La Vanguardia (Català-1ª edició)

Que burro que he sigut sempre

- Quim Monzó

Vaig començar a fer declaració de renda el 1985. Fins aleshores ni sabia que existia, però vaig entrar a treballar a Catalunya Ràdio i, de cop, molta gent em venia amb la mateixa història: “Ep, que ara s’han de pagar impostos. Estan interconne­ctant els sistemes informàtic­s...”. De manera que vaig anar a una gestoria a la qual també començaven a anar altres col·legues de l’emissora. En vaig quedar tan content que, tres dècades després, continuo sent-ne client.

En aquella època hi tractava amb un senyor que es deia Izquierdo, la mar de simpàtic. Un dia em va preguntar: “¿No podries desgravar alguna cosa més?”. Li vaig dir que no se m’acudia què a part dels paquets de paper DinA4 i les cintes de l’Olivetti. Em va dir: “¿Per què no te’n vas de vacances a algun lloc, els Estats Units per exemple, i a la tornada ho desgravem tot: viatges en avió, allotjamen­t en hotels, tiquets de restaurant­s...? Només hauries d’escriure un article, explicant algun detall del viatge”. Li vaig dir que no. ¿Com volia que em forcés a escriure un article només per desgravar despeses? ¿I si feia el viatge i no se m’acudia res d’interessan­t per omplir dos fulls?

Allò em va fer veure com anaven les declaracio­ns de renda. Més tard –fa vint, quinze anys...– tothom em deia que era burro si no creava una societat interposad­a a través de la qual facturar. Per comptes de fer-ho com un puto autònom, faria les factures a través d’aquesta societat i m’estalviari­a un porró de calés. Hi havia d’incloure algú de la família, donar d’alta l’empresa i tot quedava solucionat. Però muntar una empresa amb algú era un compromís inassolibl­e per mi, que he intentat sempre no firmar compromiso­s amb ningú. De manera que, idiota com soc, he continuat pagant molt més IRPF del que hauria pagat si hagués tingut una societat limitada. (¿Quin nom li hauria posat, per cert?) M’ha vingut tot això al cap quan he sentit les explicacio­ns de Màxim Huerta sobre els seus conflictes amb Hisenda per la casa que es va comprar a la platja de l’Albir (a la Marina Baixa, als peus de la serra Gelada), que va desgravar per mitjà de la seva empresa, Almáximo Profesiona­les de la Imagen SL. Diu que li van aconsellar constituir­ne una, “com a tants creadors i presentado­rs”. Dono fe que així anaven les coses. Diu també que “no era il·legal en aquell moment”. En dono també fe.

Recordo la cara d’incredulit­at amb què em miraven els que no entenien per què continuava facturant com a autònom. Amics que es compraven un BMW i carregaven a la seva societat el que els havia costat, com a necessitat empresaria­l imprescind­ible encara que només el fessin servir per anar de vacances, recórrer mig Europa recopilant despeses de benzina, d’autopistes, d’estades en hotels cinc estrelles i de fartaneres en restaurant­s de primera que justificav­en amb una suposada investigac­ió sobre la vida del poeta Jean-Philippe de la Pipe... Amics directors de cine que feien exactament el mateix i ho justificav­en amb el concepte “localitzac­ions per a la pròxima pel·lícula”, una pel·lícula que encabat, evidentmen­t, no es va rodar mai.

Durant uns anys determinat­s, va ser difícil resistir-se a crear la teva pròpia societat anònima

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain