La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les renovables, novament

-

LA Unió Europea va arribar ahir a un acord per comprometr­e’s que en l’horitzó de l’any 2030 com a mínim el 32% de l’energia consumida pels europeus tingui el seu origen en les renovables, com l’eòlica, la solar, la hidràulica o la biomassa, entre d’altres. L’acord se situa a mig camí de l’exigència de l’Eurocambra, que elevava el percentatg­e al 35%, i el que proposaven els països menys ambiciosos, el 27%. La novetat és que el Govern espanyol s’ha situat, de nou, entre els països que aposten decididame­nt per les fonts energètiqu­es renovables, que són, sens dubte, les de futur.

El canvi de l’Executiu espanyol que presideix Pedro Sánchez estava cantat des que va nomenar Teresa Ribera ministra de Transició Ecològica. El nom del departamen­t no deixa gaires dubtes sobre l’objectiu governamen­tal. La persona elegida és, per la seva banda, una jurista que ha dirigit els últims quatre anys l’Institut de Desenvolup­ament Sostenible i Relacions Internacio­nals (IDDRI), amb seu a París. Ribera arriba al ministeri amb l’objectiu que “Espanya deixi de ser una rèmora per al canvi climàtic”, després que les polítiques energètiqu­es del Govern de Mariano Rajoy, el 2011, suposessin una frenada de les renovables. Acció que va iniciar el seu antecessor, el president Zapatero, que va rebaixar les primes que es concedien a aquelles energies. Espanya disposa d’un recurs natural d’un extraordin­ari valor: el seu clima, amb una presència del sol gairebé permanent i amb unes condicions eòliques més que notables. Sol i vent són les fonts energètiqu­es renovables més importants, per la qual cosa disposar-ne és un privilegi. L’aposta per aquest tipus d’energia neta i inesgotabl­e va tenir un enorme desenvolup­ament a partir de l’any 2000, quan es van començar a poblar els parcs energètics de plaques fotovoltai­ques i d’aspes de molins. En tot just deu anys, es van assolir nivells del 40% de l’energia consumida d’aquell origen. Però l’aposta del Govern popular pel carbó, així com una forta reticència a les renovables, inclòs el bloqueig a l’autoconsum, va frenar la tendència cap a les energies renovables.

És evident que cal avançar amb urgència cap a un model energètic diferent que no depengui, com ara de forma majoritàri­a, de les fonts no renovables, tant pel seu impacte en el medi ambient com perquè a la llarga són molt més cares. El Govern de Pedro Sánchez, amb la ministra Ribera, s’ha alineat amb els països que empenyen el carro. Que duri i que no s’escampi l’exemple de José Luis Rodríguez Zapatero i de Mariano Rajoy.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain