La Vanguardia (Català-1ª edició)

Buch prescindei­x de López i situa un polític al capdavant dels Mossos

El director de la policia serà l’encarregat de comandar directamen­t el cos

- MAYKA NAVARRO

“Moltes gràcies per tot, però ja no el necessitem”. El conseller d’Interior, Miquel Buch, va despatxar amb aquesta duresa i uns mots semblants qui durant els últims nou mesos ha estat al capdavant dels Mossos d’Esquadra, el comissari Ferran López. Des del 4 de juny passat, quan es van reunir per primera vegada, Buch tenia sobre la taula una breu carta en què el policia posava el seu càrrec a disposició del polític. Deu dies després i sense cap gest públic d’agraïment a la gestió del comissari, el conseller va decidir destituir-lo, però va deixar vacant el càrrec de cap de Mossos, que passa a dependre directamen­t del director de la policia, Andreu Martínez.

Després d’aquella primera reunió del 4 de juny, el conseller va demanar al comissari “discreció” i el favor que es mantingués al capdavant de la policia catalana mentre acabava de decidir què feia amb la direcció dels Mossos. Ahir al migdia, el titular d’Interior va convocar López al seu despatx i en una breu entrevista li va agrair el seu servei al capdavant de la institució, però li va explicar que ja no comptaven amb ell en cap càrrec de responsabi­litat de la direcció.

Per a la gestió dels Mossos, el director Andreu Martínez comptarà amb dos comissaris, Joan Carles Molinero i Miquel Esquius, actualment a la cúpula. Des de la Conselleri­a d’Interior es va assegurar que la mesura és “provisiona­l”, però va provocar un gran malestar entre tots els escalafons del cos. Costa d’entendre que en deu dies l’actual equip polític d’Interior no hagi trobat un sol comissari, entre la vintena que té el cos, a qui confiar el comandamen­t de la policia de la Generalita­t per als pròxims temps.

Es dona per fet que les pròximes setmanes, Andreu Martínez, amb Moliner i Esquius, dissenyarà un nou organigram­a en què hi haurà moviments importants de comissaris i intendents a les regions policials i les comissarie­s generals.

La setmana passada el major Josep Lluís Trapero es va reunir amb el president de la Generalita­t, Quim Torra, en presència del conseller d’Interior. Li van proposar de ser restituït, però va declinar la invitació perquè entenia que estaria condiciona­t per la seva actual situació processal a l’Audiència Nacional. També es va posar a disposició del nou cap del cos per atendre les responsabi­litats, no operatives, que li encarregui­n d’ara endavant.

Durant aquests deu dies el Departamen­t d’Interior ha exteriorit­zat la sensació que es preservari­a el cos de les convulsion­s polítiques dels últims temps, i que potser no es confirmari­a López al capdavant dels Mossos, però es faria un gest mantenint-lo en l’estructura de comandamen­t. Des d’ahir el comissari no té destinació, fins que se li assigni una nova responsabi­litat.

A la seva carta del 4 de juny, el comissari López afirmava: “Des del primer moment vaig explicar que acceptar el càrrec era una situació temporal i limitada al període que s’obria amb la nova dependènci­a governativ­a...”.

El comissari que ha dirigit la policia catalana els últims nou mesos va posar el càrrec a disposició el 4 de juny

 ?? QUIQUE GARCÍA / EFE ?? El comissari Ferran López i el director general dels Mossos, Andreu Martínez, dimecres passat
QUIQUE GARCÍA / EFE El comissari Ferran López i el director general dels Mossos, Andreu Martínez, dimecres passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain