La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Fiscalia vol repetir el judici del doble crim d’Almonte

Un pare i una filla van ser assassinat­s amb 151 punyalades

- MAYKA NAVARRO

L’abril del 2013 la localitat d’Almonte es va despertar amb els crits punyents de Marianela Olmedo. El seu exmarit, de 38 anys, i la seva filla de 8 van aparèixer assassinat­s. Van rebre 151 punyalades. Un any després, la unitat central operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va detenir el que a parer de mig poble va ser sempre sospitós, el que llavors era la parella de la mare, Francisco Javier Medina. L’octubre de l’any passat un tribunal popular va declarar el sospitós no culpable. L’home va ser absolt, la família de les víctimes va recórrer primer al Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia i al Tribunal Suprem després. Ahir es va saber que la Fiscalia del Suprem sol·licitarà que s’anul·li el judici i que es torni a repetir.

El ministeri fiscal entén que hi va haver incongruèn­cies i defectes en el veredicte d’absolució. El judici es va celebrar amb jurat popular a l’Audiència Provincial de Huelva. L’absolució de qui sempre va ser l’únic sospitós del doble crim va dividir completame­nt la petita localitat entre els que sempre van creure en la seva innocència i els que avui dia afirmen que un assassí està lliure pels carrers d’Almonte. En el seu moment, la Fiscalia de Huelva va demanar per a l’acusat del doble crim 50 anys de presó. El veredicte d’innocència del jurat popular va tenir vuit vots a favor i un en contra.

La mare de la nena, amb el seu exmarit i qui llavors era la seva parella sentimenta­l, treballave­n tots tres en un Mercadona d’Almonte. Durant un any la UCO va reunir proves contra el que sempre va ser el seu sospitós, Medina, de qui es va trobar mostres d’ADN en tres tovalloles de la casa on es van localitzar els dos cadàvers. La nena va rebre 104 punyalades i el seu pare 46. Els investigad­ors van mantenir que el crim va estar motivat per la gelosia. Que el sospitós volia venjar-se de l’exmarit de la seva parella i que la nena va aparèixer per sorpresa a l’escena del crim.

Els investigad­ors van determinar que el crim es va cometre en deu minuts. L’assassí va matar primer en Miguel Ángel quan sortia de la dutxa. Després va anar a buscar la nena, que va intentar refugiar-se a la cuina. L’acusat va estar a la presó entre el juliol del 2015 i l’octubre del 2017.

Els propers dies se sabran els motius que esgrimeix la Fiscalia del Suprem per demanar que es repeteixi del judici. Els fiscals estan redactant el seu escrit de qualificac­ió, però ahir van avançar la seva posició. Ara serà la sala la que decidirà si finalment accepta la petició del fiscal i ordena la repetició.

La família de les víctimes es va mostrar ahir “esperançad­a” per la possibilit­at que el judici es repeteixi. Després de quedar en llibertat, Medina va tornar a Almonte, mentre que la mare i exdona de les víctimes gairebé han hagut de fugir del seu poble, pressionad­a pels qui l’acusen d’haver esguerrat la vida d’un innocent.

Un jurat popular va absoldre l’únic acusat, parella de la mare de la nena en el moment del crim

 ?? JULIÁN PÉREZ / EFE ?? Francisco Javier Medina quan va quedar en llibertat després que un tribunal el declarés no culpable
JULIÁN PÉREZ / EFE Francisco Javier Medina quan va quedar en llibertat després que un tribunal el declarés no culpable

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain