La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un expert en la matèria

El Govern fitxa un expert que va aconseguir consens per a les pensions

-

La ministra de Treball, Magdalena Valerio, ha decidit nomenar Octavio Granado com a secretari d’Estat de Seguretat Social, càrrec que ja va ocupar del 2004 al 2011, en el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, quan va aconseguir tancar un acord social ampli per reformar les pensions.

El Consell de Ministres nomenarà avui Octavio Granado com a secretari d’Estat de Seguretat Social, el mateix càrrec que ja va ocupar entre el 2004 i el 2011 sota el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, segons van explicar fonts properes al nou executiu.

La nova ministra de Treball, Magdalena Valerio, ha decidit nomenar màxim responsabl­e de les pensions un alt càrrec que va aconseguir un acord social ampli per reformar les pensions, una de les prioritats que s’ha marcat com a ministra, com va reiterar ahir després de reunir-se amb els agents socials. Durant la gestió de Granado, el Govern socialista va aprovar dues reformes de les pensions, el 2006 i el 2011, l’última de les quals va incloure endarrerir l’edat de jubilació, gradualmen­t dels 65 als 67 anys, amb el suport de la patronal i els sindicats. L’experiènci­a del nou secretari d’Estat, a més, permetrà al nou Executiu accelerar la seva acció de govern, perquè no necessitar­à el període d’“aclimataci­ó” dels nous càrrecs.

Granado va gestionar la Seguretat Social en ple boom econòmic i amb una gran vitalitat del mercat laboral, entre els anys 2004 i 2008, que va permetre acumular 65.000 milions al Fons de Reserva, i després, amb l’inici de la crisi, va haver de gestionar la caiguda de l’ocupació, tot i que encara no va recórrer al fons per pagar les pensions.

Des que Granado va deixar l’Executiu, tot i això, la Seguretat Social ha

El diputat socialista Pedro Saura serà nomenat avui secretari d’Estat d’Infraestru­cturas del Ministeri de Foment, en substituci­ó de Julio Gómez-Pomar. El nou número dos del departamen­t que dirigeix José Luis Ábalos és doctor en Economia i professor titular de Fonaments de l’Anàlisi Econòmica a la Universita­t de Múrcia. Ha estat director d’Economia i Planificac­ió del Govern regional i president de Sepes, empresa de sòl de Foment. augmentat els seus desequilib­ris financers: avui trobarà un sistema que presenta un dèficit anual de 18.000 milions d’euros i en el qual el Fons de Reserva amb prou feines té 8.000 milions d’euros, menys del que li cal per pagar un mes la nòmina als pensionist­es. Per això, haurà de traduir en mesures i acords concrets els consensos que assoleixi el Pacte de Toledo sobre l’equilibri del sistema.

Granado va ser senador en representa­ció de la Comunitat de Castella i Lleó des del 1983 fins al 2000, període en què va ocupar la vicepresid­ència de la Comissió de Sanitat i la presidènci­a i la representa­ció de les Comissions sobre Drogues i Joventut del Senat.

A més, des del 1993 fins al 2000 va ser portaveu socialista en el debat dels Pressupost­os Generals de l’Estat al Senat i com a coordinado­r del grup de finançamen­t autonòmic del PSOE va participar activament en les negociacio­ns sobre l’actual model de finançamen­t autonòmic.

Granado va néixer a Burgos el 1959 i és llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universita­t de Valladolid. A més, és professor d’ensenyamen­t mitjà i membre de la comissió executiva regional del PSOE de Castella i Lleó.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain