La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vigilància atòmica

Pompeo diu a Seül que Kim entén la urgència d’un procés ràpid

- ISIDRE AMBRÓS Hong Kong. Correspons­al

El secretari d’Estat dels Estats Units, Mike Pompeo, insisteix davant els seus aliats asiàtics que Washington mantindrà totes les sancions sobre el règim de Pyongyang fins que hagi conclòs el procés de desnuclear­ització.

Els Estats Units semblaven ahir haver parat el rellotge abans de la cimera que el seu president, Donald Trump, i el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, van mantenir dimarts a Singapur. El seu secretari d’Estat, Mike Pompeo, va insistir davant els seus aliats asiàtics que Washington mantindrà totes les sancions sobre el règim de Pyongyang fins que no hagi conclòs el procés de desnuclear­ització i que la suspensió de les maniobres militars a la península coreana dependran de la marxa de les negociacio­ns del desmantell­ament de l’arsenal nuclear nordcoreà.

Pompeo es va dedicar ahir a explicar el resultat de la cimera que Trump i Kim van celebrar dimarts a Singapur als seus aliats asiàtics i a la Xina. Una missió que el va portar a Seül i a Pequín i que tenia com a finalitat aclarir els dubtes que va suscitar la declaració genèrica que van firmar Trump i Kim i reafirmar la política del seu país davant Corea del Nord.

En una reunió a Seül amb els responsabl­es d’Exteriors de Corea del Sud i del Japó, Kang Kyung-wha i Taro Kono, Pompeo va insistir que “aconseguir­em la desnuclear­ització completa i només llavors hi haurà un alleujamen­t de les sancions”. Una afirmació amb què sortia al pas de les crítiques d’alguns experts i polítics demòcrates del seu país que consideren que Trump va cedir massa davant Kim a Singapur.

Una reflexió que es desprèn de la declaració final, que únicament estipula que Corea del Nord “treballarà cap a una desnuclear­ització completa de la península coreana”. Una fórmula amb què Pyongyang i Washington interprete­n que aquest procés serà gradual, però que recorda acords anteriors, trencats, del règim comunista.

Pompeo va insistir ahir que l’objectiu dels EUA és una desnuclear­ització “completa, verificabl­e i irreversib­le”, i va afegir que “pensem que Kim ha comprès la urgència d’un calendari per realitzar bé aquest procés”. Va insistir que “ha de dur-se a terme ràpidament” i va afirmar que els EUA esperen que “la part essencial del desarmamen­t” es realitzi en “els propers dos anys i mig”, que suposa que s’hagi ultimat abans que Trump acabi el mandat presidenci­al el 2020.

Mike Pompeo també va intentar tranquil·litzar ahir Corea del Sud i el Japó sobre l’anunci inesperat de Trump de suspendre les maniobres aliades a la península coreana perquè eren “cares i provocativ­es”. El cap de la diplomàcia nord-americana va indicar que aquesta suspensió està condiciona­da que les negociacio­ns amb Pyongyang avancin i siguin productive­s. La seva col·lega sudcoreana, Kang, va dir que el tema s’ha de discutir i el japonès Kono va precisar que els exercicis són “vitals” per a la seguretat del nord-est d’Àsia, segons l’agència Yonhap.

En una trobada posterior a Pequín amb el president xinès, Xi Jinping, i el seu responsabl­e de política exterior, Wang Yi, Pompeo els va agrair la seva col·laboració perquè Corea del Nord tornés a la taula de negociació i va reafirmar el compromís de les dues potències de mantenir les sancions a Pyongyang fins que no desmantell­i el seu arsenal nuclear.

Washington aspira a ultimar la part essencial del desarmamen­t abans que Trump acabi el mandat, el 2020

 ?? ANDY WONG / POOL / EFE ?? El secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, amb el president xinès, Xi Jinping, ahir a Pequín
ANDY WONG / POOL / EFE El secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, amb el president xinès, Xi Jinping, ahir a Pequín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain