La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un planeta en joc

-

L’inici del Mundial de futbol, un esdevenime­nt tan esportiu com geopolític; i l’aposta del Govern espanyol per les energies renovables.

AHIR va començar a Moscou el Mundial de Rússia i fins al 15 de juliol milions d’aficionats d’arreu del món seguiran per televisió quines seleccions avancen fins arribar a la final. És la gran festa de la pilota. Però un Mundial és molt més que futbol, és molt més que esport.

És un esdevenime­nt que a escala econòmica mou milers de milions d’euros en drets televisius, publicitat, marxandatg­e i taquillatg­e. Però és també l’esdevenime­nt en el qual la geopolític­a mundial es mostra en les diverses situacions i escenaris. Un Mundial atorga visibilita­t i els estats ho aprofiten. I és també un aparador per fer-se sentir i on es visualitze­n les tensions entre països.

Políticame­nt ningú no dubta que aquest Mundial és la gran aposta personal de Vladímir Putin. El seu règim autoritari ha fet servir l’esport –cal recordar els Jocs d’hivern a Sotxi el 2014– per mostrar-se al món i reivindica­r el seu paper de gran potència. D’aquesta manera Putin reforça el seu lideratge a escala interna i recorda a la comunitat internacio­nal el poder de la nova Rússia. No ha escatimat mitjans ni diners per mostrar el renaixemen­t rus com a superpotèn­cia. Les dues grans amenaces que afronta Rússia en aquest Mundial són un possible atemptat terrorista –per evitar-ho s’han desplegat 30.000 policies– i controlar els grups ultres russos la violència dels quals hem vist en diverses ciutats europees. També preocupa la possibilit­at d’atacs racistes o xenòfobs. Si el Mundial és un èxit, Putin aconseguir­à que no es parli de la situació dels drets humans a Rússia o dels atacs i agressions a les minories.

Un Mundial pot unir també països que, avui dia, tenen els seus líders obertament enfrontats. Mentre Donald Trump insultava el premier canadenc, Justin Trudeau, després de la cimera del G-7, la FIFA decidia concedir als Estats Units, el Canadà i Mèxic l’organitzac­ió conjunta del Mundial 2026. Falten vuit anys i la política farà moltes voltes però el futbol obre portes insospitad­es entre veïns.

Trump ha estat, també indirectam­ent, el causant que diversos jugadors iranians no puguin fer servir les botes de la marca nord-americana Nike amb què juguen habitualme­nt. Les sancions imposades pels Estats Units a l’Iran han obligat la companyia de material esportiu a retirar el calçat que subministr­ava. Efectes col·laterals de la geopolític­a mundial. Com també podria ser-ho el fet que precisamen­t l’Iran s’enfrontarà avui amb el Marroc pocs dies després que Rabat trenqués relacions diplomàtiq­ues amb el règim dels aiatol·làs, acusant-lo de subministr­ar armes al Front Polisario a través del Hizbul·lah libanès.

La geopolític­a també podria jugar un paper si les seleccions de l’Aràbia Saudita i l’Iran superessin la fase inicial –cosa poc probable–. En aquest cas es trobarien eventualme­nt a vuitens de final les dues potències regionals obertament enfrontade­s que pugnen –políticame­nt i militarmen­t– pel control del golf Pèrsic i la influència a l’Orient Mitjà. I sense oblidar que la geopolític­a va impedir fa uns dies que l’Argentina viatgés a Israel a jugar un partit de preparació per la protesta dels palestins.

El mes que tenim al davant permetrà calibrar les possibles conseqüènc­ies polítiques de les victòries i les derrotes que es produeixin als estadis i del que pugui passar fora dels terrenys de joc. Però mentrestan­t que rodi la pilota i gaudim de la gran festa del futbol.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain