La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UE acorda que el 2030 un 32% de l’energia procedeixi de fonts netes

La directiva europea guanya ambició gràcies al gir fet per Espanya i Itàlia

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

El canvi de posició del govern espanyol ha estat determinan­t per arribar a l’acord. Després de passar de les posicions immobilist­es de l’anterior ministre, Álvaro Nadal, a les de màxima ambició de Teresa Ribera, es va modificar l’equilibri intern entre els 28 estats.

I encara més quan Itàlia va fer el mateix gir. Dos dels grans es van moure i van arrossegar els altres. Segons fonts presents a la negociació, aquests canvis van donar més marge de maniobra a la presidènci­a búlgara del Consell de Ministres que, en nom dels estats, va negociar la directiva sobre renovables amb el Parlament Europeu fins a les 4 del matí de dimecres. Al final, l’acord fixa un objectiu comunitari d’un 32% de les fonts renovables respecte a l’energia final consumida el 2030, i estableix una clàusula de revisió a l’alça el 2023. L’Europarlam­ent va batallar per arribar a una meta d’un 35%, quan va valorar que els avenços de les tecnologie­s netes permetran d’aquí cinc anys plantejar-se metes més exigents.

El 2015 les renovables van suposar un 17% del total de l’energia, i la UE va pel camí d’aconseguir el 20% fixat per al 2020.

Segons el comissari europeu d’Acció pel Clima i Energia, Miguel Arias Cañete, “aquest acord és una victòria durament guanyada amb el nostre esforç per desbloquej­ar el veritable potencial europeu de l’energia neta”. L’objectiu últim és reduir les emissions de gasos hivernacle almenys un 40% el 2030 respecte als nivells del 1990, per complir amb l’acord de París, destinat a contenir l’escalfamen­t per sota d’un augment de 2ºC respecte a la temperatur­a de l’època preindustr­ial.

Un altre acord important ha estat prohibir l’impost al sol en l’autoconsum (energia que no s’aboca a la xarxa), una càrrega polèmica que desincenti­va la producció neta. La norma estableix que no se li podrà aplicar cap taxa o cànon fins al desembre del 2026. A partir d’aquesta data només es podrà imposar amb condicions; per exemple, en instal·lacions amb una potència superior a 25 kW. “L’acord consagra el dret a l’autoconsum, a generar, consumir, emmagatzem­ar i vendre l’excedent d’energia produïda i el dret a rebre una remuneraci­ó”, va dir José Blanco, ponent del Parlament Europeu.

El pacte situa com a objectiu aconseguir que un 14% del carburant en el transport sigui procedent d’energia renovable. Tot i això, es reduirà progressiv­ament l’ús d’oli de palma per produir biocombust­ibles, fins que es prohibeixi el 2030. Igualment es congela la producció europea de biocombust­ibles de primera generació (soja, blat de moro...) als nivells que s’arribin el 2020. A més, es fixa un objectiu d’un 3,5% per als biocombust­ibles de segona generació (obtinguts a partir de cultius que no competeixe­n en el sistema alimentari, com per exemple la fusta).

No hi va haver acord, en canvi, en l’objectiu sobre millorar l’eficiència energètica, on les posicions varien entre el 35% que exigeix el Parlament i el 30% que ofereixen els estats. Hi haurà un altre intent aquest mes.

Els grups ecologiste­s i Els Verds van qualificar l’acord d’“insuficien­t”. “Em felicito que hàgim posat data de caducitat a l’oli de palma en el transport per al 2030”, va dir l’eurodiputa­t Florent Marcellesi, d’Equo. “Eliminar l’impost al sol és una victòria de la ciutadania. Des d’avui és més fàcil alliberar-se del poder de les grans elèctrique­s”, va dir Sara Pizzinato, de Greenpeace.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Central hidroeòlic­a d’El Hierro
XAVIER CERVERA Central hidroeòlic­a d’El Hierro

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain