La Vanguardia (Català-1ª edició)

La demanda d’escola pública a Barcelona supera la de concertada

- Agències

Per primera vegada, la demanda de places a P3 a l’escola pública de Barcelona ha superat la de l’escola concertada. De les 12.760 sol·licituds presentade­s, 6.442 (un 50,5%) van ser per a centres públics i 6.318 (un 49,6%). El canvi de tendència ha obligat el Consorci d’Educació de Barcelona a augmentar el nombre de centres a la ciutat. De manera extraordin­ària, s’amplia fins a 107 places als barris de l’Esquerra de l’Eixample, Gràcia i Horta a partir d’un increment de ràtio i de la creació de dos grups i una línia addicional­s. D’aquesta manera es prova de donar resposta a les famílies que amb l’oferta inicial havien quedat fora de les escoles públiques del seu barri.

El president del Consorci d’Educació de Barcelona, Josep GonzàlezCa­mbray, va confiar que aquesta obertura extraordin­ària de places generi “un efecte dòmino” i que les famílies interessad­es puguin canviar assignació, sempre anant a millor. Aquestes places s’assignaran seguint els criteris generals de barem i s’hi accedirà per ordre de la llista d’espera, una reassignac­ió que generarà vacants a altres centres públics que també seran assignades fent córrer la llista d’espera a l’escola afectada.

Del total de les sol·licituds, un 92% han entrat en la primera opció, i un 98,9% en alguna de les altres opcions sol·licitades, en un curs en què entrarà en funcioname­nt l’Escola Auditori al districte de Sant Martí.

Un 83% de les famílies han apostat pels centres més pròxims a la seva residència, un 38,1% han obtingut els punts per tenir germans al centre i ha descendit fins a un 1,5% els que han inclòs malalties digestives cròniques, de les quals s’han desestimat un 17%.

Gonzàlez-Cambray va garantir que aquelles famílies que només van optar per centres públics en la preinscrip­ció tindran una plaça pública, i a les que n’han inclòs alguna de concertada laica no “se’ls assignarà una de religiosa”. Va afegir que se senten interpel·lats per aquesta demanda d’escola pública, i ha advocat per “posarse a treballar des d’ara mateix” subratllan­t l’aposta per la pública de qualitat.

La gerent del Consorci, Mercè Massa, va comentar que, davant el miler de vacants a l’escola concertada, és “massa aviat” per decidir si es traduirà en el tancament de grups, i que s’haurà d’esperar que s’acabi el procés.

Quan se li va preguntar si es plantegen desconcert­ar alguna escola, com suggereix la Federació d’Associacio­ns de Mares i Pares d’Alumnes Catalunya (Fapac), va dir que “no descarta res”.

El comissiona­t d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, Miquel Àngel Essomba, es va mostrar satisfet perquè l’escola pública superi la concertada en demanda, ja que en això hi veu un reconeixem­ent i considera que l’homologa amb països de l’entorn europeu.

El Consorci d’Educació obre 107 noves places per donar resposta a les famílies que havien quedat fora

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ?? Un centre escolar de Barcelona
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU Un centre escolar de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain