La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les estrelles de la fe

- Josep Miró i Ardèvol

Josep Miró i Ardèvol escriu: “A partir de Jesús, es produeix una seqüència històrica amb tres noms decisius. Pau de Tars, que porta el projecte al món hel·lènic i a Roma, i introdueix la idea revolucion­ària de la consciènci­a personal per sobre de la llei. Agustí d’Hipona, el pensament del qual sobre la interiorit­at s’infiltra en tota la cultura moderna basada en la subjectivi­tat (...) I Tomàs d’Aquino, que construeix la gran obra que coneixem com a tomisme, ben viva en els seus diversos corrents”.

La crisi de la unitat europea ha conduït a aprofundir en l’opinió publicada en l’exemple contrari, el de la unió, reiterant el record dels “30 anys gloriosos”, que van de la postguerra mundial fins a ben entrats els anys setanta. Si en aquesta remembranç­a es fa un pas més recuperant els subjectes i les idees que els van fer possibles, ens trobem amb l’experiènci­a cristiana i el seu pensament social. És un fet més que s’inscriu en el patró universal del cristianis­me com a transforma­dor radical de la història.

Tota aquesta revolució va tenir el seu origen en Jesús, un jueu, que quan va morir a la creu tot just tenia uns dos mil seguidors, que a més eren rebutjats en gran part pel seu propi poble, però que van arribar a ser majoria en l’imperi romà abans de Constantí.

Malgrat un inici humanament fràgil, el cristianis­me va construir la gran volta sota la qual ha sorgit i ha crescut la civilitzac­ió occidental, en articular mitjançant la nova concepció cristiana dos grans pilars de la nostra cultura, la concepció bíblica i la cultura clàssica de grecs i romans.

A partir de Jesús, es produeix una seqüència històrica amb tres noms decisius. Pau de Tars, que porta el projecte al món hel·lènic i a Roma, i introdueix la idea revolucion­ària de la consciènci­a personal per sobre de la llei. Agustí d’Hipona (a l’actual Algèria), el pensament del qual sobre la interiorit­at s’infiltra en tota la cultura moderna basada en la subjectivi­tat, una influència que Charles Taylor relata amb detall en la seva extraordin­ària Fonts del jo. Agustí exerceix una altra tasca: articula la filosofia platònica en una teologia cristiana. Al segle XIII sorgeix la tercera figura monumental, la de Tomàs d’Aquino, que construeix la gran obra que coneixem com a tomisme, ben viva en els seus diversos corrents. Maritain, Étienne Gilson, Gioacchino Pecci (Lleó XIII), Edith Stein, Karol Wojtyla (Joan Pau II) o MacIntyre són alguns dels seus noms, i compta amb una nombrosa presència catalana: de sant Vicent Ferrer a Balmes i Torras i Bages, fins arribar a l’actual escola tomista de Barcelona.

En l’actualitat el neotomisme aristotèli­c de MacIntyre constituei­x la principal formulació de filosofia política global i contracult­ural davant el sistema. La idea és aquesta: els individus han d’entendre que per realitzar-se només poden obtenir els seus propis béns individual­s en companyia dels béns comuns, els que compartim amb els altres. Quan no és així només queda un individu que ignora les relacions socials i les normes de justícia que han d’inspirar aquestes relacions.

El cristianis­me ha establert nous marcs de referència universals, que determinen en el seu desenvolup­ament com ens entenem, ens relacionem entre nosaltres i amb la realitat. En subratllo alguns:

La dessacrali­tzació de la naturalesa, que l’allibera per a l’abordatge científic ulterior. El rebuig de la màgia en què la deïtat és presonera de l’home, i l’assumpció d’infinitud, i naturalesa inescrutab­le de Déu, que al seu torn es fa intel·ligible amb Jesús: “Qui em veu a mi veu el Pare”, que fa sorgir una nova relació amb Déu basada en l’experiènci­a personal, i en el camí de perfecció, que és la santedat, independen­t de la posició en l’ordre mundà i eclesial. L’engany es converteix en el deure de la veritat perquè és impossible ocultar-se davant els ulls de Déu, com creia el món pagà. Per això un poble acristià és carn de canó de la falsedat, de les fake news. La subjectivi­tat cristiana queda delimitada per la transcendè­ncia que corregeix l’individual­isme excessiu. De tot això sorgeixen els valors d’igualtat i fraternita­t, dels quals continuem sent deutors. Es desenvolup­a la raó objectiva com a éssers raonadors basats en finalitats, marginada en el nostre temps per la raó instrument­al que ha transforma­t els mitjans en finalitats, com ho constata l’adoració dels diners. Aquest amor pel raonament i per revelar la naturalesa condueix a la universita­t, una institució cristiana en el seu origen i desenvolup­ament, basada en el mètode –avui tan absent en ella– de la pregunta i el debat. La separació de l’Església i de l’Estat en el govern de l’ordre humà és una caracterís­tica del cristianis­me llatí, que anticipa la neutralita­t religiosa d’aquell quan la societat es torna plural en les seves creences, i que comporta el desenvolup­ament de la democràcia, en una formulació prèvia a la liberal, com ho constata la doctrina que sorgeix de l’Escola de Salamanca i de Francisco de Vitoria: “Tot el poder del rei ve de la nació, perquè aquesta és lliure des del principi”; de la justícia social: “És lícita a l’home la propietat privada, però ningú no és propietari que, de vegades no hagi de compartir les seves coses... i en una extrema necessitat, totes les coses són comunes”; de l’ordre internacio­nal: “L’orbe sencer, que en certa manera constituei­x una república, té poder de donar lleis justes i convenient­s a tota la humanitat” (Justos títulos).

Sense les arrels l’arbre es panseix; en termes socials es torna anòmic. En això estem.

La separació d’Església i Estat en el govern de l’ordre humà és una caracterís­tica del cristianis­me llatí

 ?? JORDI BARBA ??
JORDI BARBA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain