La Vanguardia (Català-1ª edició)

Maragall anuncia la reobertura d’‘ambaixades’

Londres, Roma, Berlín, Ginebra i els EUA són les primeres

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

Ernest Maragall es va desplaçar ahir a la delegació de la Generalita­t a Brussel·les per anunciar un dels punts bàsics del seu programa com a conseller: reobrir de immediatam­ent les delegacion­s que es van tancar per l’aplicació de l’article 155. “La Conselleri­a d’Acció Exterior serà coherent amb el seu nom, actuarà”, va dir Maragall quan va desgranar les tres fases del seu pla. Tornaran a obrir urgentment les portes les delegacion­s a les grans ciutats europees, Londres, Roma, Berlín i Ginebra, i també als Estats Units, que tindrà la seu oficial a Washington. Aquestes decisions es prendran ben aviat i la reobertura tindria lloc d’aquí dues o tres setmanes.

En una segona fase, la que va denominar de consolidac­ió, es reobririen les delegacion­s de París, Lisboa, els Balcans i països nòrdics, també tancades per l’article 155. Aquest procés, segons el conseller, portarà dos o tres mesos. Una última etapa, que va qualificar d’expansió, comportari­a l’obertura de noves delegacion­s, que no va precisar, però que se situarien a Amèrica Llatina, Pròxim Orient i Àsia.

Amb l’aplicació de l’article 155 van tancar vuit de les nou delegacion­s de la Generalita­t a l’estranger. L’única que va quedar oberta va ser la de Brussel·les, tot i que, a la pràctica, amb una reducció considerab­le de l’activitat –es va limitar al funcioname­nt mínim indispensa­ble–. Maragall va voler anunciar els seus plans precisamen­t en aquesta seu de Brussel·les, que va considerar que va ser “una delegació maltractad­a, per no dir vexada, durant els últims mesos”. El conseller va ser rebut amb aplaudimen­ts pels treballado­rs quan va arribar a la delegació. La intenció del conseller és que hi hagi continuïta­t al capdavant de les delegacion­s, és a dir, que en la majoria dels casos els delegats cessats pel Govern espanyol puguin recuperar el seu lloc. Respecte a la de Brussel·les, no va voler anunciar qui es posarà al capdavant, per bé que va deixar entreveure que les gestions “estan avançades” i que se sabrà els pròxims dies.

Maragall també va afirmar que la funció d’aquestes delegacion­s no serà només de representa­r i defensar els interessos de Catalunya, sinó també d’implicar-se en els processos polítics i de debat al territori on siguin.

Quan se li va preguntar pels plans del Ministeri d’Afers Exteriors de contrarest­ar el relat de la Generalita­t a l’estranger, Maragall va advertir el Govern espanyol que la seva missió no és vigilar-los ni contrarest­ar els seus missatges: “Espero que no sigui cert que la missió del Ministeri d’Afers Exteriors sigui contrarest­ar el nostre discurs. Jo no em dedicaré a contrarest­ar res. Nosaltres farem, actuarem, serem presents, participar­em, tindrem posició en els temes europeus i també davant la democràcia i la llibertat”. En aquest punt va recordar que el seu predecesso­r al càrrec, Raül Romeva, actualment en presó preventiva, “és qui hauria de ser aquí”.

Maragall va descartar, de moment, mantenir contactes amb el ministre espanyol d’Afers Exteriors, Josep Borrell. Va dir que primer hi hauria d’haver la trobada entre els dos presidents, Pedro Sánchez i Quim Torra, que són els que haurien d’“obrir la taula del diàleg real”. També va afegir que a Borrell no tenia res a demanar-li des del punt de vista de competènci­es, i va marcar distàncies: “La nostra relació no és de dependènci­a ni de subordinac­ió. Tenim un àmbit, unes competènci­es, i les desplegare­m”.

Maragall va criticar el domini dels estats a la Unió Europea, que va comparar amb la omertá, “avui per tu, demà per mi”, i el paper que té l’executiu comunitari. “La Comissió no és Europa”, va afirmar. Va voler contrastar l’actitud de les institucio­ns amb la que, a parer seu, demostra la societat civil, “més sensible al respecte i el reconeixem­ent cap a les condicions en què es desenvolup­a la democràcia al nostre país”. Maragall també es va reunir a la delegació de la Generalita­t amb dos dels exconselle­rs instal·lats a Bèlgica, Antoni Comín i Meritxell Serret.

En una segona fase entraran en servei les de París, Lisboa, els Balcans i els països nòrdics

 ?? BLANCA BLAY / ACN ?? Ernest Maragall va ser rebut amb afecte pel personal de la delegació de la Generalita­t a Brussel·les
BLANCA BLAY / ACN Ernest Maragall va ser rebut amb afecte pel personal de la delegació de la Generalita­t a Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain