues modificaci­ons del Pla General Metropolit­à (PGM). Una exigirà als promotors que contribuei­xin a l’ampliació del parc públic d’habitatge de la ciutat i l’altra convertirà tot el terme municipal de Barcelona en una àrea de dret de tempteig i retracte. És a dir, l’Ajuntament tindrà prioritat en la compra de solars, finques i pisos. Aquestes dues propostes, que s’han redactat a través d’un grup de treball en què han intervingu­t tècnics municipals i Barcelona Regional (BR) i han col·laborat entitats com la PAH, el Sindicat de Llogaters, la FAVB, l’Observator­i DESC i l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, ha causat malestar a la patronal dels promotors i agents del sector immobiliar­i, a qui l’Ajuntament ha mantingut al marge.

De fet, ahir a La Vanguardia l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE) ja va advertir dels efectes negatius que podria provocar en l’economia de la ciutat la més que previsible suspensió de llicències. Els promotors van alertar que l’Ajuntament pot aconseguir l’efecte contrari al desitjat frenant l’activitat, ja que s’afegiria més pressió sobre els preus pel “desequilib­ri que podria provocar entre l’oferta i la demanda”.

En cas que a la comissió d’Urbanisme s’aprovin inicialmen­t les dues modificaci­ons –tot fa preveure que serà així–, l’Ajuntament ja podria decretar la suspensió de llicències, que no quedaria activada fins que es publiqués al Butlletí Oficial de la Província. De fet, aquesta aprovació inicial suposarà una moratòria de llicències en tot l’àmbit de planejamen­t –tot el terme municipal de Barcelona– que siguin incompatib­les amb la nova ordenació fins a l’aprovació definitiva o fins a un termini màxim de dos anys. Durant aquest temps l’Ajuntament no concedirà cap permís d’obra per a la construcci­ó d’habitatges o per a grans rehabilita­cions, tal com va passar el juliol del 2015, quan l’alcaldessa va decretar la suspensió de llicències d’allotjamen­ts turístics. Els solars o immobles adquirits el 2016 i sense permís tampoc en podran demanar, ja que quedaran afectats per la normativa.

INVERSIÓ DE LA GENERALITA­T

D’altra banda, ahir el Govern, a través de l’Institut Català de Finances, va anunciar que ha obert dues línies de crèdit que sumen 250 milions d’euros per finançar la construcci­ó o la compra de 2.800 habitatges de lloguer social. La inversió servirà, en paraules del conseller de Territori, Damià Calvet, per ampliar substancia­lment el parc públic de la Generalita­t, format actualment per 17.000 pisos. El vicepresid­ent del Govern, Pere Aragonès, va explicar que la primera línia de préstecs està dotada amb 110 milions d’euros i vol facilitar que ajuntament­s, entitats sense ànim de lucre, del tercer sector i promotors socials adquireixi­n 1.800 habitatges procedents d’execucions hipotecàri­es i que estan en mans de la banca. Aquestes residèncie­s serviran per a famílies que estan en situació d’emergència social. L’altra de les línies de crèdit, dotada amb 140 milions, s’utilitzarà per a la construcci­ó de 1.000 habitatges de lloguer social per part de promotors privats i públics. Aquests pisos s’hauran de construir en algun dels 152 municipis amb demanda acreditada i tindran un lloguer màxim de 450 euros mensuals.

Al marge d’aquestes inversions, Calvet va assegurar que el Govern es proposa augmentar la durada dels contractes de lloguer dels tres actuals “a un mínim de cinc anys”, una mesura que s’aconseguir­ia a través d’una “legislació pròpia”. Va advertir, tot i això, que per fer aquest canvi legal “hi haurà un conflicte competenci­al amb l’Estat”. “Hem d’acabar d’estudiar si el que fem és iniciar consultes públiques per començar la presentaci­ó i aprovació d’una llei o si anem per vies més urgents”, va apuntar.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? A les antigues casernes de Sant Andreu s’hi construeix­en pisos lliures i protegits
MANÉ ESPINOSA A les antigues casernes de Sant Andreu s’hi construeix­en pisos lliures i protegits

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain