La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catorze detinguts per defraudar 4,4 milions falsifican­t targetes T-10

Dos grups criminals van clonar 450.000 títols de transport públic que venien al mercat negre a meitat de preu

- JOSE POLO Barcelona

Cop policial a la falsificac­ió de bitllets de transport públic, principalm­ent abonaments T-10, per vendre’ls al mercat negre. Després de mesos d’investigac­ió dimarts els Mossos d’Esquadra van detenir catorze persones pertanyent­s a dos grups criminals dedicats al frau de bitllets. Segons va informar ahir la policia catalana, el perjudici econòmic causat va superar els 4,4 milions d’euros.

Un dels arrestats era un treballado­r de Transports Metropolit­ans de Barcelona (TMB) destinat a l’atenció al client. La investigac­ió va començar el gener de l’any passat, quan el departamen­t de seguretat de TMB va denunciar la desaparici­ó de bobines de bitllets de transport després que s’hagués detectat un augment desmesurat del seu ús. Es tractava d’un treballado­r del metro que les robava aprofitant les seves funcions de substituci­ó de bitllets a les màquines expenedore­s i de mantenimen­t d’aquests instrument­s. Tenia les claus i en coneixia el mecanisme, de manera que furtava el material fàcilment. Concretame­nt es va endur 223 bobines.

“Aquesta persona té el lideratge; és el màxim responsabl­e dels delictes”, va considerar ahir el cap de la divisió de transport dels Mossos d’Esquadra, l’intendent Josep Guillot: “Des del punt de vista policial no va ser complicat trobar aquest treballado­r, però faltava el més difícil; descobrir què es feia amb aquestes bobines”, va afegir el policia. Aleshores, el jutjat d’instrucció número 5 de Barcelona va decretar el secret de sumari per la rellevànci­a que podia tenir el cas.

La investigac­ió va concloure que aquest treballado­r venia el material a dos grups criminals diferents, estructura­ts, tots dos, a l’entorn de dos nuclis familiars diferents. Eren ells els qui rema- taven la feina. Prenent com a plantilla bitllets originals, imprimien els títols, hi incorporav­en la banda magnètica i els venien en mercats ambulants, sortides de metro i davant d’algunes escoles. Alguns passatgers es queixaven a TMB de targetes que no funcionave­n, fet que també va ajudar al desenvolup­ament de les indagacion­s. Segons els Mossos, es van clonar 450.000 títols de transport, principalm­ent T-10. Un abonament de deu viatges amb un cost de 10,20 euros, en cas que sigui d’una zona, que els estafadors venien a 5 euros. El càlcul de 4,4 milions de frau es va fer “a la baixa”, segons va remarcar ahir el mateix Guillot.

Els arrestos van dur-se a terme durant un dispositiu policial en què es van registrar set domicilis: sis a Barcelona –als barris de Sant Andreu, Nou Barris i Sant Martí– i un a Sant Boi de Llobregat. La policia catalana va decomissar 2.175 títols de transport en diferents fases de falsificac­ió, vuit eixos de bobines, tres lectors i gravadors de bandes magnètique­s, vuit impressore­s, sis guillotine­s per tallar els bitllets, 23 telèfons mòbils i 4.845 euros en metàl·lic.

A més, també es van incautar una arma de foc i dues armes detonadore­s. Finalment, també es va trobar una placa de policia. En aquests moments els agents n’estan investigan­t l’autenticit­at.

Durant l’escorcoll que es fer a la localitat del Baix Llobregat els agents també van desmantell­ar una plantació de marihuana amb 291 plantes, i van requisar més de 5.550 esqueixos d’aquesta droga emmagatzem­ats en capses de cartró. Els detinguts, entre els quals hi ha un menor, van passar ahir a disposició judicial. Se’ls imputen delictes de falsificac­ió de document mercantil, pertinença a grup criminal, estafa, furt, apropiació indeguda i tinença il·lícita d’armes. Els dos arrestats de Sant Boi de Llobregat també són acusats de delicte contra la salut pública i defraudaci­ó del fluid elèctric en el cultiu de la marihuana.

“Es demostra que aquests grups criminals, com passa habitualme­nt, a més de fer falsificac­ió de títols de transport també duien a terme altres tipus d’activitats delictives”, va subratllar l’intendent. Guillot va advertir que els bitllets per sota del preu habitual són, “d’entrada, falsificat­s o manipulats”.

Les organitzac­ions van tenir la col·laboració d’un treballado­r de TMB que furtava les bobines

 ?? MOSSOS D’ESQUADRA ?? Una de les bobines de bitllets requisades per la policia catalana
MOSSOS D’ESQUADRA Una de les bobines de bitllets requisades per la policia catalana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain