La Vanguardia (Català-1ª edició)

A la caça del punt calent

Drons i helicòpter­s revisen que les línies elèctrique­s i la vegetació mantinguin prou distància per tal de reduir el risc d’incendi

- Callús DAVID GUERRERO

Com si fos un voltor a punt de devorar la seva presa, l’helicòpter sobrevola la torre elèctrica que puja per la carena de la muntanya. Amb dues pantalles plenes d’informació, el tècnic a bord de l’aparell va a la caça de possibles anomalies, el que en l’argot tècnic denomina “punts calents”. Les imatges obtingudes amb les càmeres d’alta definició que l’helicòpter d’Endesa porta al frontal li permeten detectar quan algun cable té una temperatur­a superior a la correspone­nt i corre risc de sobreescal­far-se.

Un cable més calent del compte no es veu a simple vista, i és fonamental detectar-lo a temps. Pot deixar sense subministr­ament als veïns i, cosa molt més perillósa, és capaç de provocar un incendi. Aquests dies la inspecció aèria es duu a terme sobre unes muntanyes que fa 24 anys van ser víctimes de les flames en l’incendi més gran de Catalunya, que va devorar gran part dels boscos del Bages. El pas dels anys

Endesa aplica un nou tractament natural en terrenys del Bages per evitar que creixi l’herba sota els pals

ha tornat el verd a una zona que a aquestes alçades del calendari ja mostra els seus primers camps segats.

La tecnologia s’ha convertit en una aliada fonamental en la prevenció dels incendis. Endesa ha estès l’ús d’un escàner làser a l’helicòpter que mesura el compliment de la distància reglamentà­ria entre els cables i la vegetació. El responsabl­e de línies de mitja i baixa tensió a la Catalunya Central, Marc Lalueza, assegura que d’aquesta manera “es detecten possibles necessitat­s de tala i poda dels arbres, arbustos o sotabosc a l’entorn més proper dels cables elèctrics”.

L’ofensiva contra els punts calents, en què aquest estiu Endesa inverteix 24 milions d’euros, la completen els drons, que complement­en la feina dels helicòpter­s des de fa uns anys. Són uns aparells que evolucione­n ràpidament i que cada temporada presenten novetats cada vegada més potents. L’última és una tecnologia per verificar l’amplitud dels corredors de seguretat que hi ha sota les línies elèctrique­s. La informació que capten, a més, queda georeferen­ciada per a futures actuacions als tallafocs.

“On no arriba el dron hi arriba l’helicòpter, i viceversa”, resumeix el responsabl­e de línies d’alta tensió, Carles Amills. I als punts on pot arribar qualsevol es fan a la manera antiga, a peu o amb cotxe, però amb el mateix arsenal tècnic. Hi ha feina per a tothom, ja que una mica més de la meitat dels 98.127 quilòmetre­s de línies elèctrique­s que Endesa té a Catalunya són aèries, i la majoria travessen espais verds.

En matèria de prevenció, aquest any es du a terme una prova pilot que s’està fent a la comarca del Bages per tal de reduir la massa vegetal que creix a les bases dels pals elèctrics. En punts molt concrets “s’aplica un tractament amb enzims i diferents processos de compactaci­ó de la terra per reduir l’absorció d’aigua i evitar així que creixi l’herba”, explica l’ambientòle­g del projecte, Marc Coromines, que deixa clar que no té cap efecte negatiu sobre el medi ambient. Perquè la vegetació torni a créixer simplement cal llaurar la terra sobre la qual s’ha fet el tractament.

La prova es va fer inicialmen­t al parc natural de Montserrat, i els primers resultats van ser bons. En col·laboració amb els agents rurals, ara es monitora en una subestació de Manresa i s’amplia el projecte a altres punts de la Catalunya Central a fi de reduir el risc d’incendi en l’entorn d’aquests pals, on els tècnics d’Endesa han d’anar amb certa freqüència per fer-hi maniobres i actuacions periòdique­s. La intenció és estendre aquest sistema a altres llocs els pròxims anys, tal com es va fer, al seu dia, amb les inspeccion­s en helicòpter i dron, que ja s’han consolidat i actualment revisen totes i cadascuna de les línies de mitjana tensió de Catalunya en un termini de tres anys com a màxim.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Un helicòpter d’Endesa comprova una torre elèctrica en una zona forestal de Callús, al Bages
MANÉ ESPINOSA Un helicòpter d’Endesa comprova una torre elèctrica en una zona forestal de Callús, al Bages

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain