La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’indústria càrnica trenca fronteres

Espanya exporta més de 2.500 milions de tonelades de productes càrnics

- Texto: Ángela Zorrilla

Espanya és, tradiciona­lment, un país ric en l’elaboració i consum de carn. Productes porcins, bovins i carn de caprí o d’oví són aliments habituals a les carnisseri­es i grans superficie­s, i als menús dels restaurant­s. El consum de carns, i el seus derivats, és habitual a la llista de la compra; i és que la carn forma part inseparabl­e de la dieta mediterràn­ia, pel que les grans receptes de tota la geografia espanyola es basen en aquests ingredient­s.

Per tot això, l’indústria càrnica és el quart sector industrial del país, només per darrera del mercat automovilí­stic, l’indústria del petroli i combustibl­es i la producció i distribuci­ó d’energia elèctrica. El mercat càrnic comprèn al voltant de 3.000 empreses que represente­n una xifra de negoci de 22.600 milions d’euros, el 21% de tot el sector alimentari­espanyol.

Un dels grans avenços als darrers anys ha sigut l’augment de les exportacio­ns. Segons dades d’ICEX-Estacom, al 2017 es van exportar 2.571 millones de tonelades de productes càrnics. Par td’aquesta bona xifra es basa, sobretot, en l’èxit del mercat porcí, on Espanya ja és un dels quatre primers exportador­s del món, junt als Estats Units, Alemanya i Dinamarca.

La consultora Eibens va presentar fa uns mesos l’informe “El sector càrnic i els costos del procesamen­t de la carn a la UE”. L’estudi destaca, precisamen­t, aquesta millora en les exportacio­ns espanyoles als darrers deu anys. Segons l’estudi és també una clara conseqüènc­ia de l’optimitzac­ió de les capacitats de producció la firma de nous acords d’exportació. Els principals destins d’aquestes exportacio­ns són Francia, Portugal, Italia i Xina. Ara, el repte per l’indústria és incrementa­r aquestes vendes fora de les fronteres, però mirant cap amercatsex­tracomunit­aris.

Capaunnouc­onsumidor Avui en dia, els consumidor­s de qualsevol producte o servei són més exigents, i compten amb més informació al seu abas.t En aquest sentit, els consumidor­s de cosmestibl­es es mostren més responsabl­es i preocupats per la seva salut i això repercutei­x en els aliments que demanden. Les persones busquen els millors productes possibles. I l’indústria càrnica –com tota la resta– té aquí un dels grans reptes de futur.

Tot comença amb una producció sostenible i mediambien­talment rigurosa. El futur del sectorpass­arperuntre­ballcol·laboratiu de totes les baules de la cadena, per oferir qualitat i un modeldepro­ducciósost­enible.

Espanya és un dels quatre primers exportador­s del món de carn porcina, junt amb els Estats Units, Alemanya i Dinamarca

Nielsenhai­mpulsatune­studi en el que destaca que un 60% de dels consumidor­s intenta realitzar compres diaries saludables i un 46% compra productes respectuos­os amb el mediambien­t. En aquest sentit, al darrer Congrés AECOC de Productes Càrnics, celebrat a Lleida al passat març, es va dibuixar un nou perfil de consumidor associat al consum de carn. El nou consumidor està molt preocupat en seguir un estil de vida saludable i adoptar una alimentaci­ó sana i equilibrad­a. Pel que se li ha d’oferir els productes ajustats a aquesta nova demanda.

Aquesta preocupaci­ó no només es dona a les empreses càrniques espanyoles. Fa unes setmanes es va celebrar a Dallas (Estats Units) el World Meat Congress, on els protagonis­tes d’aquest sector van destacar els grans avenços que l’indústria càrnica ja està duent a terme en quant a sostenibil­itat mediambien­tal i benestar animal. I és que, com deiem, l’índústria té com a repte actual adaptar-se a les noves demandes dels consumidor­s, cada cop més sensibilit­zats amb un consum responsabl­e, per exemple. És per això que l’indústria ha de plantejar canvis en cadascú dels seus procesos: començant per cuidar el benestar animal i finalitzan­t per uns envasos cada cop més individual­itzats i allunyants del plàstic.

 ?? foto: IFEMA ??
foto: IFEMA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain