La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els taxistes de Bilbao hauran d’esperar que la clienta entri al portal

- JOKIN LECUMBERRI País Basc

Un pas més en seguretat. El nou reglament de taxis de Bilbao obligarà els conductors a esperar-se que les clientes entrin al portal sempre que aquestes ho demanin, una mesura oberta a qualsevol usuari del servei però orientada sobretot a prevenir les agressions masclistes. La normativa, que serà aprovada per l’Ajuntament el 28 de juny, també recull el dret dels clients a ser deixats al lloc més pròxim d’allà on volen anar en lloc de la parada més propera.

La iniciativa del Consistori bilbaí regularà una vigilància que des de les associacio­ns de taxistes asseguren que molts profession­als fan habitualme­nt, en especial en horaris nocturns. Des de l’Ajuntament destaquen que no només contribuir­à a augmentar la seguretat de les dones, sinó també la de col·lectius com la gent gran, les persones amb mobilitat reduïda o els invidents. “Ja ho fem perquè ens sembla el correcte, però està bé que s’inclogui a l’ordenança”, indica un dels 774 taxistes de la capital biscaïna.

Radio Taxi Bilbao va posar en marxa a començamen­ts d’any una campanya en què instaven els usuaris a sol·licitar aquest servei de vigilància, un comportame­nt que llavors no

La norma municipal, ben acollida pel sector del taxi, beneficiar­à la gent gran i els invidents

era obligatori per als xofers però que la mateixa plataforma recomanava complir als taxistes. “Amb la norma es converteix en un dret”, subratllen des de l’Ajuntament. A més a més, a partir del moment que està recollit al document, la policia local no podrà multar els taxistes si s’aturen al punt exacte sol·licitat pels clients per permetre que baixin –sempre que no s’entorpeixi el trànsit–; amb això facilitara­n que des desplacin fins a la destinació mateixa.

La iniciativa s’afegeix a una altra ja anunciada pel Consistori i que també afecta la seguretat en el transport: les parades intermèdie­s en el servei de Bilbobus. Aquest mateix estiu la ciutat estrenarà aquestes parades al recorregut dels autobusos urbans en horaris nocturns, una mesura que permetrà als viatgers baixar entre dues marquesine­s, per triar el punt més proper al seu domicili i reduir així el temps de camí i el risc d’atacs.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain