La Vanguardia (Català-1ª edició)

País d’acollida

La vicepresid­enta Calvo anuncia que alguns d’ells podran tenir estatus de refugiats

- SALVADOR ENGUIX

Carmen Calvo deixa clar que l’operació per acollir els nàufrags de l’Aquarius té una finalitat humanitàri­a.

La vicepresid­enta del Govern espanyol, Carmen Calvo, va deixar clar ahir a València que l’operació per acollir els nàufrags de l’Aquarius té una finalitat humanitàri­a, per “evitar que aquestes persones morin a la Mediterràn­ia”. Una vegada arribin al port de València s’haurà d’estudiar la situació jurídica de cadascun dels 629 migrants. En alguns casos, i després d’una entrevista personal, podran acollir-se a l’estatus de refugiat després de demanar asil. En d’altres, però, se’ls derivarà a centres d’ajuda humanitàri­a o als centres d’internamen­t d’estrangers (CIE), “i se’ls aplicarà de manera escrupolos­a la llei que regeix a Espanya”, va subratllar. És a dir, podrien ser deportats als seus països d’origen.

“Aquest Govern entén les fronteres sense cap tipus d’incompatib­ilitat entre els drets humans i les fronteres. Som un país acostumat a respondre amb solvència a aquest tipus de situacions. Som una democràcia garantista”, va assenyalar Calvo als periodiste­s. En aquest sentit, va donar a entendre que rebran l’estatus de refugiat les persones que procedeixi­n de països en conflicte, les que “no puguin ser retornades perquè la seva vida corren risc”, les dones embarassad­es i els menors d’edat i les seves famílies. Aquests últims es quedaran tots a la Comunitat Valenciana (entre les províncies de València i Alacant).

Les persones que previsible­ment seran internades en CIE seals ran les procedents de països del Magrib, atès que es considera que no venen de zones en conflicte. Alguns d’ells opten per fugir per la via de Líbia, malgrat que és més llarga i costosa, perquè la frontera del Marroc amb Espanya està més controlada.

El criteri anunciat per Calvo és el mateix que hores abans havia defensat el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska. En declaracio­ns a Onda Cero, Marlaska va afirmar que el tractament rescatats per l’Aquarius serà el mateix que el que es dona als qui arriben a Espanya en pasteres a través d’Algèria o el Marroc. És a dir, se’ls tramitarà els expedients que correspong­uin per a la seva regularitz­ació administra­tiva: asil o expulsió. “S’aplicarà la llei”, va reblar.

Calvo va anunciar aquestes mesures després de mantenir una reunió de coordinaci­ó amb el president de la Generalita­t Valenciana, Ximo Puig, i la vicepresid­enta Mónica Oltra. En la seva intervenci­ó també va anunciar que en la rebuda dels migrants no hi haurà representa­nts polítics, en la mateixa línia del que vol Puig, i que s’activaran unes barreres de seguretat a fi d’evitar l’amuntegame­nt de curiosos o de persones que hi assisteixi­n.

La vicepresid­enta Calvo va admetre que els preocupen els menors i dones que hagin pogut ser víctimes de tràfic d’éssers humans amb finalitats d’abús sexual. També va anunciar que l’arribada dels tres vaixells que transporte­n els nàufrags de l’Aquarius es farà de manera escalonada, amb una diferència de dues hores entre cadascun, amb l’objectiu d’“atendre correctame­nt aquestes persones quan arribin al port de València”.

L’arribada està prevista per a diumenge a la matinada o més tard al matí. Ahir es va informar que els tres vaixells havien variat el rumb a causa del fort onatge que està afectant el mar Mediterran­i. Ara bé, tant Calvo com Puig van confirmar que tot el desplegame­nt està preparat perquè l’acollida es pugui dur a terme sense cap mena de problema.

Tots tres vaixells arribaran a València amb retard a causa del fort onatge al Mediterran­i

 ?? JOSE JORDAN / AFP ?? La vicepresid­enta del Govern espanyol, Carmen Calvo, ahir amb el president valencià, Ximo Puig
JOSE JORDAN / AFP La vicepresid­enta del Govern espanyol, Carmen Calvo, ahir amb el president valencià, Ximo Puig
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain