La Vanguardia (Català-1ª edició)

London Breed

- ELS SEMÀFORS

ALCALDESSA DE SAN FRANCISCO

London Breed (43) és la primera alcaldessa negra de San Francisco. De perfil moderat i amb un passat difícil, Breed encarna el somni americà. Va néixer i va créixer als suburbis de la ciutat fins a tenir-la ara a les seves mans.

La trajectòri­a de London Breed no ha estat un camí de roses. La seva ruta es caracterit­za, més aviat, per sobreviure a les espines.

Va créixer residint en habitatges públics de San Francisco. Si alguna cosa va tenir en la seva infantesa, això va ser precisamen­t l’absència de tot. Pobresa absoluta.

Els cinc membres de la família, comandada per la seva àvia, se sustentave­n amb 900 dòlars al mes. Part de la seva alimentaci­ó depenia dels ajuts governamen­tals. Reciclar significav­a buscar vells pots de maionesa entre les escombrari­es. La violència era present. La seva germana va morir el 2006 de sobredosi. El seu germà és a la presó, segons informacio­ns dels mitjans locals.

London Breed és la imatge d’això que es va anomenar el somni americà. Breed, de 43 anys, ha aconseguit superar tots els obstacles per convertir-se en l’alcaldessa de San Francisco. En una ciutat de la qual la gentrifica­ció, fomentada pel poder dels nous amos de l’univers tecnològic, ha expulsat molts afroameric­ans –no represente­n més que el 5% del cens–, ella, que va presidir la junta de supervisor­s o cos legislatiu de la ciutat, és la primera dona negra que guanya la vara de comandamen­t.

No és la primer dona alcaldessa de la gran urbs de la badia al nord de Califòrnia. Ja va exercir el càrrec Dianne Feinstein, el 1978, avui una de les veteranes senadores a Washington. Breed s’uneix al petit club d’unes altres 19 dones negres alcaldesse­s en ciutats dels Estats Units. Ha fet història al trencar una altra barrera. És l’única en el seu càrrec entre les deu principals metròpolis del país per nombre de població.

Va ocupar el càrrec de forma interina al desembre quan va morir el major Ed Lee i abans de presentar-se a les eleccions, celebrades aquest 5 de juny. Tot i això, la resolució definitiva no es va produir fins aquest dimecres, vuit dies després. L’escrutini final es va endarrerir a causa que el resultat era incert, molt ajustat. Va caldre fer diversos recomptes per aclarir la incògnita. Mark Leno, el candidat rival, que si hagués guanyat hauria estat el primer alcalde homosexual, va llançar la tovallola i va concedir la victòria.

London Breed va començar la seva carrera com a activista comunitàri­a, un territori similar al dels inicis del president Barack Obama, encara que ell es va foguejar al South Side de Chicago.

“Tant si em vau votar com si no, seré l’alcaldessa de tots vosaltres”, va assenyalar en una compareixe­nça pública a la seu municipal.

“Estic molt esperançad­a sobre el futur de la nostra ciutat. Vull servir amb humilitat i honor”, va afegir.

Ella arriba al màxim comandamen­t d’un San Francisco marcat per una creixent crisi de persones sense sostre, als carrers de la qual s’acumulen les escombrari­es, amb zones que són tuguris propis del tercer món, mentre els preus immobiliar­is experiment­en un boom que fa que moltes famílies es vegin obligades a mudar-se.

Des del punt de vista polític, van apuntar els experts, la seva elecció suposa la victòria de la facció moderada. Encara que hi havia uns quants desacords entre els principals candidats en relació amb les grans qüestions que afronta San Francisco, el sector més progressis­ta es va alinear al costat de Leno i Jane Kim. Un va recomanar l’altre davant els votants perquè algú de l’ala esquerra assolís l’alcaldia des que va haver de deixarla Art Agnos el 1991. Tot i això, Breed va comptar amb l’alè dels que donen suport al desenvolup­ament d’habitatges accessible­s, un moviment alimentat per joves sota el lema de construir més cases i més ràpid.

“El meu missatge a les noves generacion­s que creixen pobres –va proclamar– és que no importa d’on vens ni el que decideixis fer, tu pots aconseguir el que vulguis”.

L’activista va créixer en la pobresa, la seva germana va morir de sobredosi i el seu germà és a la presó

London Breed és la primera alcaldessa negra de la ciutat california­na

 ??  ??
 ?? LORIN ELENI GILL / AP ?? Una imatge per a la història. London Breed saluda després de confirmars­e aquest dimecres que haviaguany­at les eleccions
LORIN ELENI GILL / AP Una imatge per a la història. London Breed saluda després de confirmars­e aquest dimecres que haviaguany­at les eleccions
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain