La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Parlament argentí cedeix al clamor de les dones per l’avortament

La Cambra Baixa aprova per només quatre vots la llei d’interrupci­ó de l’embaràs

- ROBERT MUR

Una marea verda, jove, feminista i modernitza­dora va arrasar ahir el Congrés argentí, on els diputats van claudicar davant la realitat i van aprovar una llei de l’avortament que continua situant l’Argentina entre els països precursors dels drets civils a Llatinoamè­rica. A falta de la ratificaci­ó pel Senat, el desenllaç final a la Cambra Baixa, per només quatre vots de diferència, es va mantenir en suspens fins ahir al matí després de gairebé 23 hores de debat ininterrom­put.

Molts legislador­s van reconèixer que a última hora van canviar el sentit del seu vot al veure la multitudin­ària mobilitzac­ió al carrer, sobretot de noies molt joves, que es va mantenir davant el Parlament durant tota la sessió, desafiant fins i tot la gèlida matinada d’ahir a Buenos Aires. La llei permetrà a les dones interrompr­e voluntària­ment l’embaràs fins a la 14a setmana de gestació. Fins ara, la legislació era molt restrictiv­a i només es permetia l’avortament en casos de violació o risc per a la vida de la mare. El debat social per l’avortament es va reobrir amb força fa una mica més de tres mesos quan el president Mauricio Macri va donar ordre al seu grup parlamenta­ri de no oposar-se a la tramitació de cap projecte de llei que proposés d’abordar el controvert­it assumpte. Llavors es va interpreta­r que Macri, un liberal que sempre es va manifestar contra l’avortament i governa avalat per la coalició centredret­ana Cambiemos, pretenia aixecar una cortina de fum per desviar l’atenció davant una situació econòmica complexa amb retallades a la vista –després vindria el rescat de l’FMI– i, de passada, guanyar-se una pàtina progressis­ta.

A més, en aquell moment les probabilit­ats que la llei s’aprovés eren poques perquè els vaticinis indicaven que una majoria de dil’expresiden­ta putats s’hi oposava. Tant Macri com els partits opositors –esquerra i peronisme de diferents tendències– van donar llibertat de vot als seus legislador­s, amb la qual cosa es va obrir un debat transversa­l al Congrés que va trencar els esquemes de l’anomenada “esquerda” social i política instal·lada durant el kirchneris­me. Diputats suposadame­nt de dretes es mostraven a favor de la llei i els que teòricamen­t són progressis­tes apareixien com a antiavorti­stes. De fet, Cristina Fernández (2007-2015), avui senadora, és contrària a l’avortament i durant el seu govern no va permetre mai que se’n debatés la despenalit­zació. El seu fill, Máximo Kirchner, diputat, va votar a favor de la llei. I poques hores després, el grup kirchneris­ta al Senat va anunciar que votarà en bloc a favor de la nova llei.

D’altra banda, Elisa Carrió, diputada, excandidat­a presidenci­al, líder de la suposadame­nt centrista Coalició Cívica –un dels tres partits de Cambiemos– i sostenimen­t moral i anticorrup­ció de Macri, va votar-hi en contra. Carrió, ultracatòl­ica, va decidir no intervenir en el ple –segons va explicar, per no “dividir més” l’oficialism­e– i es va limitar a tuitejar una foto pregant en una capella. Però tot sembla indicar que Carrió creia que la llei no s’aprovaria d’acord amb la seva reacció immediatam­ent posterior a la votació, quan va demanar la paraula visiblemen­t ofuscada abans d’interrompr­e a crits el portaveu del grup governamen­tal, amenaçant de trencar la coalició: “Que li quedi clar a tot Cambiemos: a la pròxima trenco!”, va cridar l’enfadada diputada a micròfon tancat.

Mentrestan­t, al carrer milers de noies que havien passat la matinada a sis graus de temperatur­a celebraven l’aprovació amb els seus mocadors verds, el simbòlic color de la seva reivindica­ció, en contraposi­ció al blau cel –com la bandera argentina– que utilitzave­n els antiavorti­stes en una concentrac­ió veïna separada per tanques i per la policia, però infinitame­nt menys freqüentad­a. “Milers i milers de dones van passar la nit a la plaça esperant que creéssim aquesta llei”, va dir la diputada macrista Silvina Lospennato, en una emocionant intervenci­ó en què va deixar clar que la llei de l’avortament no és cap altra cosa que un pas crucial en el procés d’alliberame­nt de la dona.

Al carrer hi havia la Lucía, estudiant de Cinema de 21 anys, aixecant un cartell: “Aquest 13JUL fem història”. “La llei ha de posar fi a la desigualta­t social entre una persona amb recursos que avorta en un lloc segur i una altra pobra que mor dessagnada en un avortament il·legal”, deia la Lucía a La Vanguardia, en línia amb els principals arguments dels promotors de la reforma, Campanya Nacional pel Dret a l’Avortament Legal, Segur i Gratuït a l’Argentina. Aquesta organitzac­ió, fundada el 2005, que ja havia presentat iniciative­s legislativ­es similars en sis ocasions sense que fossin admeses a tràmit, estima en mig milió la xifra anual d’avortament­s clandestin­s al país, en milers dels quals hi ha complicaci­ons mèdiques que acaben sent ateses als hospitals, amb resultats fatals en desenes de casos.

La llei encara ha d’anar al Senat, on el grup kirchneris­ta anuncia que també hi votarà a favor Milers de dones joves van aguantar tota la nit, a baixes temperatur­es, a les portes del Congrés

 ?? DAVID FERNÁNDEZ / EFE ?? Dues dones joves favorables a la llei de l’avortament s’abracen emocionade­s després de saber el desenllaç de la votació
DAVID FERNÁNDEZ / EFE Dues dones joves favorables a la llei de l’avortament s’abracen emocionade­s després de saber el desenllaç de la votació
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain