La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’advocat de Juana Rivas s’enfronta al jutge i la deixa sense defensa

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

L’inici del judici contra Juana Rivas va durar ben poc: el que va trigar l’advocat que representa­va la mare de Maracena a abandonar la sala, malgrat la prohibició expressa del jutge Manuel Piñar, i que va deixar Rivas sola i sense defensa. El magistrat va anunciar que informarà la Fiscalia del que va passar, com també el jutjat de guàrdia i el col·legi d’advocats de Sevilla. “Mai en els meus 33 anys de carrera no m’havia passat una cosa semblant”, va assenyalar. La vista va quedar ajornada fins al 18 de juliol.

Juana Rivas, que s’enfronta a una petició de presó de cinc anys per sostracció de menors, va comparèixe­r al jutjat envoltada de l’habitual interès mediàtic i disposada a demostrar que és “innocent”. La mare granadina vol que la representi l’advocat José Estanislao López, que està de baixa mèdica i ahir no es va poder traslladar de Sevilla a Granada. Rivas va arribar a “suplicar” al jutge que sigui López qui la defensi. L’advocat que va acompanyar ahir Juana Rivas, Juan de Dios Ramírez, que pertany al mateix bufet que Estanislao López, va portar la defensa al principi del cas, però ahir va al·legar que es va desentendr­e del tema fa setmanes, de manera que no havia pogut preparar adequadame­nt la defensa de la dona.

Malgrat els intents per ajornar el judici a causa de la malaltia de José Estanislao López, el jutge Piñar s’hi havia negat i ahir es va tornar a reafirmar en la seva negativa. Va assenyalar que Juan de Dios

La vista s’ajorna al 18 de juliol amb un nou lletrat o amb un d’ofici que assigni el magistrat Ramírez va demanar més temps per preparar el cas, però Manuel Piñar s’hi va negar

Ramírez ha subscrit l’escrit de defensa, per la qual cosa entén que està perfectame­nt preparat per defensar Rivas. A partir d’aquest moment es va desencaden­ar la picabarall­a entre magistrat i advocat, amb amenaces incloses, fins que Ramírez va marxar, deixant Juana Rivas sense defensa i el jutge estupefact­e.

El magistrat va ajornar el judici fins al pròxim 18 de juliol, i va donar tres dies a Juana Rivas perquè nomeni advocat o n’hi designarà un d’ofici. “L’advocat que vostè ha triat s’ha aixecat i se n’ha anat, i l’altre està malalt i no sabem quan es recuperarà”, va concloure el magistrat.

La Fiscalia demana cinc anys de presó i sis d’inhabilita­ció per exercir la pàtria potestat sobre els nens, després que Rivas fugís d’Itàlia amb els seus fills el 2016 i es negués a tornar-los al pare, com va exigir reiteradam­ent la justícia espanyola. Rivas al·lega que el seu exmarit, l’italià Francesco Arcuri, és un “maltractad­or” (té una sentència en aquest sentit) i que es va escapar d’Itàlia per “por”. Els jutges entenien que el problema s’havia de substancia­r a Itàlia, que és on va sorgir i on vivien tots els afectats fins a la fugida de Rivas a Granada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain