La Vanguardia (Català-1ª edició)

Avantguard­a i transgress­ió

Niño de Elche i Israel Galván enlluernen el primer dia

- ESTEBAN LINÉS

Com que l’oferta musical és àmplia, convé degustar-la amb alguns del altres sentits ben sadollats. Sigui al Sónar, sigui en un altre festival d’aquestes dimensions. Però en aquest cas es tracta de la cita barcelonin­a de música i cultura electrònic­a per excel·lència, que ahir va aixecar el teló de les seves activitats al seu capítol de Dia, al recinte firal de Montjuïc.

I en aquesta edició de xifra remarcable (un quart de segle explorant i, també, marcant tendència), l’oferta procura estar a l’altura a tots els fronts, com el gastronòmi­c. En aquest aspecte, al cap de poc de començar les descàrregu­es musicals a la una del migdia en un SonarVilla­ge poc transitat a causa del sol i al SonarDôme amb una proposta malaia, a la zona d’acreditats i dels anomenats VIP la cuina de Les Cols ja anava ben greixada. És una de les tres propostes de restaurant­s amb estrelles Michelin que aquest any faran allò de sadollar altres sentits. En el cas de la proposta gastronòmi­ca formulada per Fina Puigdevall, la proposta era triple: per 30 euros, un menú convencion­al (terrina de verdures i vinagreta, pollastre en escabetx i postres), un convencion­al vegà (la mateixa terrina, una ceba dolça del volcà Croscat farcida de vegetals i molles de pa, i postres) o un fast food de 15 euros consistent en dos llonguets d’aspecte ben gustós. Cap a les cinc de la tarda el veredicte era clar: una clientela majoritàri­ament estrangera i una predilecci­ó pel menú complet normal entre les dues i les quatre, i més aviat d’entrepà abans i després. Avui serà el torn del mexicà Hoja Santa.

Entre les propostes que ahir havien despertat expectació, almenys entre l’aficionat local i nacional, la que van protagonit­zar Israel Galván i Niño de Elche era una de les que més vots s’emportava a priori. La caracterol­ogia de la parella ja convidava a l’interès, ja que es tracta de dos creadors que es mouen amb brillantor transgress­ora en els camps de l’avantguard­a i l’experiment­ació. Galván, en el del ball; Francisco Contrera/Niño de Elche, en el del cant, el flamenc, els sons. Aquest últim ja és un vell conegut del festival i ahir va tornar en una proposta totalment diferent, en què la coreografi­a superficia­l, la veu i l’art bailaor de Galván van oferir una mostra de creativita­t en estat latent, sense fronteres definides i determinad­a pels impulsos.

La proposta, que va omplir les 1.500 butaques de l’auditori del Sónar, no porta títol, cosa que n’il·lustra perfectame­nt una de proposada sense contorn definit ni definible. Diversos capítols on la veu corre de la mà de Niño (que aquí té una legió d’entregats incondicio­nals) en forma de declamació, enunciat explicatiu, sons guturals o cançons flamenques més o menys ortodoxes. Al costat d’això, el taloneig –i gesticulac­ió ocasional de braços i mans, i també alguna paraula– d’Israel Galván en superfície­s canviants, com ara tablaos de fusta, plaques metàl·liques oscil·lants o un taula de fusta sobre les cordes d’un piano, una proposta radicalmen­t avantguard­ista i modèlica per la seva transparèn­cia expositiva, amb una con- cessió mínima a la improvisac­ió.

També impactant però en uns paràmetres totalment diferents va ser l’arribada a l’escenari de SonarXS de Chenta Tsai, el madrileny d’ascendènci­a xinesa que s’ha fet un lloc tant en l’escena de les músiques urbanes nacionals com en la de la denúncia dels col·lectius LGTBIQA. És a dir, estem parlant de Putochinom­aricón, un cantant/raper autor de lletres precises i imaginativ­es de denúncia i de crítica, que va anar desgranant a les seves peces més brillants com ara Tu puta vida nos da (un poco) igual, No tengo wifi o Gente de mierda.

Sobre unes bases sonores més aviat elementals i senzilles –vagues records d’Astrud, potser Hidrogenes­se–, Chenta Tsai va anar lliurant un xou amb la cara maquillada, un xandall amb la llegenda Compro oro i de verb directe, afectat però sense mitges tintes entre tema i tema, que va fer les delícies d’un públic que s’apinyava davant l’escenari, un escenari que just a continuaci­ó acolliria la molt agradable descàrrega de les islandeses Cyber, un trio que al seu dia va néixer de la combinació de trash metal i disco i ara ofereixen un rap de tons agradables –les rítmiques

Niño de Elche i Galván treballen en obra oberta i feta a còpia d’impulsos Les músiques urbanes de tota mena van ser una de les protagonis­tes de la jornada

sintètique­s del trap sonen– i estèticame­nt atractius.

Un xoc de percepcion­s i de llunyanies geogràfiqu­es, l’últim vèrtex de les quals podria ser el que va aportar la banda congolesa KOKOKO!, amb una proposta desenfrena­da, caòtica i molt imbuïda d’esperit punk, com va protagonit­zar al final el seu vocalista quan es va llançar al públic.

 ??  ?? Aficionats davant l’escenari del SónarVilla­ge durant la tarda de la primera jornada del Sónar
Aficionats davant l’escenari del SónarVilla­ge durant la tarda de la primera jornada del Sónar
 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain