La Vanguardia (Català-1ª edició)

Interior i el jutge xoquen pels presos independen­tistes

oeEl ministre Marlaska obre la porta a l’acostament si ho dicta el magistrat oeLlarena respon que és un afer que competeix al Govern espanyol

- JOSÉ MARÍA BRUNET

Ahir el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el jutge del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena van fer interpreta­cions dispars sobre qui i com hauria de decidir a l’entorn del possible trasllat dels presos del cas 1-O a presons situades a Catalunya. Per Marlaska, si el magistrat decidís acordar aquest trasllat “es podria i s’hauria” d’estudiar. Per Llarena, en canvi, la iniciativa correspon, arribat el cas, a la direcció d’Institucio­ns Penitencià­ries, dependent del Ministeri de l’Interior.

De fet, ahir Llarena va aprofitar la petició d’Oriol Junqueras, Carme Forcadell i Raül Romeva de ser portats a una presó de Catalunya, una vegada constituït el nou Govern, per respondre a la seva sol·licitud mitjançant una interlocut­òria en què surt al pas de les tesis que situen en l’àmbit judicial la responsabi­litat de decidir a quina presó han de ser integrats els acusats sotmesos a un procedimen­t judicial. El jutge no es limita a rebutjar aquesta petició, sinó que en la seva resolució s’estén en considerac­ions sobre qui –Institucio­ns Penitencià­ries– i per quina via ha de resoldre a quina presó han de quedar-se els reclusos.

No hi ha res casual en la interSón locutòria de Llarena, que per aquest camí surt al pas de qualsevol tipus d’especulaci­ons sobre el paper del Suprem en relació amb el possible trasllat dels presos. El magistrat torna a denegar l’excarcerac­ió dels peticionar­is perquè estima que persisteix el risc de fuga i de reiteració delictiva, i afegeix que no forma part de les seves competènci­es “definir el centre penitencia­ri concret on han de quedar confinats”. Per afirmar-ho es basa en la legislació penitencià­ria i en la jurisprudè­ncia del Suprem i del Constituci­onal.

En aquest sentit, el jutge recorda que l’article 79 de la llei orgànica General Penitencià­ria (LOGP) disposa que correspon a la direcció general d’Institucio­ns Penitencià­ries del Ministeri d’Interior la “direcció, organitzac­ió i inspecció de les institucio­ns” regulades en l’esmentada llei –és a dir, les presons–, llevat de les que es trobin en les comunitats autònomes que hagin assumit, als seus respectius estatuts, l’execució de la legislació penitencià­ria, com és el cas de Catalunya.

Llarena sosté que és la direcció d’Institucio­ns Penitencià­ries la que “té competènci­a exclusiva per decidir, amb caràcter ordinari o extraordin­ari, la classifica­ció i destinació dels reclusos als diferents establimen­ts penitencia­ris”. Tot això sense perjudici de les atribucion­s dels jutges de vigilància “en matèria de classifica­ció per via de recurs”.

les juntes de tractament de les presons o, en el seu cas, el director o el consell de direcció, els qui han de proposar els trasllats. I aquests trasllats seran notificats al jutge de vigilància, en el cas de penats, i “a les autoritats a la disposició de les quals es trobin”, si es tracta de detinguts i presos. Llarena, per tant, seria informat de qualsevol desplaçame­nt que s’acordés, però, segons el mateix jutge, no és a ell a qui correspon de decidir-ho.

Al seu torn, ahir el ministre de l’Interior, Fernando GrandeMarl­aska, va manifestar que hipotètica­ment podria donar-se el trasllat dels presos “quan existeix la possibilit­at que puguin haverhi cinc o sis mesos durant els quals una persona no serà requerida judicialme­nt, i sempre que consti l’autoritzac­ió del jutge”, per ajudar a una vida personal més fàcil. Sens dubte, la conclusió de la investigac­ió del cas 1-O podria facilitar el trasllat dels presos d’aquesta causa a Catalunya, atès que la seva presència a prop del Suprem ja no seria gaire necessària. Ara bé, a l’Alt Tribunal es considera que qualsevol decisió sobre els presos l’haurà d’assumir Interior, ja que així li correspon segons les previsions legals citades.

Llarena reforça aquesta tesi en

ELS ARGUMENTS DEL JUTGE

Llarena es basa en el TS i el TC per afirmar que el canvi de presó depèn del Ministeri d’Interior

LA PETICIÓ DELS COMUNS

Domènech insta Marlaska a ordenar el trasllat dels polítics presos a Catalunya

la seva interlocut­òria, en què argumenta que el TC ha deixat clar, en diverses sentències, que no “s’atribueix al jutge de vigilància penitencià­ria la competènci­a per conèixer els recursos contra les resolucion­s d’Institucio­ns Penitencià­ries que afectin el trasllat dels penats d’un establimen­t a l’altre”. I només seria competènci­a del magistrat de qui depengui el pres “en supòsits veritablem­ent excepciona­ls”, sempre segons la doctrina del Constituci­onal.

El Tribunal Suprem també s’ha pronunciat sobre aquesta qüestió en diverses ocasions, tal com assenyala Llarena en la seva interlocut­òria. I el TS ha establert que, si als òrgans penitencia­ris els correspon organitzar, gestionar i fixar l’activitat i ubicació dels presos als establimen­ts, “lògicament els ha de ser reconeguda com a funció pròpia la distribuci­ó dels penats”, ja que són ells els que coneixen la naturalesa dels centres i el nombre de places existents.

La interlocut­òria de Llarena també esmenta que el 30 de maig la Fiscalia va remetre un escrit en què demanava que es mantingués la situació de presó provisiona­l dels processats i que no se n’acordés el canvi de centre penitencia­ri. La Fiscalia també indicava que la competènci­a sobre això era d’Institucio­ns Penitencià­ries.

En paral·lel, ahir Llarena va citar per al proper dia 26 sis testimonis proposats per Junqueras i Romeva. Aquestes declaracio­ns tindrien com a objectiu, principalm­ent, posar en relleu que no hi va haver malversaci­ó en l’organitzac­ió de l’1-O. Si no hi ha noves peticions de les parts, aquestes diligèncie­s poden marcar definitiva­ment el final de la instrucció de la causa. Ahir el jutge Llarena també va rebutjar la recusació que van presentar contra ell des de Bèlgica els exconselle­rs Toni Comín i Meritxell Serret.

La posició expressada pel ministre d’Interior respecte al trasllat dels líders sobiranist­es a presons catalanes va ser qüestionad­a immediatam­ent per Ciutadans i el PP, que veuen, en el missatge de Grande-Marlaska, una cessió als partits independen­tistes, després que aquests donessin suport a la moció de censura que ha portat Pedro Sánchez a la presidènci­a del Govern central. “Comencen a veure’s les hipoteques i condicions dels partits separatist­es” posades al PSOE, es va queixar la diputada de Ciutadans al Parlament Lorena Roldán. Al seu parer, aquestes presumptes condicions consistiri­en a “donar privilegis a aquells que es van saltar la llei”. Roldán va subratllar que el seu partit respecta les decisions judicials, de manera que si finalment els tribunals decideixen traslladar els polítics presos Catalunya ho acceptaran “sense cap inconvenie­nt”. Ara bé, va demanar al ministre d’Interior que faci “política i deixi als jutges que prenguin les seves decisions sense ingerèncie­s”.

Per la seva banda, el president del PP català, Xavier García Albiol, va negar que existeixin “qüestions humanitàri­es” que justifiqui­n l’acostament dels presos: “Si els afectats han demanat l’acostament a presons catalanes i el jutge ha donat la negativa per resposta deu tenir els seus arguments”, va sentenciar.

Una opinió ben diferent té el coordinado­r de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, que ahir va tornar a demanar el trasllat a Catalunya dels líders sobiranist­es per qüestions “de drets humans”. Domènech va apuntar directamen­t Marlaska i va insistir que és el ministre qui pot decidir sobre aquest tema, per la qual cosa li va demanar que actuï: “Demanem una ordre específica per a l’acostament dels presos com més aviat millor”, va afirmar.

 ??  ??
 ?? RAÚL SANCHIDRIÁ­N / EFE ?? El ministre Grande-Markaska ahir a l’Escola Nacional de Policia
RAÚL SANCHIDRIÁ­N / EFE El ministre Grande-Markaska ahir a l’Escola Nacional de Policia
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain