La Vanguardia (Català-1ª edició)

El nou Executiu vol retirar els filats tallants de les tanques fronterere­s

- J.M.ª BRUNET

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va dir ahir que ha encarregat un informe per establir altres sistemes que garanteixi­n la seguretat de les tanques fronterere­s de Ceuta i Melilla, sense necessitat de fer servir filats tallants o filferros de fulles. Marlaska va explicar que té la convicció que es pot obtenir “el mateix nivell de seguretat en fronteres amb mitjans menys cruents”, alhora que expressava la voluntat de retirar aquests filats. A parer seu, el que escau és fer servir en aquestes tanques fronterere­s un altre tipus d’elements de seguretat que no provoquin les lesions que poden causar els filats. El seu propòsit és aconseguir una “seguretat amb humanitat”.

Aquest sistema es va instal·lar a les tanques fronterere­s de Ceuta i Melilla el 2005, durant la primera legislatur­a de José Luis Rodríguez Zapatero. Dos anys després, el mateix Govern espanyol va ordenar retirar els filats de part de la tanca de Melilla per les ferides que causaven en els qui intentaven superar el perímetre.

Diverses organitzac­ions humanitàri­es i oenagés –entre les quals SOS Racisme Madrid, Amnistia Internacio­nal Espanya, la Comissió d’Ajuda al Refugiat (CEAR) i Save the Children– van aplaudir ahir les declaracio­ns del ministre de l’Interior i el seu propòsit de retirar els filats tallants. Però li van demanar que les seves manifestac­ions es tradueixin en fets i no es quedin en “paraules boniques”. En paral·lel, el Govern de Ceuta, que presideix Juan Vivas (PP), va afirmar ahir que les fronteres han de ser “segures i respectade­s”, mitjançant els “elements de protecció i dissuasius” necessaris, la definició dels quals correspon “als profession­als”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain