La Vanguardia (Català-1ª edició)

Creix la pressió sobre Feijóo perquè es presenti davant Santamaría

Cospedal estaria disposada a fer costat al líder gallec i renunciar a ser candidata

- CARMEN DEL RIEGO ANXO LUGILDE

El silenci d’Alberto Núñez Feijóo sobre si finalment optarà a la presidènci­a del PP en substituci­ó de Mariano Rajoy ha posat nerviosos molts dirigents i quadres mitjans populars, entre els quals té els seus principals suports. Nervis pel temor que pesi més la seva vida personal i la Xunta de Galícia que presidir un partit en l’oposició. Aquesta incertesa ha portat molts dirigents del PP a pressionar-lo perquè prengui una decisió com més aviat millor a fi de frenar altres possibles candidatur­es. Les trucades, els encàrrecs i el dibuix que li fan de la situació pesen molt en la seva decisió, però ell, segons les fonts consultade­s, està disposat a complir els seus plans i no farà l’anunci abans de la setmana que ve, fins i tot esgotant el termini, que acaba el dia 20.

Ahir mateix Feijóo va remetre a un acte de partit dins d’“escassos dies” en què anunciarà si presentarà la seva candidatur­a. Mentre a Galícia impera la sensació que Feijóo farà el pas, ahir el president gallec es va limitar a assenyalar: “El que més estic valorant és la meva responsabi­litat com a president de la Xunta”. Al PP de Galícia predomina la creença que Feijóo farà el salt a Madrid i que si guanya el congrés ocuparia un escó de designació autonòmica al Senat, mentre que a la Xunta el succeiria el seu vicepresid­ent.

Entre els presidents regionals, els diputats i la direcció popular la impressió també és que acabarà presentant-se: “No li queda més remei”, assenyalen, i a més estan convençuts que guanyarà la contesa. Els optimistes atribueixe­n el silenci al fet que podria estar negociant suports abans de fer el salt. Creuen que un suport massiu a Feijóo dels càrrecs del PP inclinaria la balança a favor del president de Galícia, molt ben vist entre les bases del partit.

Per aconseguir la victòria Núñez Feijóo podria comptar amb molts dels suports que té María Dolores de Cospedal, que, a mesura que passen els dies, sembla que podria renunciar a presentar la seva pròpia candidatur­a i donar suport a la del líder gallec, davant la qual molts també donen per segura la de Soraya Sáenz de Santamaría. Cospedal i Feijóo ja han mantingut algun contacte, previ a la junta directiva de dilluns passat.

Els partidaris del suport a Feijóo i la direcció nacional preferirie­n una única candidatur­a que integrés tots els sectors, però desconeixe­n si hi ha negociacio­ns o si es donaran després de la votació del dia 5, quan es votarà el president.

Davant l’eventualit­at que el president gallec digui que no, hi ha dirigents del PP que s’estan movent per promoure una candidatur­a que aglutini els suports de Feijóo, i aquí sorgeixen noms com els de l’actual presidenta del Congrés, Ana Pastor, que podria ser la cridada a encapçalar una llista a presidenta en lloc de Feijóo.

Ara bé, si Núñez Feijóo guarda silenci, la que pot ser la seva principal opositora, Sáenz de Santamaría, també. Tanmateix, la seva candidatur­a també es dona per segura, i un dels seus suports principals, el president del PP basc, Alfonso Alonso, ahir la postulava per al càrrec en una entrevista a Radio Euskadi: “El PP necessita una renovació molt profunda, i això no és un canvi com qualsevol altre”. Sobre si l’ex-vicepresid­enta pot significar la renovació va ser contundent: “Doncs esclar que significa renovació. De manera clara. El que cal fer és renovar el partit, renovar-nos nosaltres i recuperar el nostre espai”.

No obstant això, Sáenz de Santamaría, tingui o no decidit presentar-se, calla, i si parla no dona cap pista sobre les seves intencions. Sembla com si els dos possibles candidats es vigilessin per veure què fa l’altre i llavors jugar les seves cartes. Avaluen si ser el primer dona avantatge, o si en dona ser l’últim... El seu entorn assegura que en l’actualitat les dues candidatur­es estan molt empatades, ja que ha guanyat punts des que es va parlar de la seva candidatur­a. Les seves grans cartes, asseguren, són ser dona i ser diputada, atès que, sense escó, Núñez Feijóo té el mateix hàndicap que al seu dia va tenir Pedro Sanz.

Un altre candidat podria ser l’expresiden­t balear José Ramón Bauzá, que lideraria l’ala liberal del PP que tradiciona­lment ha encarnat Esperanza Aguirre. Bauzá decidirà en l’últim moment, en funció de qui es presenti, si continua o no endavant la seva candidatur­a.

El president de la Xunta remet a un acte del partit els pròxims dies per revelar la seva decisió

 ?? XOÁN REY / EFE ?? El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, ahir després d’una reunió del Govern gallec
XOÁN REY / EFE El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, ahir després d’una reunió del Govern gallec

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain