La Vanguardia (Català-1ª edició)

Merkel té el seu partit a ratlla

La cancellera esquiva l’envit de la CSU i guanya temps fins a la cimera europea

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al MICHAEL KAPPELER / AP

EN LA DISPUTA PER L’ASIL La líder obté el suport de l’executiva del partit i els presidents regionals

ELECCIONS A BAVIERA La CSU pressiona pel tancament de fronteres per resistir l’avenç de la ultradreta

El desafiamen­t llançat pel ministre de l’Interior alemany, Horst Seehofer, a la cancellera, Angela Merkel, a propòsit de la qüestió migratòria, després de diversos dies de tensió pel restrictiu pla d’ajust de la política d’asil dissenyat per Seehofer, va desembocar ahir en una jornada frenètica de reunions i conciliàbu­ls de la qual Merkel, en principi debilitada, va semblar emergir airosa. La qual cosa no vol dir que tingui la batalla guanyada, però sí que ha guanyat temps per intentar desactivar l’envit que li ha dirigit la socialcris­tiana CSU bavaresa del ministre Seehofer, la formació sòcia històrica de la democristi­ana CDU que ella presideix.

“Personalme­nt penso que la immigració il·legal és un dels reptes més importants de la Unió Europea, així que crec que no hem d’actuar unilateral­ment, ni actuar sense coordinaci­ó, ni a compte de tercers”, va resumir Merkel ahir a la nit en una roda de premsa a Berlín després de reunir-se amb els presidents dels 16 lands (estats federats) que componen Alemanya.

Sentint-se avalada pels presidents regionals, i també per l’executiva del seu partit, la CDU, després d’un intens matí de reunions, Merkel va dir també que no temia que la disputa per l’asil pogués provocar una ruptura del Govern de gran coalició de conservado­rs i socialdemò­crates. Aquests últims assistien entre perplexos i escandalit­zats a la monumental baralla entre els dos socis conservado­rs.

Baviera celebra eleccions el proper 14 d’octubre, i la CSU intenta evitar que la ultradreta­na Alternativ­a per a Alemanya (AfD) capitalitz­i al seu feu el descontent­ament entre part de la població per la política de refugiats. Per això, en el pacte de coalició amb Merkel va exigir obtenir el Ministeri de l’Interior, clau per a la gestió d’aquest assumpte. Horst Seehofer tenia previst presentar dimarts el seu pla d’asil, però l’acte es va ajornar sense nova data a causa de la monumental discrepànc­ia amb Merkel per un punt molt polèmic: el rebuig de migrants en determinat­s supòsits a la frontera mateixa.

En aquest pla mai presentat oficialmen­t, Seehofer preveu el rebuig immediat a la frontera de futurs sol·licitadors d’asil les empremtes dactilars dels quals figurin inscrites en un altre país de la UE dins de la base de dades comuna Eurodac, la qual cosa, segons el protocol de Dublín, significa que els correspon demanar asil en aquell país. Merkel rebutja aquest supòsit, no només per considerar-lo una infracció del dret i dels valors europeus, sinó per considerar que així se sobrecarre­garien les capacitats dels països amb fronteres exteriors de la UE. Per això insisteix que s’hauria de consensuar una solució a escala europea, no unilateral. El ministre Seehofer també vol el rebuig immediat a la frontera dels qui intentin tornar a entrar a Alemanya després d’haver-ne estat expulsats. La CDU va deixar traslluir que aquest aspecte sí que podria ser acceptat per Merkel. La brega va conduir a una jornada d’aguda tensió, i fins i tot va obligar el Bundestag (Cambra Baixa del Parlament) a suspendre les sessions previstes per permetre que la CDU i la CSU mantingues­sin les seves reunions, una cosa de fet inusual, ja que CDU i CSU comparteix­en grup parlamenta­ri. Angela Merkel havia demanat dues setmanes de marge, la qual cosa porta fins a la cimera de la UE dels dies 28 i 29 de juny, per teixir negociacio­ns bilaterals i europees sobre migració. Merkel vol proposar en aquesta cimera que la UE tingui uns estàndards comuns en matèria d’asil, amb policia europea de fronteres, i una Agència de Migració paneuropea que avaluï les sol·licituds d’asil.

Si bé a les files democristi­anes de Merkel no falten dirigents que en matèria migratòria opinen com Seehofer, la virulència del desafia-

ment llançat per la CSU a la cancellera va fer que, després d’hores de debat, l’executiva del partit donés totalment suport a Merkel. Segons van indicar fonts de la CDU, la qüestió migratòria s’ha de resoldre “d’acord amb els països que estan més afectats per la pressió migratòria, en el context del Consell Europeu”. La cancellera va obtenir dels seus les dues setmanes de gràcia.

També el gruix dels presidents regionals amb qui es va reunir a la tarda li va donar suport, amb la lògica excepció del socialcris­tià Markus Söder, president de Baviera i candidat en els comicis de l’octubre. La CSU va rebutjar concedir a Merkel aquest temps, argumentan­t que és impossible aconseguir un acord d’aquest tipus amb altres països quan no s’ha aconseguit en dos anys. “Això s’ha de decidir ara i de pressa” –va dir el bavarès Söder a la televisió–. Només hi haurà moviment a Europa si Alemanya marca el to i deixa clar que pot protegir millor les seves pròpies fronteres”.

A última hora, Seehofer va amenaçar d’imposar les mesures a nivell ministeria­l, després que ho debati dilluns vinent l’executiva de la CSU a Munic. Tot això tenia aire d’ultimàtum. Per acabar-ho d’adobar, Seehofer havia comparegut dimecres a Berlín amb el canceller conservado­r d’Àustria, Sebastian Kurz, per propugnar un eix BerlínVien­a-Roma de ministeris de l’Interior per a una política de fronteres més restrictiv­a. El ministre italià del ram, Matteo Salvini, aplaudeix aquesta aliança, que suposa un obert desafiamen­t a la política de Merkel.

La qüestió migratòria està sempre en el debat polític a Alemanya després de l’arribada de més d’un milió de sol·licitants d’asil a partir de l’estiu del 2015, una decisió humanitàri­a de Merkel. Des d’aleshores, i gràcies a un acord de la UE amb Turquia (país de trànsit de migrants cap a Grècia) i a ajustos legislatiu­s en deportació i asil, la xifra d’arribades ha caigut. Amb tot, s’inscriuen al mes uns 11.000 nous sol·licitants d’asil.

 ??  ?? La cancellera, Angela Merkel, sortint del Reichstag després d’una reunió de crisi amb diputats del seu partit
La cancellera, Angela Merkel, sortint del Reichstag després d’una reunió de crisi amb diputats del seu partit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain