La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’‘okupació’ d’un vell convent desferma la tensió a Sant Genís

Els veïns organitzen cassolades i els okupes aixequen barricades a l’antiga masia

- LUIS BENVENUTY XAVIER CERVERA (FOTOS) Barcelona

L’okupació d’un antic convent desferma la tensió al barri de Sant Genís dels Agudells, al districte d’Horta-Guinardó. Veïns i okupes s’acusen de contínues agressions, constants intimidaci­ons, violents atacs de matinada... Els enfrontame­nts cada vegada són més agres en aquests carrers escarpats, més enllà de la ronda de Dalt. “Aquesta gent ha portat la intranquil·litat i el mal rotllo al barri –diu un jove que fa un quinto per passar l’estona, fins que hi hagi una altra cassolada de protesta–. Peguen a la gent i la insulten. I van escriure Konvento a la façana amb la t al revés, amb el símbol de l’anticrist. A mi això em molesta, i a molta gent del barri també. Ves a saber què n’han fet, de les relíquies de les monges. I, a sobre, fa pocs dies, a les festes del barri, un dels seus gossos va mos“Per segar un nen petit i l’amo va marxar corrents. Aleshores vam dir prou”.

De la construcci­ó original de la masia de Can Safont, que data del XIII, en queda ben poca cosa. I feia sis anys que a les seves OKUPES dependènci­es 27 no hi vivia ningú. Però les últimes dècades viuen aquest immoble avui a la ha tingut masia de un paper important Can Safont en la vida veïnal d’aquest humil racó de la ciutat. Hi havien viscut unes missionere­s que es van guanyar l’afecte de molts, de famílies que van gaudir d’excursions a Lourdes, de mares que van assistir a xerrades sobre drogues als anys vuitanta, de nanos que berenaven al jardí després de la catequesi. Ara a molta gent li sap molt greu que les tanques de l’immoble estiguin coronades amb filferro d’arç.

Diversos okupes, a la vella capella ara reconverti­da en sala de festes amb barra i llista de preus a la paret, repliquen que les víctimes són ells, que van ser diversos joves del barri que una vegada van cremar un cartell de la seva façana de matinada els que a les últimes festes del barri van llançar pedres des del carrer i van ferir una persona.

això fem barricades amb els bancs de la capella, barrem finestres i portes i vam posar filferro d’arç a la tanca. A més a més, tenim globus plens de pintura preparats. Si ens ataquen, quedaran marcats. Aquí hi vivim deu persones des de principis d’any. Ens feien fora d’on érem, i quan vam veure això... Hi ha tant espai, en aquestes tres plantes, que hi acollim persones amb problemes, però només durant un parell de setmanes cadascuna. Ara n’hi ha 17. A l’amo del gos que va mossegar el nen el vam fer fora abans que passés tot allò. Es veu que aquí hi havia viscut gent molt entregada a aquest lloc, molt implicada emocionalm­ent, però no hi havia res de valor, només hi vam trobar pòsters de verges i figures religioses de plàstic, i les vam posar totes juntes... Aquí vam començar de bon rotllo amb molts joves del barri que feia temps que volien fer ús d’aquest lloc, però després no ens vam posar d’acord a l’hora de repartir els espais”.

Ara els passadisso­s del vell convent presenten un aspecte inquietant. L’altar està presidit per un gnom i una guitarra de joguina que flanquegen una petita marededeu, i el Crist descansa al quarto del lavabo de la sagristia, al costat de la tassa del vàter. Si obres els armaris, hi trobes hàbits, sotanes i estoles, i si no et fixes on poses els peus pots trepitjar un excrement de gos. En una altra dependènci­a hi ha un piano negre desafinat, als dormitoris s’acumulen matalassos, piles de roba, trastos... De tota manera, els okupes s’espavilen molt. Diuen que tenen aigua i que

PROTESTES DIÀRIES Molts asseguren que els nous inquilins de l’indret han portat la intranquil·litat al barri

UN RECINTE FORTIFICAT Ara la masia té filferro amb punxes a les tanques i barricades a les finestres

ni tan sols necessiten punxar l’electricit­at.

“Són uns jonquis i uns bruts que es van quedar la masia perquè sí, que no fan res pel barri –intervé un altre jove que se’n va cap a la cassolada antiokupa–. Protestare­m fins que marxin. No som feixistes. Molt a prop també hi ha els okupes de l’institut on es va gravar la sèrie Merlí. Però ells deixen que la gent jugui a les pistes, comparteix­en el lloc, fan tallers... A mi em van deixar penjar un sac per entrenar-me, però aquests altres, en canvi...”.

Els veïns, persones de totes les edats, en minuts prop de cent,

Uns i altres asseguren que són víctimes d’agressions i d’intimidaci­ons El districte es reunirà amb veïns i policia a fi de recompondr­e la convivènci­a

mentre piquen cassoles i criden als okupes que marxin, expliquen que aquesta masia sempre ha estat part del barri. Diverses senyores recorden que fa més de 50 anys hi van viure monges, però recorden més clarament les missionere­s auxiliars de l’església que van convertir aquest lloc en casa seva fins al 2012. “Eren 15 mestres, infermeres, telegrafis­tes... Vivien en comunitat i feien obres de caritat pel barri i Sud-amèrica. Tots les estimàvem. Van fer classes a molts nois que ara es manifesten. Les últimes van marxar perquè tenien 90 anys i no podien pujar les escales”.

L’anterior propietàri­a va deixar l’immoble a una fundació de Lleida dedicada a tenir cura de gent gran a canvi que cada any fessin una missa en el seu record i atenguessi­n les últimes missionere­s. Fonts d’aquesta fundació detallen que van denunciar la usurpació el 20 de gener, el dia que va passar. “No va servir per a res. Acabem de tramitar una altra denúncia amb l’esperança d’accelerar el procés. Estem molt preocupats. Hi ha aldarulls, però no sabem què fer”. Els veïns afegeixen que els últims anys Can Safont va estar deshabitat, però mai abandonat, que de tant en tant hi anava gent a mantenir-lo.

Fonts de l’Ajuntament diuen que tècnics del districte d’HortaGuina­rdó estan en contacte amb veïns i okupes, que aviat es reuniran amb representa­nts dels veïns i dels cossos policial per prendre mesures que recompongu­in la convivènci­a. Però que aquest immoble pertany a un privat i que la resolució de l’okupació correspon a la propietat i a l’autoritat judicial.

I mentrestan­t els okupes posen L’estaca amb el volum al màxim, i graven i fotografie­n els veïns, i la tensió creix. Un dels manifestan­ts s’abaixa els pantalons i els ensenya el cul. D’altres intenten desplegar una pancarta sobre la façana, però els okupes n’estiren un extrem i ho impedeixen. Diverses dotacions de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra segueixen de prop la situació. Al cap de mitja hora els veïns marxen, diuen que tornaran demà.

 ??  ?? Capella amb barra. Els okupes han convertit aquesta dependènci­a en una mena de sala de festes per finançar les seves despeses
Capella amb barra. Els okupes han convertit aquesta dependènci­a en una mena de sala de festes per finançar les seves despeses
 ??  ?? Pancarta de protesta Els veïns proven de penjarla a la façana en una de les cassolades d’aquests dies
Pancarta de protesta Els veïns proven de penjarla a la façana en una de les cassolades d’aquests dies
 ?? XAVIER CERVERA ?? Filferro espinós... Els okupes diuen que el van posar per defensar-se d’atacs nocturns
XAVIER CERVERA Filferro espinós... Els okupes diuen que el van posar per defensar-se d’atacs nocturns
 ?? XAVIER CERVERA ?? ... i també barricades Les van muntar desballest­ant els bancs de l’antiga capella
XAVIER CERVERA ... i també barricades Les van muntar desballest­ant els bancs de l’antiga capella

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain