La Vanguardia (Català-1ª edició)

Detinguda una università­ria de 18 anys per llançar el seu nadó a un celobert

- MAYKA NAVARRO Barcelona

Ahir al migdia una dona va telefonar al 112. Va demanar parlar amb els Mossos d’Esquadra sobre la investigac­ió de la nena acabada de néixer que dimarts va aparèixer morta al celobert d’un bloc de pisos del districte de Gràcia. La senyora va explicar que la seva filla, de 18 anys, li acabava d’explicar que la nena era seva, que la va parir quan estava sola i que la va llançar daltabaix. Fins ahir la mare no va saber que la seva filla estava embarassad­a.

Dimarts al matí una altra dona, la veïna del tercer segona del número 231 del carrer Roger de Flor de Barcelona, també va telefonar al 112. Va explicar que havia sortit a estendre la roba al safareig i que li havia semblat veure una nina a terra. Però que era estrany, perquè el dia abans no hi era.

Una patrulla del districte de Gràcia es va acostar fins al bloc, va accedir al celobert i va confirmar que, en realitat, la nina era una nena d’hores que encara tenia el cordó umbilical. L’autòpsia va confirmar poc després que el cos va ser llançat daltabaix i que la nena havia nascut amb vida.

El grup d’homicidis dels Mossos d’Esquadra de Barcelona, amb el suport de la unitat d’investigac­ió de la comissaria de Gràcia, es va fer càrrec de la investigac­ió. Aleshores va començar un porta a porta. Els agents van preguntar, pis per pis, a tots els veïns que recordessi­n totes les dones embarassad­es que haguessin vist pel barri. I així, amb calma, els investigad­ors van fer una llista. Una mena de cens per determinar qui vivia en cada casa i quantes dones hi havia.

Els investigad­ors van treballar les primeres hores amb la possibilit­at que la dona s’hagués colat al celobert, des de l’accés al bloc. L’estança està tancada amb clau, i només tres inquilins de l’immoble en tenen una: la presidenta, el president en funcions i un tercer, per si els altres dos no hi són. Cap dels tres no recordava haver deixat la porta oberta en una distracció. Però podia haver passat que la persona que va abandonar el nadó hagués vist l’accés lliure, s’hi hagués colat i hi hagués deixat la nena allà.

Després l’autòpsia va confirmar que la nena presentava ferides compatible­s amb el fet d’haver estat precipitad­a des d’una certa alçària. Aleshores la investigac­ió va canviar, i es va centrar en la possibilit­at que una persona hagués llançat el nounat des d’un pis superior. També podria haver accedit a alguna de les dues terrasses dels dos blocs diferents que comuniquen amb el celobert.

La jove, de 18 anys i università­ria, va decidir tirar endavant l’embaràs i amagar-lo a tothom. Ningú del seu entorn, ni tan sols els seus pares, amb els quals vivia, no sabia que l’adolescent esperava un fill. Dimarts va parir sola i va decidir desfer-se de la criatura. Després de dos dies mantenint un complicat silenci, dijous es va esfondrar i ho va explicar tot a la seva mare. Llavors la dona va decidir avisar els Mossos d’Esquadra.

El grup d’homicidis va arribar ahir al domicili de la família i va detenir la jove. Va ser un arrest que va aconseguir discreció, sense aixecar sospites entre la resta dels llogaters del bloc on viu, per preservar la identitat de la jove, i molt especialme­nt de la resta de la família. La detinguda passarà a disposició judicial en les pròximes hores. Està acusada d’un homicidi.

La mare de la jove, que no sabia que la seva filla estava embarassad­a, va ser qui va avisar els Mossos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain